fredag 9 maj 2008

Pain au chocolate blanc - Lördagsgodis


Men har inte jag tur nu då? Temat för veckans Lördagsgodis är vit choklad och jag har bakstopp här hemma. Men, förra sommaren bakade jag Leilas pain au chocolate och gjorde senare en variant med just vit choklad och hallon. Kanske hade jag lite väl mycket fyllning i varje chokladbröd. I alla fall av hallonen. Det rann ut en del under gräddningen. Och de blev lite blöta och inte riktigt lika frasig som de med bara choklad i så de måste ätas med detsamma!


Nu är det så att jag just läst boken Sockerbomben av Bitten Jonsson och Pia Nordström (2004) och såååå många grejer i den som stämmer in på mig. Det hela började för ca 15 år sedan då jag var utomlands och jobbade som au pair. Jag gick upp ungefär 11 kg på knappa tre månader. Efter det började jag få obeskrivlig värk och svullnad lite varstans i kroppen och tappade också styrseln och kraften i armar och händer. Sedan dess har livet mest varit en pina. Många sjukhusbesök, mycket tabletter, depressioner, terapi, akupunktur (tack Tommy!) - you name it. Men jag har ingen ordentlig diagnos. Ingen reumatoid artrit fast symptomen är den samma. Dock är det någon typ av autoimmun sjukdom.
Kan det helt enkelt vara så att jag är sockermissbrukare? I släkten finns (och fanns) allehanda missbruk (alkohol, tabletter, droger och mat). Jag är inte överviktig- än - och har inte fått diabetes men beteendet att gömma och liksom smussla med sötsaker känner jag igen. Och jag nöjer mig inte med en liten bit utan tar hela kakan om man säger så. Och jag är som piggast i kroppen när jag rör på mig ordentligt och äter en ganska restriktiv kost med mycket frukt och grönsaker, lite bröd, inga mjölkprodukter och inget kött. Dessutom lite eller inget kaffe och alkohol.
Det låter ju hur tråkigt som helst och emellanåt tröttnar till och med jag på mig själv ;-) Men då går det som det gått nu och jag blir tröttare och mer apatisk. Får koncentrationssvårigheter, går upp i vikt etc. Så nu är det alltså dags att åter igen lägga om kursen. Därför är det tur att min dator är full av bilder på sött och gott jag bakat fram tills nu. Det finns en del jag inte gjort inlägg om än så ni kommer med all säkerhet hitta recept på sötsaker här framöver.




Pain au chocolate blanc
8 st

1 rulle (250 g) färsk kyld smördeg
1 ask hasselnötskräm
100 g vit choklad
hallon, frysta KRAV
1 ägg KRAV
florsocker att pudra ovanpå bröden vid servering



Sätt ugnen på 190-200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Dela smördegen en gång på längden, och sen varje halva i fyra bitar. Bred en klick hasselnötskräm på ena kortsidan av varje smördegsruta. Hacka chokladen grovt. Lägg på de tinade frysta hallonen och fördela den hackade vita chokladen över smördegsrutorna.
Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med det uppvispade ägget. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen ca 20 minuter. Pudra på florsocker precis innan serveringen.



Smaklig fika!

6 kommentarer:

Daniel Roos sa...

Härligt det ser ut med dina bakverk. Jag skivar rabarber tunt sen har jag dom på ett papper, sen har jag florsocker på och så torkar jag dom i ugnen på 75-80 grader i några timmar. ha det gott mvh Daniel

Åsa sa...

daniel - aah! inte svårare än så :) Mina rabarber är större än någonsin i år och de blev till en paj idag :) Resten ska inte bakas någonting av utan det blir till att göra andra saker som jag kan ge bort. Måste absolut testa att göra rabarberchips. Tack för tipset!

Anonym sa...

Spännande! Här har rabarbern knappt tittat upp men den ska passa sig sedan!

Anonym sa...

Det där såg riktigt härligt ut!:) Hasselnötskräm har jag nog aldrig testat, men antar att det finns bland bakgrejerna i affären(?)

Nässelblom och choklad sa...

Åh, vad härliga de ser ut. Otroligt lyxigt att ha på en brunch. Att vara sockerberoende eller att ha nära till det beteendet är verkligen vanligt. Det är trist att behöva försaka sådant man gillar, men å andra sidan äter du betydligt mer hälsosamt. Det är förhoppningsvis en vinst i det. Men vad jobbigt att ha så pass besvärliga problem med lederna. Tur att du i alla fall hittat några sätt att må bättre.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Oh, ja - de var så goda så goda så goda! Som allt annat handlar det ju om balans men jag märker att jag vräker i mig allt för ofta. Och nu när jag inte äter socker märker jag hur jag faktiskt ätit socker i olika former, mer eller mindre dagligen.

Lederna blir bara bättre och bättre med tiden. Måste erkänna att jag är lite rädd för jobb igen då jag inte vet hur kroppen kommer reagera. Jag vill verkligen inte hamna där igen. Försöker blir så bra och stark som möjligt i alla fall.

Related Posts with Thumbnails