söndag 29 april 2007

Cyberkocksbidraget

Det är inte utan att tankarna dras till sushi den här omgången av cyberkocken. De fyra huvudingredienserna är fänkål, sesam, lax och någon typ av bär. Vanligtvis äter jag inte många fler animaliska produkter än getost och gärna en skvätt mjölk i kaffet men jubileet till ära tänkte jag använda lax i receptet. Gillar man lax går det säkert bra att steka hela bitar eller filéer istället för den minimala mängd kallrökt lax jag använt mig av. Lustigt nog såg jag just på Kinnas Blogg att hon, liksom jag kollat upp i Wikipedia vad som räknas till bär :) Själv använder jag paprika som någon typ av bär i huvudrätten och hänvisar också till Wikipedia under rubriken bär (botanik). Till min dessert använder jag dock nypon som inte är lika tvetydig i frågan om att vara eller inte vara ett bär. I skrivandets stund lagar Jamie Oliver (på tv just nu) också en rätt med lax och fänkål - två smaker som så att säga "gifter sig" liksom jag tycker fänkål och färsk vitkål gör. Och så ska det ju vara lite festligare också och då väljer jag att, trots fisken, servera ett rött vin till både huvudrätten och osten.

Fänkål med lax och tahini på spenatbädd och färskpotatis

2 fänkålsstånd
1 litet vitkålshuvud, färskt
4-5 schalottenlökar, fint strimlade
1 gul eller orange paprika
150-200 g kallrökt lax
Saften av 1-2 citroner (lite beroende på saftigheten)
1 msk tahini (sesampasta)

2-3 msk alpro sojagrädde/havregrädde
Sesamolja (vanlig neutral olja som ex raps- eller solrosolja går också bra)
Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak


Ca 200 g färsk bladspenat

Färskpotatis till 4 personer



Koka potatisen. Ansa och strimla under tiden fänkålen och vitkålshuvudet. Fräs i sesamolja tillsammans med den fint strimlade schalottenlöken i stek- eller traktörpanna. Sänk värmen till medel och rör om med jämna mellanrum. Strimla paprikan fint och blanda i. Pressa saften ur en eller två citroner, beroende på storlek och hur saftig citronen är. Lägg i en matsked tahini (sesampasta) och låt den liksom smälta ner.
Tahinin kan ibland behöva lite hjälp på traven att smälta ordentligt så rör om ordentligt i pannan. För att få lite krämigare konsistens kan man blanda i 2-3 matskedar sojagrädde (eller havregrädde). Salta och peppra efter smak. Tillsätt eventuellt lite dragon.
Skär sedan laxen i små bitar (jag brukar använda saxen istället för kniven för detta moment). Blanda med de övriga ingredienser i pannan. Låt stå på svag värme tills potatisen är färdig. Blanda ihop dressingen till färskpotatisen och servera sedan på en bädd av färsk bladspenat och rostade sesamfrön.


Dressing till färskpotatis

3 dl sojayoghurt
1-2 schalottenlök, finhackad
1 liten röd paprika, finhackad
2 msk kapris (jag brukar finhacka den med)
1-2 msk pressad citronsaft
havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
1 liten knippa finhackad gräslök till garnering


Blanda alla ingredienser och servera till potatisen.


I all enkelhet serveras ost efter maten. Har en gång prövat att göra egna sesamkex vilket misslyckades totalt. Jag har inte gett mig på det konststycket igen utan nöjer mig med färdigköpta sesamkakor (Risenta). Gärna med kokos i. Till ost, särskilt som dessert, passar det med något sött och i en butik här i stan gör de egen sirap till sina ostar. Min favorit är deras nyponsirap vilken köpes på lösvikt. Den är ganska trögflytande men ändå len och smidig. Som honung ungefär men med den syrliga smaken av nypon och den passar utmärkt till getost tycker jag. Efter en titt på ingredienslistan kom jag också på att jag sett några tunna frasiga fänkålskrisps; kex; sticks eller vad jag nu ska kalla dom som får ingå i min dessert.


Ost efter maten

Sesamkex
Fänkålskrisps
Chevréost (ex bioodlad från Hekking)
Nyponsirap


Bryt kexen i små mumsbitar och tryck dit en klick chevré. Lägg på fat och ringla nyponsirap över. Klart!



Se nu till att kolla in samtliga bidrag till Cyberkocken april 2007 hos Ilva. Fram till lunch i morgon måndag har vi på oss att lämna våra bidrag och sedan kommer Ilva sammanställa och ordna med röstning och allt. Ett himlans meck antar jag men som gör det möjligt för alla att lägga sin röst på det bidrag man gillar mest. Det är bara att ställa er vid köksbänken och börja laga diverse lax och fänkålsrätter :)



Smaklig spis!

fredag 27 april 2007

Liljebaggar!


Så var det ett faktum - jag har drabbats av eller snarare - mitt land har invaderats av de vackert lackröda men ack så förödande liljebaggarna! Jag har haft min odlingslott i tre år nu och har just påbörjat min fjärde säsong. Hittills har jag klarat mig utan några större skador av dessa och andra marodörer. Kanske beror det dock på att jag inte har några liljeväxter att tala om förutom min Klocklilja (som för övrigt aldrig verkar växa till sig). Visserligen blev plocksallaten förstörd av sniglar och snäckor härom året och jordgubbarna blev förra sommaren uppätna av gråsuggor (bärklasarna blev väl något för tunga där under bladen och låg liksom i jorden och hann inte mogna ordentligt innan gråsuggorna kalasat på dom). Men i stort har jag väl inte haft några direkt problem. Så i höstas satte jag lökar av en bland mina absoluta blomfavoriter - Kungsängsliljan.
Så jo, det är sant. Jakten har börjat. Varje dag tar jag mig en tur ut och "rensar" bland blommorna. Och det gör ont i mig när jag ser den ena sköra blomman efter den andra, liksom bladen, söndertuggade och knoppar som bara trillar av. Men vad gör man inte för lite ögonfröjd...en och annan lilja klarar sig allt :)

torsdag 26 april 2007

Cyberkocken - Jubileet

Då var det dags igen! Cyberkocken firar 1 år och Ilva med sin blogg Aglio e olio, vann förra omgången och är således värd för denna omgång. Extra roligt är också att hon dessutom är personen som startade cyberkocken - och får nu alltså äran att hålla i denna jubileumsomgång. Läs mer om tillvägagångssätt, regler och annat matnyttigt här. Ingredienserna är som följer: fänkål, lax, sesam och bär av något slag. Temat på ettårsdagen är ju såklart lite av det festligare slaget och dessutom har Ilva lagt till ytterligare kriterier som upplägg och originalitet. Spännande! Det är bara att sätta igång. Bidraget skall vara klart vid lunch på måndag. Gott - då har man valborgsmaten fixad och klar :)

Lycka till!

söndag 22 april 2007

Kronärtskocka, sockerärter, paprika och bladspenat på pastabädd



Efter sol kommer regn...eller nej, så brukar man väl inte säga direkt men det är just vad det är här nu. Precis när jag börjat rota i landet utanför (och trotsat den iskalla nordanvinden) kommer regnet. Just som jag börjat vänja mig vid tanken på att det goda livet äntligen är här; dofterna, smakerna och färgerna som odlingen bjuder på. För att inte tala om skörden :) man får efter allt jobb. Ja att odla för att skörda kräver förstås en stor portion omsorg och underhållning och den brister när regnet öser ner...
Då blir det till att stanna inne och laga lite mat istället. Cyberkocken börjar närma sig igen och det är visst 1-års jubileum som hägrar. Ilva på utflykt i det italienska köket är värd denna gång. Nu på onsdag ska ingredienserna finnas hos Ilva och bidragen ska vara henne tillhanda vid lunch måndagen efter nästa helg. För att spara er kreativitet till cyberkockandet får ni här ett recept på en hyfsat enkel lunch/middag att ta till i veckan.


Kronärtskocka, sockerärter, paprika och bladspenat på pastabädd

1 paprika, orange eller gul
10-15 cm purjolök (skär från båda ändarna!)
1 stor näve färska sockerärter
5-7 kronärtskockhjärtan, inlagda (finns att bl a att köpa på lösvikt från Ridderheim)
100-150 g färsk bladspenat
dragon
några stötta fänkålsfrön
olivolja
svartpeppar
havssalt

Skiva purjolöken både från den gröna och vita sidan och lägg i pannan med den redan upphettade olivoljan. Skär paprikan i bitar liksom de färska sockerärterna. Lägg i pannan när löken fräst en stund. Tillsätt de stötta fänkålsfröna och lite torkad dragon. För att spara tid (och pengar) använder jag oftast kronärtskockshjärtan på burk men ibland slår jag till och köper inlagda på lösvikt. Finns i de flesta större, välsorterade matbutikerna. Dela hjärtana i halvor eller mindre bitar och lägg i bland övriga ingredienser i stekpannan. Till sist lägger du i bladspenaten som liksom smälter ner i röran. Salta och peppra efter smak. Servera med pasta och riv lite ost över.


Smaklig spis!

torsdag 19 april 2007

Grönt är skönt!

På gång


Mycket ska det experimenteras nu med min nya kamera. Har inte tagit kort på flera år så det tar ett tag att vänja ögat och "se" motiv igen... Tänkte ut och fota lite i mitt lilla land där den nu börjat växa så det knakar men regnet öser ner utanför. Det blir till att stanna inne idag. Letar igenom lite av bilderna jag redan hunnit knäppa. Som den novis till fotograf jag är kan jag ändå inte förstå varför jag inte skaffat mig en digitalkamera tidigare! Det är ju bara att knäppa på ju ;) Det finns inget att förlora. Av 15 kort kanske ett eller två blir bra i alla fall. Tror jag fortfarande har en halvfärdig rulle kvar i min gamla kamera. Kanske ska jag framkalla den och se var jag var sist jag tog en bild.


Så lite man kan ana...


Ibland kan livet vara som en växt - så nytt, så skirt och orört på något sätt med löfte om något vackert, spännande men ändå lite oväntat. Vad ska det egentligen bli av denna lilla knopp?


...vart man är på väg


Plötsligt exploderar den och börjar spreta åt alla möjliga håll. Bladen strävar liksom, som om de hade en egen vilja, åt olika mål och riktningar. Omöjliga att hålla ihop och förena. Eller är de bara vilsna och egentligen försöker nå varandra för att hålla samman. Kanske är det så livet ser ut? Att vi inte vet riktigt hur vi ska göra med oss själva och varandra. Finns det mål och riktning i livet? Vill vi alla dit eller vart är vi egentligen på väg?



måndag 16 april 2007

Nästan Dinkelscones


Det händer inte ofta nu för tiden, men när andan - och suget - faller på bakar jag en sconesbulle. Använder ett gammalt recept jag har kvar från högstadiet tro jag då vi hade Hemkunskap på schemat. Finns det någon som har det nu för tiden? I alla fall, har just börjat bekanta mig med dinkelmjölet på riktig och bakade för ett tag sedan samma scones som jag alltid gjort fast bytte då ut vete- och grahamsmjölet mot siktat respektive fullkornsdinkelmjöl. Smaken var god men tycker brödet blev lite väl porös och fluffig för att riktigt falla mig i smaken vad gäller scones. Prövade på nytt igår kväll men bytte bara ut grahamsmjölet mot fullkornsdinkel. Mmmm...en lyckad kombination och en mycket god kvällsmat! Och visst blev brödet ändå mycket fluffigare än vanligt men inte lika poröst så att säga. Receptet räcker till en brödkaka.
För ca 15 år sedan då jag skulle resa bort under en längre tid gjorde jag ett litet recepthäfte att ta med. Recepten visar sig visst vara av det slaget på bakverk man bara inte kan klara sig utan en allt för lång tid. I häftet finns recept på bland annat drömmar, kladdkaka, scones, kanelbullar, semlor, paj, muffins, kola och pannkakor. Ni förstår :) Även då jag skrev i häftet var flera av recepten lite till åren. De flesta var också från min mamma och mormor. I receptet för scones har jag där även skrivit att man ska "finfördela margarinet med fingrarna eller en gaffel". Kanske är det idag en överflödig information för mig och med många andra bakintresserade. Men det finns alltid de som ska göra scones för första gången så var inte rädd för att sätta fingrarna i degen! Lycka till!


Nästan Dinkelscones

1 1/2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 tsk bakpulver
1 krm salt
30 g margarin
1 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt och margarin i en bunke. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop degen. Är den för kletig kan man tillsätta lite mer mjöl. Platta ut degen på plåt till en ca 1 cm tjock kaka. Snitta kakan i fyra delar och nagga den. Grädda i ugnen på 250 grader tills den fått en ljusbrun färg. Det tar ca 8-12 minuter. Servera med ost och marmelad och en kanna te!


Smaklig spis!

fredag 13 april 2007

Första egna bilden!


Oh, la, la! Äntligen är jag ägare till en kamera! Visserligen bara en digital kompaktkamera (det krävs både lite större ekonomi och enligt min mening kunskap för en systemkamera) men den har tillräckligt mycket teknik, finesser och annat som min hjärna skall erövra. Det är ju hur svåååårt som helst att få till det. Först ett bra motiv, så ljuset, en bra vinkel, och så själva kameran, zoomen och skärpan på motivet... det tar aldrig slut och det är inte helt lätt att få till det. Måste erkänna att bilden ni ser här inte är den första. Men visst är det min kroton som blommar. Små, små anspråkslösa bollblommor på en cirka decimeterlång kvist. Och blommorna kommer igen, och igen, och igen... Men nu har visst batteriet tagit slut på kameran... så det blir till att ladda och pröva i morgon igen :)

måndag 9 april 2007

Grattis, Ilva!

Då var Cyberkocken avgjord för denna gången. Ilva vann "Folkets val" och utsågs även till vinnare av Cyberkocken vilket innebär att hon blir värd för nästa omgång! Grattis Ilva! Och Tack, Annette för ditt värdskap och "juryjobb"!

Har äntligen fått tag på en kamera - lånar bara än så länge - och vad svårt det är! Och inte nog med att kameran ska erövras...bilderna ska hanteras i datorn också! Jag hoppas inte det skall dröja länge tills ni får illustrerade recept från mig med. Är dock rädd att det faktiskt kan dröja ett tag då för det tar lite tid att komma underfund med hur allt fungerar och vad man skall göra, vilka knappar, inställningar och andra finesser som ska användas för att få bra bilder. Men jag ska jobba på :)

måndag 2 april 2007

Cyberkocksbidraget

Jag måste väl erkänna att jag inte riktigt lagt ner lika mycket tid på denna Cyberkocken som förra. Då en av de fyra ingredienserna var bröd hade jag innan helgen intentionen att så baka ett sådant. Men solen har lyst från en klarblå himmel och helgen har jag främst spenderat utomhus i mitt lilla land. Men äta bör man... så visst blev det mat lagad i alla fall. De tre resterande ingredienserna var citron, chorizo och kronärtskocka.



Åsa's bjudgiffel
Jo, visst blev det ett bröd bakat men inte av det avancerade slaget. Gjorde istället min bjudgiffel som alltid funkar men bytte ut en del av mjölet från Vetemjöl till Rågsikt. Brödet är enkelt att baka och det blir en stor limpa/giffel som räcker till många. Kanske i största laget för en middag på 4 personer men då är det bara att lägga i frysen eller spara till frukost dagen efter.

50 g jäst
1 msk olivolja
1/2 liter vatten
2 tsk salt
13 dl mjöl, hälften vetemjöl special och hälften rågsikt


Värm vattnet till 37 grader och häll sedan i bunke över den smulade jästen. Tillsätt oljan och saltet. Använd inte alla 13 dl mjöl på en gång. Spara en till två dl av vetemjöl special för att använda till utbakning och/eller om degen är för lös.

Jäs i degen i 30-40 minuter. Knåda en stund och blanda eventuellt i mer mjöl. Kavla sedan ut degen till en stor trekant (eller gör två lipmor) och rulla från en sida och forma en stor giffel. Man behöver inte böja in ändarna som på en liten söt giffel fast det kan förstås bli lite trångt på plåten. Lägg brödet lite på diagonalen på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda på nedre falsen i en 250 grader varm ugn i 12 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ca 20 minuter till. Servera brödet redan till förrätten och låt stå kvar på bordet under hela middagen. Gärna på en skärbräda och med en fin handduk virad runt sig. Med citrontemat som följer skulle jag även tipsa om att blanda ihop en enkel gremolata på citron, persilja och vitlök och servera med brödet och resten av maten.



Kronärtskocka med rört citronsmör
Då jag varit runt i ett par affärer beslöt jag mig faktiskt för att fantisera ihop en förrätt. Eller ja, inte direkt fantasi kanske. Jag har ju faktiskt ätit denna rätt flera gånger men kronärtskockorna var bara för tråkiga. Hängiga, ruttna och såg inte det minsta smakliga ut. Jag hade ju annars planerat koka kronärtskockan och servera med enkelt hemmagjort kryddsmör. Till fyra personer behövs fyra inte allt för stora kronärtskockor som kokas 30-60. Till kryddsmöret går det åt 75-100 gram som får stå en stund i rumstemeperatur innan det röres och kryddas med citronpeppar och lite citroncest. Låt kryddsmöret stå kallt igen och stelna lite. Eventuellt kan man göra en rulle av smöret men jag föredrar servera på fat eller i en lite skål. Om man vill ha lite lösare "rört smör" går det bra att röra i några teskedar färskpressad citron i smöret. Klart för servering!



Pastasås med Boccochini och cocktailtomater
Nä, jag äter inte kött i någon form och testade detta recept med sojakorv. Med tanke på sältan och kryddigheten i den italienska korven boccochini skulle jag dock tipsa er att använda den istället. I övrigt är receptet detsamma.

4 port
2 medelstora gula lökar
2 schalottenlökar
2 färska vitlöksklyftor
4 st boccochini
1 burk plommon- eller cocktailtomater, skalade
ev 1 burk passerad tomat
1/2 - 1 tsk rosmarin
1/2 - 1 tsk timjan
1/2 - 1 tsk oregano
1/2 - 1 tsk basilika
1/2 tsk salvia
1/2 tsk dragon
1-2 pressade citroner
Några färska cocktailtomater
Olivolja
Havssalt och svartpeppar efter smak

Skala och hacka den gula löken och schalottenlöken. Vitlöken skärs i tunna fina skivor. Fräs en stund i pannan i olivolja. Dra under tiden av skinnet på Boccochinikorvarna och nyp dem sedan, i ganska små bitar, ner i den glansiga löken. Låt fräsa lite till innan tomaterna tillsätts. De passerade tomaterna kan eventuellt tillsättas beroende på hur torr såsen är och hur blöt man nu vill ha den. Tillsätt kryddorna. Utanför har mina kryddor inte riktigt kommit igång så jag använde främst torkade kryddor. Färska går ju naturligtvis alldeles utmärkt. Bara öka mängden lite och spara lite att toppa med vid servering. Och säkert har du ditt eget tomatsåsrecept med annan örtblandning, så använd de sorter som faller dig i smaken. Kläm med hjälp av fingrarna några färska cocktailtomater och blanda i pannan. Låt såsen puttra på medelvärme några minuter och tillsätt färskpressad citron. Även där kan mängden variera lite beroende på citronerna och det kan räcka med bara en citron. Strö över havssalt och nymalen svartpeppar efter smak. Servera med färsk pasta och riven parmesanost. Själv river jag istället en fantastisk hård getost, vars namn jag inte kommer ihåg, som passar utmärkt som alternativ till koostparmesanen. Kläm eventuellt ett par färska coktailtomater till serveringen och stör lite grovt hackade färska örter.



Indränkt citronkaka
Kan ju inte låta bli att lämna ett litet sött och gott bidrad också. Denna citronkaka kan verka ganska tråkig och anspråkslös vid en första anblick men efter en liten tugga var i alla fall jag fast redan första gången.

150 g smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 kryddmått salt
rivet skal av en citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Till indränkningen
2 dl florsocker
saften av en citron

Smält smöret och låt det svalna. Smörja och "kokosa" (jag använder riven kokos istället för ströbröd) under tiden en hålform på ca 1 1/2 liter. Vispa ägg, socker, salt och citronskal några minuter tills det blir riktigt pösigt. Rör ner smöret i smeten och blanda bakpulver och mjöl innan det också rörs ner i smeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ungen i ca 45 minuter. Medan kakan svalnar, sikta florsocker och blanda i den pressade citronen. Om den blir för fast, späd ut med mer citronsaft eller någon msk vatten. Kakan som nu ligger på ett fat gör du hål i med t ex ett smalt träskaft. Dessa hål ska sedan fyllas - indränkas - med citronlösningen. Låt kaka stå en stund och dra åt sig saften. Serveras kall. Om man vill garnera och liksom piffa till kakan kan man glasera den och pynta med marsipanägg eller annat som passar för tillfället.


Så var det ju det här med kamera. Jag är som bäst uppe i kamerashoppande men vet inte riktigt vilken jag ska välja. Det finns såååå många olika varianter ju. Priset styr ju tyvärr mer än teknik och form men påsken räknar jag med att ägna mig åt en splirrans ny kamera och fotohantering i datorn och allt det där som kommer till... tills nästa gång...


Smaklig spis!

Related Posts with Thumbnails