lördag 29 november 2008

Köpfri dag - Buy Nothing Day

Är det inte ironiskt? I dag är det En köpfri dag - Buy Nothing Day - som sedan 1998 firats en dag i november. Och vad är det för ironiskt med det undrar ni såklart? Jo, det är att det idag är vad vi i Sverige kallar lönehelg, långlördag, shoppinglördag, eller kalla det vad du vill. Att det dessutom drar ihop sig till jul minskar ju inte inköpen. Dagens G-P är så proppfull av reklam från div affärer. Främst kläder, elektronik och en och annan köks- och heminredningsannons syns.
Att en och annan skulle hålla igen i plånboken p.g.a. finanserna verkar inte spela någon större roll på det stora hela. Vi förväntas, liksom alltid, spendera tusentals kronor på konsumtion i december. Då handlar det inte bara om julklappar utan också all mat vi stoppar i oss. Det dricks glögg och äts pepparkakor i var stuga ute i landet, lussekatter förberedes, knäcken ska kokas och korven stoppas, fisken ska läggas i blöt, småkakor och bröd bakas för fulla hus. För att inte tala om allt pynt också! Alla ljus, all mossa, glitter och julgranskulor... jag blir alldeles matt.
Enligt Svensk Handel, som är lite försiktiga med prognosen i år, väntas julhandeln (vad gäller detaljhandeln) öka med 2,5 % d v s att vi kommer handla för 1,4 miljarder mer i december i år än förra årets julmånad. Smaka på det ett tag. Finanskris up my ...! I "Svensk Handels "Julrapport 2008" finns det fina tabeller och staplar på vart vi lägger våra pengar nu i juletid.
Så, kan vi inte då låta bli att handla en endaste ynka dag? Det finns ju de som satt prestige i att inte handla alls, eller i alla fall inget annat än absolut nödvändigt. Och sen vad som är absolut nödvändigt kan ju diskuteras. Ligger det inte för dig alls att tänka över dina konsumtionsvaror - kanske är det då dags att göra det. Använd denna köpfria dag till det! Vill du veta mer så läs t ex i Göteborgs fria om hur vårt sätt att konsumera inte är proportionerligt med vårt behov, eller om hur mycket mat livsmedelsbutiker slänger eller kolla pressklippen på En köpfri dags hemsida.

En köpfri dag 29 november 2008

Lycka till!

onsdag 26 november 2008

Sallad på melon, sharon och sockerärtor

Såklart vart jag sugen på sharonfrukt, även kallad kaki och persimon, efter mitt besök på Hem&Villa mässan jag skrev om i förra inlägget. Anders Arnell rev en sharonfrukt tillsammans med morot och ja, vad var det nu? Jag har för mig det var en tredje råvara med också. Kan det ha varit finstrimlad vitkål eller riven rotselleri? Äh, inte trodde jag att jag skulle bli så glömsk och snurrig i huvudet redan nu!! Det ser inte bra ut för framtiden :/ Hur som helst. Det kanske inte var en tredje grönsak ändå. En massa hackad mejran, olja, vinäger, salt och peppar slängde han i i alla fall som han till sist rörde ihop med en hel del turkisk yoghurt.

Min sharon låg hemma ett par dagar och var väldigt mjuk och gick naturligtvis inte att riva. Istället tärnade jag den och toppade min kvällsmat. En sallad på tigermelon, färsk babyspenat och mangoldskott, färska sockerärter, flingsalt, hallonvinäger och lite olivolja. Sharon är visst en förädling av kaki/persimon som omogen innehåller mycket garvsyra. Kanske är det därför det går att äta skalet på sharonfrukten utan större problem. I alla fall på de ganska stora och riktigt orange exemlar jag köpte med mig hem.


Smaklig spis!

Tack Kinna!


För ett par veckor sedan var jag på mässan Hem & Villa. Nu bor ju jag i en liten hyreslägenhet och har väl egentligen inget större utbyte av den typen av mässa som fokuserade mycket på vattenrelaterad inredning som t ex badrum- och bastuprylar, värmepumpar, golv, en del kök, inrendningstips, friggebodar och så vidare.
Men, och det är ett stort sådant. Temat för mässan var hållbarhet och en vän till mig Johanna Stål, skulle prata om hennes och Kerstin Sylwans (en av de 4 designers som ingår i nätverket 02nordic) nya bok Energi - hur design kan göra skillnad. Nu blev det lite fel med tiden och jag missade deras föredrag. Som tur var, och såklart det bästa av allt, fanns det mitt i smeten en scen, med ett kök och ett litet vardagsrum på. Jorå, och det var framför det köket jag bänkade mig :)

Först ut var det chokladprovning. Peter Hanson från Malmö Chokladfabrik var där och jag fick smaka på en lite läckerhet. Konferencier var självaste Jesper Aspegren, ni vet han med "Aspegren mitt i maten", som måste varit en av pionjärerna vad gäller kockar som gör matlagningsprogram i TV. Redan 1996 kunde man se honom och Rickard Nilsson (Årets kock 1991) i rutan. Inte långt efter det studsade den nakna kocken aka Jamie Oliver in i våra hem och sedan dess har matlagningen inte varit sig lik. Måste dock erkänna att jag inte blir lika tilltalad idag eller tittar lika intresserat på de olika matlagningsprogram som visas idag.

Jag antecknade flitigt det Peter berättade. Det finns runt 1400 varianter av kakao, och ca 400 olika smak- och doftämnen i kakaon! Trots att det finns en del chocolaterier som tillverkar praliner och annat gott är Chokladfabriken en i sitt slag som faktiskt också tillverkar självaste chokladen här i Sverige. Och för er som minns kan jag tillägga att Chokladfabriken tillverkade chokladprodukterna av märket Mazetti. Det är italienska för bukett. Grundaren och den dåvarande ägaren Emil Nissen syftade då till både den stora smakrikedomen som finns i choklad men också till att erbjuda ett brett sortiment av choklad och godsaker. Vem har inte druckit choklad gjord på ögonkakao? Ni kommer väl i håg de små chokladbitarna Rigi? och Emser, Vanillinsocker, Tutti Frutti mm? Flera av produkterna finns fortfarande kvar men ägs idag av ett välkänt finsk märke.


Och så var det då dags för kocken Anders Arnell. Jesper var såklart fortfarande konferencier. Anders nyutkomna bok MATeMATik, som han gjort tillsammans med Jan Tern låg till grund för matshowen. Räkna med bättre mat och mera matglädje är bokens ledord. Med på scenen hade Arnell en mattombola. Ett snurrhjul fylld med "tårtbitar" och fastklistrade bilder på olika råvaror och ingredienser. Poängen var att snurra ett antal gånger och på så sätt få fram innehållet i maten du ska laga. Bland annat hann Arnell under ca en timma med att laga god morot- och sharonsallad, snabba inlagda rödbetor och köttfärsbiffar.

Till en början pratade de om färsk mejram och Jesper utlyste en tävling. Den som har det bästa receptet på mejram skulle minsann vinna finfina priset. Jag satte genast igång att fundera. Flera gånger under showen delade de ut diverse köksredskap och såklart gick de runt bland publiken som fick en smakprova maten. Hrm, jag som satt kvar långt där bak där jag suttit under det mindre besökta föredraget om chokladen började ana onåd. Smakportionerna blev mindre och mindre. Och inte fick någon här bak - och jag var långt ifrån ensam - några av de gratisprylar de delade ut. De där framme fick t o m flera gånger. Så, visst fick jag skylla mig själv när de aldrig följde upp "recepttävlingen" och en äldre dam som två minuter tidigare seglat in och satt sig på en ledig golvpuff på andra raden istället fick den finaste rolls roycestekpannan i sin hand. Hon blev minst sagt förvånad men tackade för sig och gick igen. Hoppas hon lagar riktig grym mat i den!


Gissa om jag hade en tung och dyr matkasse med mig hem lite senare från ICA Focus! Den affären var "min" under de åtta år jag bodde nära den och jag saknar den sååå mycket! Men hua, vad dyrt det blivit där. Nu bor jag i andra ändan av stan och som tur är handlar jag inte där så ofta längre. Bara ibland :)

torsdag 20 november 2008

Solgult i pannan

Det skulle kanske inte vara så dumt att ha något riktigt solgult och upplysande mitt i pannan under denna mörka och gråa tid på året. Till att börja med stoppar jag det solgula i stekpannan! Regnar det inte så är det grått och ruggig. Solen tittar dock fram emellanåt men just nu haglar det t o m ute. Då får man pigga upp sig med färgglad mat.


Först måste jag bara berätta om vad beröm jag fick förra veckan för mina bakkonster. Har varit kursledare för en grupp en kväll i veckan i sex veckor och till sista gången hade jag bakat kanelbullar och drömmar som vi åt i fikapausen. Till att börja med trodde flera att drömmarna var köpta! Alltså, det kan låta tokigt men oftast är det ett bra betyg då folk inte tror eller vet att det faktiskt går att baka själv ;-)
Och så blev det bullar över som jag bad deltagarna ta med sig hem. En kvinna som jobbar på ett bageri tog med sig ett gäng och öste beröm över mig :) "Dom har du verkligen lyckats med!" Inte har jag gjort något särskilt med bullarna. Jag bakar efter Anna Bergenströms recept i Annas kakbok. Och här kan ni ser hur mina bullar då ser ut, alldeles nygräddade. Ja, hembakat är nog godast i alla fall.

Hur som helst. Nu åter till min solgula middag från förra veckan. Vill dock lyfta ett varningens tecken vad gäller limen. Jag vet inte om det är "tid" för de nu. Tror väl det eftersom det börjar komma satsumas, clementiner och söta apelsiner i affärerna nu. Jag hade tyvärr lyckats få tag på ett riktigt "måndagsexemplar". Den var så torr och det kom knappt några droppar limesaft ur den alls.


Solgult i pannan

purjolök
morötter KRAV
gul paprika i massor
rapsolja KRAV
ingefära, färsk
lime, skal och saft
röda linser KRAV
svartpeppar KRAV
flingsalt

Jag har medvetet valt att inte ange hur mycket/antal/gram etc av ingredienserna för det är bara att strimla på oredentligt ju fler det är som ska äta. Det ni ser på bilden i min stekpanna blev två portioner med ca 100g kokade linser. Strimla grönsakerna, riv en stor bit färsk ingefära och fräs på medel- till hög värme i stekpannan. Tvätta limefrukten ordentligt och riv lite skal från den/de och pressa saften ur den. Nu råkade mina färdigkokta linser vara gröna men egentligen skulle det vara röda för att inte lägga sordin på stämningen om man säger så ;-) Är du av det slaget som gillar det lite krämigare grönsakshacket så häller du i lite havregrädde eller kokosmjölk på slutet.


Smaklig spis!

onsdag 19 november 2008

Nytt försök


Då gör jag ett nytt försök att aktivera mitt matbloggande igen. Jag har visst 18 påbörjade inlägg här i bloggen. Och jag kan säga att det finns minst lika många på gång inne i huvudet! Vet egentligen inte vad det är som gör det så svårt att få ihop dom ordentligt sen trycka "publish post". Kanske är det helt enkelt så att jag är allt annat än en matskribent och har långt ifrån ett tillfredsställande matochsmakbeskrivningsvokabulär. Jag har heller inga större matlagningskunskaper vad gäller det kemiska som händer när man blandar olika ingredienser, hettar upp eller kyler ner mat etc. Jag har bara lagat mat till mig själv i ca femton år, vilka de senaste tio varit mer eller mindre helt vegetariskt. Inte har det heller varit några större kulinariska äventyr i mitt kök. Många matlådor har fyllts och fortsätter att fyllas.


Läste nyligen artikeln Orden som smakarTaffel.se och håller förstås med. Det är inte kul att varken läsa eller skriva "det är jättegott" eller "är riktigt smaskens". Och det är väl precis där skon klämmer! Det är därför det är svårt att få ihop det ordentligt.
Jag upptäckte för några år sedan att jag gillade dragon väldigt mycket och senare slog det mig att det var lakrissmaken som tilltalade mig. Gillar ju anis och fänkål också. Men vad är det i lakrissmaken som tilltalar mig har jag inte den blekaste aning om. Hittar inga som helst ord eller förklaringar till det. Är fullkomligt tokig i färsk koriander och kan slänga ner det i stort sätt vad som helst jag lagar. Många tycker illa om just koriander och liknar den vid diskmedel - liksom jag gör till rosenvatten. Blääh! Smakar tvåligt och parfymerat med rosenvatten i godis och mat. Så vad är det då som gör att jag kan tugga i mig koriander och bara njuter och "mmmmmar"?
I våras smakfilosoferade jag lite kring det men nu handlar det ju om att hitta orden som beskriver de smaker jag gillar (och ogillar).

En annan sak Lisa tar upp i artikeln är att ta reda på saker om maten. Gör en liten miniforskning. Och det är nog en annan fälla jag fallit i. Mina små eftersökningar tenderar att växa sig allt större och större. Och eftersom jag har fokuserat på samhället och mänskliga rättigheter hamnar jag lätt där istället för i själva smaken, doften och tillagningen av maten. Inget jag varken vill eller tycker passar sig här i detta formatet.
Så, det är väl bara så att jag måste inse att jag inte är någon hejare på att skriva om mat helt enkelt. Hoppas ändå kunna vara inspirerande och bidra till en grönare matlagning.

måndag 17 november 2008

Ekolördag på Stadsbiblioteket och Talent Open i Valhalla


Nu på lördag den 22 november kan man på Stadsbiblioteket i Göteborg få sig en heldag om hur vi kan leva miljövänligt. Och det kostar ingenting att gå in! Är de då inte bara så typiskt att det samma dag är dags för Talent Open, Sveriges största barn- och ungdomstävling i Taekwon-Do! Jag är ju coach för barnen och kommer spendera mer eller mindre ett dryga dygn i Valhalla sporthall.

Och för alla er som då har tid och lust tycker jag såklart ska ta er en sväng till bibblan. Passa på att smaka mat på Ekomarknaden plan 1 kl 12-16 och få tips var ni kan handla ekologiskt:

Dagsmeja bjuder på ekologiska och rättvisemärkta biscottis.
Mammabarn visar hur du använder en bärsjal.
Cum Pane – smaka på deras bröd.
Hildur bjuder på te och choklad samt visar hud- och hårvård.
Deli Bean har tofu som du kan smaka på.
Hedenborgs, som levererar ekologiska matvaror, visar upp delar av sitt sortiment.
Reagera visar ekologiska och rättvisa kläder och skor.
Ekokompaniet och Handlaihop presenterar Ekohäftet.

Rådgivning entréplan och plan 1 kl 12–16
Lågenergilampor, isolering och grön el? Testa energicykeln! Energirådgivare från Konsument Göteborg svarar på frågor om el.

Hur ska man egentligen sortera sina sopor? Ställ alla dina frågor om sopsortering till Kretsloppskontoret.

Vill du få konkreta råd om att leva mer miljövänligt? Agenda 21 från Miljöförvaltningen berättar om sitt arbete och ger tips.

Engagemang plan 1 kl 12–16
Vill du engagera dig? Träffa representanter från Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen och Miljöförbundet Jordens Vänner.

Diskutera med politiker plan 1 kl 12–15
Diskutera miljöfrågor med riksdagsledamöterna Eva Olofsson (v) kl 12–13, Lars Hjälmered (m) och Eva Selin Lindgren (c).

Barnens trädgård avd. Barn & Unga hela dagen
Låt dig inspireras av Barnens trädgård – en utställning av förskolebarn på Kometgatans förskola i Bergsjön. Mina Muminovic, Anita Assiks och Nurjo Ali Nur berättar om projektet kl 16.

Program i Lorensbergshörnan plan 1
12.30 Trubadur: Anton Höber
12.45 Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Miljöförbundet Jordens Vänner.
13.50 Estradpoet: Sandra Haag
14–14.45 Anne-Lill Karlsson tipsar om böcker, film och tidskrifter.
14.45 Agenda 21, Kretsloppskontoret, Konsument Göteborg, Ekokompaniet och Handlaihop.

Ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan.

lördag 15 november 2008

Celebration time...

... come on! Old version...



...and a new one. Still going strong :-)




Happy birthday you! Sending my best wishes to you and hope you will have a great forthcoming year, filled with happiness, success and a lot of pleasure! See ya!

torsdag 6 november 2008

Titta vad fint!

Har ni sett vilken fin sådandär-som-jag-inte-vet-vad-det-heter-där-uppe som jag har fått :) Jorå, när man bloggat ett tag, kommenterar och uppdaterar sig på favvisbloggarna hittar man till slut personen bakom. En och annan fullträff och en hel del trevliga prickar där ute i bloggvärlden har jag stött på.
Det finns såklart stunder då funderar över hur det egentligen blev såhär med mitt liv - att jag gått utan lönearbete så länge var ju definitivt inte tanken när jag återvände till universitetet, drog på mig ytterligare 3 år av studielån (och då av den nya varianten - annuitetslånet). Det finns dagar då jag är på vippen att ge upp. Det är liksom inte kul längre. Och att dessutom bli av med cykeln på kuppen - det är bara f ö r mycket!

Men - till syvende och sist - så finns det nog allt en mening med precis allting. Det finns hopp om livet. Det finns snälla, trevliga och omtänksamma människor där ute. Känns emellanåt som jag kommit en liten bit på vägen med min intoning till livet. Det ska nog gå vägen till slut. Det gäller bara att inte tappa tålamodet :\
Tror faktiskt inte jag börjat blogga om jag inte varit arbetslös. Och om jag inte börjat blogga så hade jag ju inte hittat Kinna som visade sig vara en riktig fullträff. Tack för hjälpen!

Chokladblomma som tyvärr inte går att äta ;-)

Related Posts with Thumbnails