onsdag 29 oktober 2008

Tillfälligt avbrott....




Tyvärr lite dålig kvalité på den första men innehållet är klockrent! Det är mycket nu...
Som bonus att underhålla er tills jag har tid, ork och lust att göra nya inlägg här igen får ni en till samhällstolkning av Stefan Sauk. Trots att Lorry, i vilket program Sauk gjorde inlägget Tillfälligt avbrott, har ett par år på nacken tycker jag ändå de är högaktuella.





Vi ses om ett tag igen!

fredag 24 oktober 2008

Sallad till maten

En variant på salladen till omeletten, klyftpotatisen, de grillade rödbetklyftorna, rotsaksgrytan eller vad du nu har till middag i helgen, som är lätt att sno i hop. Riv sallaten för hand, blanda i lite ruccola, strimlad röd paprika och tomat samt rostade frön och nötter och toppa med granatäpple.

Sno förresten, att sno är någon som vissa människor sysslar med. Någon har snott min cykel utanför min dörr, nedanför mitt fönster. Min tillvaro står bokstavligen uppochned nu.
Och visst, det är bara en sak men den saken, min cykel alltså, och jag har levt ihop i många år och umgås dagligen! Och ja, den var såklart låst, Jag var inne och lgade mat och iklädd full regnmundering och hjälm kom jag ut igen och tänkte jag att båtten var nådd nu när jag tappat bort min egen cykel. När jag sansat mig insåg jag ju att den är borta. Två dagar efte första stölden...

De som snor föraktar jag. Liksom Marcus gör så till den grad att han inte längre bloggar. Hur kan människor se sig själva i spegeln och faktiskt orka leva med sig själv, de som är kapabla att kräka ut sig sådan skit. Marcus frågar sig rakt ut om det fortfarande finns någon som
"tycker att vi INTE borde ha en debatt om tonen i det offentliga samtalet?" och så fortsätter han med att gå ut den eller
..."de som tvingar mig till det här. Allt mitt förakt går ut till den eller dem som tvingar mig till det här.
" (och syftar då till att han stänger ner sin blogg och kommer pyssla med annat ett tag.)



Snabb sallad till maten


isberssallat, riven
ruccola
röd paprika i strimlor
tomat, i strimlor
granatäpple
solroskärnor
pinjenötter
ev hallonvinäger
olivolja


Rosta solroskärnor och pinjenötter. Låt svalna. Skölj och riv några stora blad isberssallat och blanda i en näve ruccola. Rensa tomate och skär i små båtar eller mindre flingor. Finstrimla röda paprika. Blanda allt och strö över en del granatäppelkärnor och de rostade nötter/fröna. Om de sen har lite hallonvinäger och olivolja finns så det är bara att hugga i.


Smaklig spis!

måndag 20 oktober 2008

Potatisgratäng på Blå kongo

Har ni sett någon vackrare potatis!? Blå kongo. Alltså, om all potatis såg ut såhär skulle väl jag inte äta annat än potatis. Fast tyvärr smakar den inte lika mycket som den ser ut. Ni som såg och minns min bloggs början var den ju alldeles lila. Och har ni följt med ett tag har ni säkert även märkt att en stor del av mina bilder också, på ett eller annat sätt, innehåller lila. Och, nej, det är ingen fluga eller något jag snurrat in på just för tillfället utan snarare en del av mig. Jag fullkomligt älskar lila. Jag minns att jag redan på högstadiet sydde mig ett par syrenlila haremsbyxor i trikå (ja, det var mitt i 80-talet då)
Jag är förstås väldigt petig med att det ska vara "rätt" lila och inte gå över i cerist eller vinrött. Gillar bättre lila som går i blåare nyanser och funkar i både ljusa och mörka toner.

Men nu var det ju potatis det handlar om. Köpte denna fina potatis, Blå Kongo, på Bondens egen marknad i helgen. Och på grund av färgen är det ju lite roligare att göra något som syns så att säga och inte bara koka den rakt upp och ned. Det fick bli en liten enportionspotatisgratäng i lördags. Tycker mig ha lite mycket att göra nu för tiden och hinner inte riktigt med här. Glömmer en del och känner mig allmänt vimsig. Priset tog jag nog i lördags då jag, när jag äntligen äter min potatisgratäng, blir så överraskad av att det smakar friskt och sött i en av de första tuggorna. Joho, jag hade, under tiden formen stod i ugnen, lyckats glömma att jag skivat ner ett halvt päron också! Snacka om att tankarna flaxar omkring lite som de vill.



Potatisgratäng på Blå kongo
1 port

2-3 potatisar, Blå kongo
5-10 cm purjolök
1/2 moget päron
rapsolja KRAV
1 vitlöksklyfta
1/2 liten burk kokosmjölk
flingsalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 g. Tvätta och skala bort en del av skalet på potatisarna. Skär i tunna skivor. Strimla 5-10 cm (beroende på tjockleken) av en purjolök, gärna från både den vita och gröna ändan. Skiva ett halvt päron.
Häll lite olja i botten av en ugnsfast form och lägg i ett lager potatis och salta lite lätt. Fyll därefter på med purjolöken och päronskivorna, riv en vitlöksklyfta och peppra. Avsluta med ett lager potatis och salta lite på toppen. Häll över en halv liten burk kokosmjölk och sätt in i ugnen. Beroende på hur din ugn fungerar tar det mellan 30-40 min.
När den är färdig (eller strax innan) tar du ut den och strör över lite riven lagrad getost (Hommage, svart) och ställer tillbaka in i ugnen en kort stund så att osten smälter. Servera sedan med kokta grönsaker smaksatta med olivolja, dragon och färsk koriander.


Smaklig spis!

onsdag 15 oktober 2008

Blog Action Day - Poverty



Idag är det bloggaktiondagen med tema fattigdom. Tanken är att gemensamt med tusentals andra bloggare världen över bidra i diskussionen kring fattigdom. Målet är att lyfta medvetenheten om fattigdomen i världen och engagera bloggare och "shake the web"!

Av någon underlig anledning som jag inte riktigt förstår verkar min tid försvinna bort bland alla skrymslen och vrår. Jag som hade all tid i världen för inte allt för länge sedan hinner knappt med någonting längre... Men jag har påbörjat ett inlägg till denna dag. Kanske kommer det senare men om inte så får ni hålla till godo med alla andra bidrag bland bloggare världen över som på ett eller annat sätt bidragit till att uppmärksamma fattigdomen i världen. Dom är samlade här!

Har du något att bidra med i ämnet fattigdom så skriver du också ett inlägg och registrerar dig hos Blog Action Day 08

måndag 13 oktober 2008

Rättvisemärkt


Den här hyllan sprang jag på i en av den större matvarukedjas 168 butiker som ägs av stora detaljhandelsbolaget Axfood. Vilken syn! Allt här i hyllan är Rättvisemärkta produkter. Och vilket sortiment! Vore inte det en idé att ta efter? Jag vet att en del butiker väljer att t ex ha en separat ekologisk hylla/avdelning, en hylla/avdelning för endast ett märke osv. En del väljer dessutom kan de mixa och så att säga ha alla alternativ som finns av en och samma vara på samma ställe.

Det tycker jag är en bra idé. Och såklart finns det en väl utarbetad tanken bakom det. Det är naturligtvis en hjälp för alla dom som inte bryr sig. För alla dom som bara handlar på rutin. För alla dom som aldrig tittar sig runt i butiken efter nya produkter, nya frukter, nya sorter och smaker. Det är för att alla dom också ska få chansen att välja ett ekologiskt alternativ eller i den mån det finns även ett rättvisemärkt alternativ. Då handlar det ju helt enkelt bara att flytta handen någon centimeter. Ingen omväg. Minsta möjliga ansträngning att bry sig om samhället. Den individuella insatsen för en bättre värld är således minimal.

Men visst var det lätt att låta sig bli imponerad av denna hylla i den stora vanliga mataffären. Mer sådant vill jag se!

söndag 12 oktober 2008

Jan och jag


En bild med blixt och en utan men jag har ingen aning om vilken - båda blev lika kassa men inte hade jag varken proffskamera eller pressleg och kunde hoppa upp på scenen som de andra fem fotograferna med sina stora teleobjektiv upptryckta i nian på Jan och Ulf

Alltså jag bara måste skriva om detta. Detta som, en än gång, inte har med mat att göra överhuvudtaget. Dock är det en händelse som med stor sannolikhet placerar sig på min 10-i-topplista av största tillfället i livet.
Jag hade strosat omkring i ett par timmar i hufvudstaden och närmade mig just Operan och Kungsan när jag tyckte mig höra en välbekant röst. Jag såg en stor scen och förstod att det var något jippo på gång. Dock fanns där dåligt med publik och visst, på fredag eftermiddag verkar hufvudstadsinvånarna bete sig likadant som här hemma. Skynda, skynda! Systemetkassen i ena handen och stora blomkvastar i andra. Det är äntligen helg igen, bäst att skynda och stressa för att hinna göra allt! Köerna i affärerna var låååånga och människorna otåliga och irriterade. Snålblåsten ven runt knutarna (trots den pågående stora riksinsamlingen för Världens barn) och det hängde regn i luften.

När jag kom runt och fick se scenen ordentligt besannades mina föraningar om vem som fanns på scenen. Jorå. Min stora idol - Jan Eliasson - i egen hög person! Jomenvisst, P4 Stockholm sände live med Elfving på stan och när Eliasson var klar på scenen såg jag att min chans fanns - att äntligen byta några ord med honom.
Carpe diem. Var inte så fånig och blyg och rädd för vad andra ska tycka och tänka om dig nu som typ: Du är ju heltöntig som gillar en gammal politiker och ännu töntigare och riktigt pinsam är du som går fram och sägr hej. Som den värsta tonåringstjejen som för första och förmodligen också den enda gången möter typ Darin (vann i tv4:s Idol en gång). Äh, kom igen nu Åsa! Vad kan egentligen hända? Inte kommer väl han snoppa av mig eller bara gå förbi i all hast? Inte är han väl som de där andra snobbiga UD-folken jag mötte för ett par år sedan? Det kan bara inte vara möjligt. Nu. Vart tog han vägen? Han måste ju komma fram där på höger eller vänster sida om scenen han just lämnade. Där! Där kommer han lugnt gående... nu...
Hej! Åsa heter jag och.... Vi skakade hand. Pratade lite Göteborg, Världens barn, Rädda Barnen, universitetet, doktorstitel, brev, FN, mänskliga rättigheter och gästprofessur....
Han var precis sådär lugn, varm och trevlig som jag föreställt mig. Och han verkade inte heller ha särskilt bråttom denna fredagseftermiddag.

Alltså, trots att jag just knäppt några usla kort på scenen som ni ser här fann jag mig inte att ta kort på oss två :( Kändes som jag befann mig i en egen liten lycklig och glad bubbla bland alla stressade folk omkring mig. Säkert såg jag också ut som jag vunnit storvinsten på lotto eller så. Och jag kan lova att jag länge tvekade innan jag tvättade min högra hand senare på kvällen. Jag får nästan svindel när jag tänker på vilka människor världen över som han tagit i sin hand - och så lilla jag :)

Och tänk på detta alla fantastiska läsare av min blogg. Precis som han sa i radion (finns tyvärr inga ljudlänkar idag till den sändningen), igår kväll på svt under Radiohjälpens direktsända insamlingsgala, så sa han också till mig att: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Missade du galan i går, lördag, och även reprisen idag kan du se den här.



Tack, Jan Eliasson, för att du stannade upp en kort stund!



Alla bilder är mina förutom sista bilden, nederst i inlägget, på Jan Eliasson som jag har lånat från svt.se - Världens Barn

Tigermelon



Men vad är det här för kul melon då? En tigermelon? Jaha, och vad smakar den då? Inte den blekaste aning. Hur vet man att den är mogen? Ska den lukta något då? Vilken färg är bäst? Lite gröngul eller mer åt gulbrun?
Frågorna var många men jag kunde ändå inte låta bli att köpa den. På lappen stod det att melonen kommer från Brasilien. Har googlat en del och inte hittat mycket information. Och dra på trissor om jag inte var tvungen att gå in i stora mataffären på nedre botten i stora varuhuset vid Drottninggatan/Klarabergsgatan i Stockholm för att hitta och smaka på frukten som där låg uppskuren i bitar. Och gissa om jag ville hem och sätta kniven i mitt egna exemplar som ligger på diskbänken!

Stor som en amerikansk fotboll och med en riktigt rugglig yta. Skalet ändå inte så himla tjockt och hårt som det ger intrycket av. Köttet är ljust, nästan vitt, med en svag nyans av mintgrön. Den är söt och mycket mer smakrik än vad jag föreställt mig. Till att börja med är den helt enkelt så god att bara tugga i sig till efterrätt, mellanmål eller kvällsmat. I morgon blir det väl till att blanda i sojayoghurten och lite flingor.


So long!

torsdag 9 oktober 2008

Satsumas, satsumas, satsumas...


Jag fullkomligt frossar i dessa godsaker! Tyvärr hittar jag inga rättvisemärkta satsumas, tror inte de ens är ekologiska heller, men jag kan bara inte motstå dom. Det är inte alltid lätt att veta vilka som är vilken - satsumas, mandariner och clementiner. Men egentligen behöver man bara lägga satsumas på minnet då de aldrig sviker. Gula och ibland lite grönaktiga i det tunna skalet ska dom vara. Och vad heter de egentligen i plural? Satsumas? Eller satsumor?

Jag utlovade ju tidigare i veckan att skriva en del om Rättvisemärkt/Fairtrade. Men ack, jag har tagit mig vatten över huvudet och försöker slå knut på mig själv för att hinna med allt. Jag lovar att skriva mer om ett par dagar. Men lite tips kan ni ju alltid få under tiden på Rättvisemärkt mat. Såg igår att Hemköp säljer Rättvisemärkta bananer för 19:90/kg denna veckan!
Urtekram är ett danskt matvarumärke med många goda produkter. Förutom att de är ekologiska finns en hel del Fairtrade-märkta produkter. Denna juice är supergod och för att inte tala om kaffet! Urtekram hittar ni bland annat i välsorterade butiker och hälsokostaffärer.

onsdag 8 oktober 2008

Nästan grönsaksomelett

Var nyligen på besök hos en väninna och skulle laga mat. Hon äter kött, potatis och grönsaker och skulle aldrig i livet äta pasta. Jag äter ju bara grönsaker och pasta i stort sett varje dag. Vad göra då? Jag äter inte gärna ägg men ibland finns det undantag. Nu var ett sådant. Livet består ju som bekant av kompromisser.
Jag lagade oss en grönsaksomelett och gjorde en stor sallad till. Eller nja, omelett är väl att ta i. Den stelnade inte riktigt som jag ville. Jag hade ju blandat äggen med kokosmjölk och skulle väl ta ett ägg till egentligen. Hur som helst - det smakade gott i alla fall och vi blev båda mätta och nöjda. Vi åt inte upp hela men mer än hälften. Storleken skulle säkert räcka upp till fyra personer om man äter ordentligt med sallad till och kanske till och med lite ost och bröd efter - på sådär fransk manér ni vet :)


Nästan grönsaksomelett
2-4 port

4 ägg
1 liten burk kokosmjölk
2 små morötter
1 bit broccoli
1 bit blomkål
1 liten bit fänkål
1 liten gul lök
olivolja
salt
svartpeppar
mest av dragon
lite mindre av spiskummin
lite mindre av timjan
minst av ingefära


Skala och tärna morötterna. Skär broccolin och blomkålen i små bitar och buketter. Fintärna fänkålen. Låt koka en liten stund och häll sedan av vattnet. Skala och finhacka löken och fräs i olivoljan. Tillsätt de förvällda grönsaksbitarna och låt steka tillsammans en stund. Salta och krydda.

Vispa äggen och kokosmjölken lätt med en gaffel. Krydda eventuellt mer i smeten med svartpeppar och ev mer av örterna. Häll äggblandningen över grönsaksbitarna och skaka lätt på stekpannan. Sänk värmen lite och låt stå en stund. Håll hela tiden ett öga på omeletten och vicka lite på stekpannan då och då för att för att låta den lösa smeten rinna ner. Du kan också göra en skåra i mitten så det kan rinna ner lite där med.

På grund av alla grönsakerna i gav jag mig aldrig på att vända på steken om man säger så. Gillar du och kan äta ost så riv ordentligt med den bästa osten du vet på toppen och låt den smälta ner i omeletten. Reglera värmen allt eftersom. Det är bättre det tar ett par extra minuter än att den blir helt bränd i botten. När det inte finns någon rinnande ägg- och kokosmjölkblandning kvar stjälper du upp omeletten på ett stort fat. Klart att servera!


Smaklig spis!

måndag 6 oktober 2008

Fairtrade Fokus


Ni stockholmare som befann er vid Stureplan idag vid lunch blev säkert bjudna på en och annan överraskning från Rättvisemärkt. Men alla göteborgare, misströsta inte! Det kommer under följande två veckor finnas gott om platser och tillfällen där ni kan provsmaka rättvisemärkt kaffe, juice, te, choklad - både varm drickchoklad och chokladkakor, Geobars, Flapjacks och annat gott.
Och missa för allt i världen inte Rättvis handelsforum 2008 som äger rum den 17-18 oktober på (Nya) Pedagogen i Göteborg. Se till att komma i tid till seminarierna då det är gratis inträde för alla och först till kvarn som gäller! Dock kan ni boka plats på storseminaret Etik vid upphandling & inköp inom offentlig sektor. Se schema här.


Som den Rättvismärktambassadör jag är har jag intentionen att under följande veckor göra inlägg här i bloggen och reda ut ett och annat vad gäller Rättvisemärkt och Fairtrade. Jag kommer till exempel försöka svara på frågor som vad är Rättvisemärkt? Varför så dyrt? Kan man kontrollera om produkterna verkligen är Rättvisemärkta? Är det samma sak som rättvis handel? och så vidare. Har ni egna frågor så skriv gärna den/de i kommentaren så lovar jag att återkomma med svar så gott jag kan.


Håll utkik efter Rättvisemärkt/Fairtrade när du handlar!

söndag 5 oktober 2008

Rödbetor och dinkel med rosmarin och kokosmjölk

Uj, uj, uj - nä, jag har inte blåst bort! Jag sussade lugnt när vinden piskade som värst inatt. Hade ingen lust att gå upp idag bara när regnet öser ner ute och det fortfarande blåser på bra. Men under dagen klarnade det upp och solen tittade t o m fram en stund. Precis lagom då jag lagade mat. Som vanligt brukar min söndagsmat bli lite av en blandning av "left-over". Två rödbetor låg i kylen och väntade på att bli tillagade. Dessutom fanns också i kylen lite kokt dinkel kvar i en skål samt en slatt kokosmjölk, och så var maten klar. Eller nja, det tog en stund att koka rödbetorna förstås, men sedan gick det fort. Passar lika bra söndag som måndag :)


Rödbetor och dinkel med färsk rosmarin och kokosmjölk
1 port

2 rödbetor
ca 1 dl kokt dinkel KRAV
1 sojakorv
rapsolja KRAV
flingsalt
svartpeppar
chili explosion
rosmarin, färsk
1/2 -1 dl kokosmjölk KRAV

Börja med att koka rödbetorna och ta fram en sojakorv som kan tina under tiden. Vill du det ska gå lite fortare skalar du och skär dem i tärningar först. Dock kan då en del av färgen i rödbetorna kan gå förlorad men inte smaken. När rödbetorna är klara, tiden varierar såklart på om du kokar dem hela eller skurna i bitar, häller du av vattnet och lägger dem åt sidan så länge. Häll i lite rapsolja i kastrullen och nyp av en del blad från en kvist rosmarin som du fräser lätt i oljan. I med ngr nypor flingsalt och ett par vrid av chili explosion och den redan kokta dinkeln. Fräs tillsammans någon minut och tillsätt sedan kokosmjölken tillsätts. Om du inte redan gjort det så skär rödbetorna i mindre tärningar och blanda i kastrullen. Skär sojakorven i slantar och vänd ner bland de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera omgående!

Smaklig spis!

Oktoberskörd




Nu växer det så det knakar ute i odlingslotten. Hur tokigt är inte det då? Det har ju redan gått och blivit oktober. För någon vecka sedan tog jag bilder på en av smultronplantorna som både blommar och har fler smultron än hittills i år. Förmodligen hinner de inte bli röda, särskilt inte eftersom det regnat en del det senaste och solen inte riktigt visat sig från sin bästa sida.


Och min rosmarin! Den var så stor, så stor som den aldrig tidigare varit. Jag planterade den där ute i odlingslotten för över fyra år sedan och jag har alltid klippt av en eller ett par kvistar varje år sedan dess. I år var den så fantastiskt stor och fin att jag inte ville klippa i den. Men hur galet är det då? Det är väl i alla fall meningen att jag ska ta vara på och äta det jag kan och inte för att grannarna ska få titta på fina växter...eller? Jag ser ju ändå ingenting från mitt fönster :(
Men tänk om jag förstört den nu inför nästa år? Jag har ingen aning om hur man ska sköta den. Det sägs att den inte ska tåla vårt vinterklimat och därför bör odlas i kruka som kan tas in vintertid. Hrm, jag som inte ens har en balkong odlar inte "växelvis" sådär och kan inte plocka in och ut under året. Det får helt enkelt bära eller brista. Synd bara att jag inte kom på tanken att ta ett kort innan jag gick lös med seckatören ;-)

En rejäl skörd gräslök blev det också. Den hackade jag ner och det blev lite drygt 5 dl. Nu ligger den i säkert förvar i frysen. Först strödde jag förstås den över nykokt potatis av finfina sorten ratte, inhandlad från Bondens egen marknad i Haga/Göteborg. Det var inte helt lätt att välja bland alla roliga och goda sorter som t ex Symfonia, Cherie, Mandelpotatis, Blå kongo och Snöboll. Jamen, har ni hört? Inte visste jag att det fanns potatis som hette så. Den kallas visst också för British Queen, är helt vit i köttet och tydligen väldigt mjölig. Inget för mig med andra ord...om jag inte ska göra mos förstås.

lördag 4 oktober 2008

Kanelbullens dag - i år igen :)


Då har det redan gått ett år sedan förra gången av Kanelbullens dag. En av Hembakningsrådet initierad kampanj för att sälja mer kanelbullar (och smör, mjölk, ägg, mjöl och socker...) Då jag sedan ett halvår tillbaka infört bakstopp blir det inget bullbak idag. Bilderna är dock på mina egna bullar. Receptet jag använt på senare år är från Annas kakbok (Anna Bergenström, 2000) och går hem hos alla jag känner :D Receptet hittar ni här i förra årets inlägg.


Trevlig kanelbulledag!

torsdag 2 oktober 2008

"You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!"

Jag kan bara inte låta bli! Detta handlar definitivt inte om mat men wow! Hade inte jag det trevligt och njöt i fulla muggar under nästan två timmar här i soffan igår kväll? Jojo minsann. Vinnaren blev till slut Joshua. Trodde faktiskt att Twitch skulle ta hem det men alltså, kolla in killens höga hopp!!!!

Om jag fick leva om mitt liv skulle jag aldrig slutat dansa. Först ville jag bli balettdansös när jag var liten. Dansade jazzbalett och gick sedan över till sportgymnastik. När jag växte upp fanns ju knappt ens hip hop och än mindre visste vi vad det var. Jag hade absolut hittat min gengre där är jag övertygad om. Kan idag känna hur det liksom rycker i benen när jag lyssnar till bra hip hop. Däremot gick ju den fantastiska dansserien Fame på tv. Och gymnastiklärarinnan Lydia, självaste Debbie Allen, som ju varit domare i tidigare säsonger av programmet, har bl a sin egna Dance Academy. Och visst föll tankarna på Leroy när Joshua entrar dansgolvet? :)
Så drömma kan man ju alltid göra :) För att inte tala om hur mycket det går att njuta av titta på absolut helt fantastisk dans!






Titta och njut!

Related Posts with Thumbnails