tisdag 20 januari 2009

Vi ses snart igen!

Det kommer dröja en stund innan jag är uppe på toppen igen och tittar hem. Dagen efter jag gjorde förra inlägget åkte jag till Oslo för en jobbintervju. Innan jag ens hunnit på bussen hem igen var jobbet mitt om jag ville ha det. Jag svarade jag utan att egentligen tänka efter och visste inte heller direkt vad jobbet skulle innebära. Som bekant har jag ju gått utan (betalt) jobb en väldigt lång tid. Jag har haft en del timmar här och några där samt jobbat mycket ideellt. Men nu är det alltså ett jobb på heltid som gäller. Inget jobb för alltid. Bara drygt fyra månader men ändå! Det ska bli superspännande och jag ser verkligen fram emot att få komma på plats.

Ja, så var det ju det med platsen. Visst kan man tro att det då är i Norgen, men icke. Snart bär det iväg till Santa Barbara, CA i stora landet väster ut. Därav det abrupta bloggstoppet. Jag som faktiskt hade kommit igång igen lite med bloggandet. Jag hoppas såklart fortsätta blogga och dela med mig om hur det ser ut på matfronten där. Kanske dröjer det ett litet tag till innan jag är på plats och så men håll ut! Snart ses vi igen :-)

torsdag 8 januari 2009

Den gröna mellandagsmixen

Har ni hört - bukbakfylla! Vilket underbart ord. Eller egentligen är det ju helt äckligt. När man tänker på innebörden alltså. Uppkörd, svullen, gasig, halsbränna och ja, de flesta av oss har säkert någon gång varit just bukbakfull. Visst är vi väl alla mer eller mindre bukbakfulla nu efter jul- och nyårshelgen och de dignande julborden lockar inte lika mycket längre. Kanske råder det till och med massbukbakfylla uti landet. Nu behövs lättare mat och framför allt lite mindre portioner. Jag är ingen fan av diverse dieter, viktminskningspreparat och pulvershakes utan tror på en välbalanserad kostsammansättning, innehållande proteiner, vitaminer och alla näringsämnen vi behöver OCH såklart både fett och kolhydrater.

Säkert är det många som gjort nya fåniga nyårslöften som att börja träna, sluta röka, rensa i röran och allt det vanliga var och varannan hasplar ur sig mellan nyårsnattens alla champangeskålar. Men hur blir det egentligen sen då? Vem kollar kontraktet? Vem kvalitetssäkrar dina nyårslöften? Och visst får man väl nästan hålla i sig när tanken på hur mycket pengar alla gym tjänar på alla årslånga bindningar av autogiroinbetalningar från människor som utnyttjar sitt kort till fullo i januari, hyfsat ofta i februari, kommer igång i mars för att sedan mer eller mindre gå upp i rök. På samma sätt som hundra tusentals kronor...

Det är ju väl känt att vi inte bara äter med munnen utan även ögonen. Färgsprakande mat lockar oftast mer än brun och grådassig gör. Särskilt nu under vintertid tycker jag det är viktigt att tänka på färgen i maten. Och tur har väl jag att datorn är full av gamla bilder, och i bästa fall även recept, som liksom aldrig blev av då som jag istället kan använda nu :) Här en ljummen sallad daterad 28 dec 2007. Den är både av det lättare slaget och en färgklick för ögonen. God till lunch eller som en lättare middag.


Den gröna mellandagsmixen

en bit strimlad purjolök
4 blad av ett kinakålshuvud, strimlade
1/2 gurka, i tunna skivor
ett par nävar mungbönor
några gula cocktailtomater KRAV, i halvor
olivolja KRAV
flingsalt
svartpeppar KRAV
chili, gärna chipotle för att få lite rökig smak

Börja att fräsa purjolöken och när den blivit lite mjuk så i med kinakålen. Krydda. Stek en stund. Skär gurkan i tunna skivor eller hyvla lite längre skivor på snedden. Vänd i de resterande ingredienserna, ta av plattan och servera.

tisdag 6 januari 2009

Uppiggande sallad med apelsin och granatäppelkärnor

Trots att solen lyser nästan varje dag nu är det ändå mörk större delen av min vakna tid. Därför gäller det att hitta på så mycket som möjligt för att pigga upp mig så att jag inte sover dygnet runt. Apelsin är just ett sådant uppiggningsmedel för mig. Inte bara för sin färggladhet utan också för att den är så saftig, söt, syrlig och uppfriskande. Allt på samma gång. Att den dessutom innehåller den C-vitaminer, eller askorbinsyra som det också heter, gör naturligtvis inte saken sämre. Dock är den kanske inte så full av vitaminer som man gärna vill tro. Ska vi få i oss ordentligt med C-vitamin kan vi istället äta bl a camu camu som innehåller 30 gånger så mycket c-vitamin som apelsiner, eller Australiens bäst bevarade hemlighet - kakaduplommon - som innehåller två gånger så mycket C-vitamin som camu camu och sist men inte minst har vi såklart våra härliga nypon.


Denna enkla apelsinsallad passar som kvällsmat, som förrätt eller efterrätt. Och nästan hade jag ätit upp allt innan jag kom ihåg att fota! Och granatäpple är inte fy skam heller vad gäller bra och uppiggande innehåll då den är en så kallad superfrukt och full med antioxidanter.


Apelsinsallad med granatäppelkärnor och getost

1 apelsin
ett par msk granatäppelkärnor
en liten bit getost

Skär bort skalet och allt det vita från en apelsin. Skär i tunna skivor. Lägg upp på fat och strö över ett par matskedar granatäppelkärnor. Smula över lite getost.

måndag 5 januari 2009

Brysselkål med apelsinsås

Det har blivit en del brysselkål den senaste tiden. Oftast gör jag inget avancerat annat än slungar dom i lite senap eller stänker över lite balsamicovinäger eller hallonvinäger, och saltar och pepprar lite lätt. Men häromdagen tänkte jag göra en slags stuvning till den kokta brysselkålen. Nu är jag ingen hejare på stuvning eller den enklaste såsen - Sauce Béchamel - vanlig vit grundsås. Konstigt egentligen. Tror det var något av de första sakerna vi fick laga i hemkunskapen, tillsammans med saftsoppa, vaniljmuffins, redan i mellanstadiet. Jag får liksom aldrig till det. Smakar alltid för mycket mjöl. Samma sak är det med redningar till soppor och grytor. Snacka om att jag blev glad då Crème fraichen gjorde entré i kyldisken!

Då jag la om min kost var mjölkprodukter inget alternativ för mig längre och jag gick över till sojaprodukter. Jag har en mängd tomma Crème fraiche burkar kvar i alla fall. Perfekta portionsburkar för t ex linser, kikärter och bönor att frysa in.
Jag har ännu inte hittat den sojamjölk som beter sig på samma sätt som vanlig mjölk som kokas och används i matlagningen. Däremot använder jag ibland Alpro's sojamatlagningsgrädde och havregrädde i maten. Inte på långa vägar i samma utsträckning bara som jag använde Crème fraichen då jag ständigt måste tänka mig för vad jag stoppar i mig.

Jag använder apelsinskal i såsen som jag fixat och donat med och sedan fryst in. Idén fick jag av Kinna för ett år sedan. Jag har inte syltat några men jag behandlar apelsinskalet på samma sätt fram till kokningen med socker. Nu går det ju lika bra att riva apelsinskalet direkt men jag rekommenderar er att passa på att spara lite skal till längre fram i år, då apelsinerna inte längre står på inköpslistan.


Brysselkål med apelsinsås
1 port

En stor näve brysselkål (ca 10-15 st)
1 bananschalottenlök
1/2 pressad citron KRAV
1-2 bitar skal av en apelsin (eller ca en halv riven)
olivolja KRAV
flingsalt
svartpeppar KRAV
1/2-3/4 dl sojamatlagningsgrädde


Koka brysselkålen i ca 5 minuter. Hacka under tiden löken fint. Skär även apelsinskalet fint eller riv det av en halv apelsin. Var noga med att inte få med det vita och beska från skalet. Häll brysselkålen i ett durkslag och låt rinna av. Ställ tillbaka kastrullen på den heta plattan och värm upp olivoljan. Fräs den finhackade löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt det finhackade/rivna apelsinskalet, pressad citron och kryddor. Låt puttra ihop någon minut och tillsätt sedan matlagningsgrädden. Häll tillbaka brysselkålen och värm upp ordentlgit igen. Servera meddetsamma!


Smaklig spis!

fredag 2 januari 2009

Och nu har det börjat - ett nytt långt år!

God fortsättning! Med tanke på att vi tydligen sköt upp ca 300 ton miljögifter i luften - jorå, de ca 3000 ton importerade fyrverkeripjäserna har spridit miljögifter i luften - så är det väl själv den om inte 2009 kommer bli ett hejdundrandes bra år! Igår, årets första dag, kunde väl inte ha börjat bättre med solen som sken likt aldrig förr och till skillnad från juldagen då gatorna ekade tomma, kryllade det av folk ute. Det promenerades högt och lågt och det fanns knappt rum att mötas på de trånga gångbanorna. Och då pratar jag inte ens om Slottsskogen. Där var det mer eller mindre proppfullt! Det kan inte funnits någon som stannat inne hela dagen igår.

Så är det då ett nytt år. Nya förväntningar. Nya löften. Näää, jag hoppas ni inte har några fåniga nyårslöften. Det vet väl alla att de ändå bryts så vad är då meningen med dom? I G-P står det att läsa idag att enligt en brittisk psykologistudie från Hertfordshire University sägs bara en av tio klara av att hålla sina nyårslöften. Dock lämnas förslag på ett lämpligt nyårslöfte - Undvik döda dig själv! Det gör du bäst genom att köra nykter, äta bättre, motionera mer, sluta röka och använd kondom!


Personligen är jag inte mycket för nyår överhuvudtaget. Det har såklart med mitt liv, min bakgrund och allt för många dåliga erfarenheter att göra. Dessutom, innan jag vet ordet av det har hela året swichat förbi. Det är knappt att jag hinner lära mig skriva det nya årets siffror rätt ens en gång. Men nu banne mig ska det bli annorlunda! Inga särskilda löften, men i år ska jag definitivt bli snällare mot mig själv. Inte hela tiden klandra mig själv för allt dåligt och olyckligt som händer omkring mig. Och framförallt inte tröstäta så mycket!


Vi ses snart igen!


Naturskyddsföreningen arbetar för övrigt med att miljökrav ska ställas på fyrverkeripjäser som tiotusentals konsumenter varje år skjuter i höjden och då sprider farliga gifter som t ex bly, kvicksilver och barium.

Related Posts with Thumbnails