lördag 28 mars 2009

Earth hour



Snart närmar det väl sig hemmavid. Här dröjer det fortfarande 12 timmar innan allt ska släckas. Kolla här för mer information om detta globala projekt.

måndag 16 mars 2009

Apelsiner i trädgården



Läste just hos Nässelblom & Choklad om apelsiner - och ni kan tro att jag höll på att "palla frukt" när jag såg första apelsinträdet i en trädgård här! Upptäckte snart att de är lika vanliga som våra äppelträd hemma men de ser fortfarande lika exotiskt ut. Och det fräckaste av allt är att det t o m växer två små apelsinträd i "min" trädgård och ett litet limeträd!

Jag har ingen aning om hur man vet att apelsinerna är mogna eller inte. Tog helt enkelt en apelsin från trädet och smakade. Den var lite syrlig men säkert den saftigaste apelsinen jag ätit. De håller på att börja blomma nu också. Har googlat lite men hittar just nu ingen bra text om apelsinträd. Har för mig de blommar och bär frukt samtidigt. Vet ej om de liksom bär frukt året om eller om det är säsong just nu. För jag såg en del träd blomma när jag kom för sju veckor sedan och nu blommar de alltså igen - och har dignande frukter på grenarna.
Trädet på bilden är från en av alla trädgårdar jag promenerat förbi. De som finns här är små och står alltid i skuggan när jag kommer på att jag ska fota. Lovar att återkomma när de står i ordentlig blom igen :)



See ya!

söndag 15 mars 2009

Bästa flygplansmaten

Och så kommer vi då till själva maten på flygplanet. Nu var det säkert ett par år sedan jag gjorde en längre flygtur och erfarenheten av maten är väl inte direkt något att skryta om. Men allvarligt talat - detta var den i särklass godaste flygplansmaten jag ätit!!! Jag hade beställt vegetariskt. Och flygbolaget erbjuder en hel del olika maträtter för flera olika matpreferenser (http://www.klm.com/travel/se_en/travel_information/travel_planning/special_meals/index.htm)
Vet ej vad som hänt men hyperlänkandet fungerar inte som det ska. Jag har hållit på här med flera inlägg och hoppas verkligen det löser sig fram över. Just nu får ni hålla tillgodo med dessa tokiga länkningarna.

Under de ca 10 timmar planet från Schiphol (Amsterdam) till LAX (Los Angeles Int Airport) tog fick jag väl mat ett par, tre gånger tror jag och så var det snacks emellan. Avstod från glass och äckligt godis - lustigt nog var den glassbyttan det enda min stolsgranne åt under hela resan. Jag å andra sidan åt couscous med rödbeta och torkade aprikoser, frukt, godaste paprikasoppan, grillade grönsaker, och minsann om jag inte åt lite pasta med grönsaker också. Pastan som var lite klibbig, stabbig och överkokt var det enda av all mat jag åt som inte smakade så gott.

Så fick jag små påsar till med krutonger till soppan och torkad frukt och som på bilden ovan - chips av sötpotatis och rödbetor. Ja, jösses vilken god flygplansmat!

Kan inte låta bli att nämna någonting om förpackningarna också. Så snygga och coola. Och det gäller inte bara förpackningarna som maten serverades i utan även de små påsarna och burkarna i hela matförpackningen också. På insidan av en förpackning stod det så fina saker om maten och råvarorna och tillagningen. Än så länge är det nog den godaste matupplevelsen jag haft sedan jag lämnade Sverige.

See ya!

fredag 6 mars 2009

Smoked almonds

Visst är detta en matblogg i första hand men det kommer ibland inlägg med annat innehåll än just mat. Och nu när jag är på främmande plats, och inte har någon särskild resedagbok, kommer det bli inlägg om staden, växterna, eventuella resor och annat som väcker mitt intresse här. Har intentionen att hålla mig mest till mat förstås. Börjar därför med hitresan.

Måndagen den 26 januari bar det iväg. Bytte flyg på Schiphol, Amsterdams fantastiska flygplats. Tyvärr var planet från Sverige så mycket försenat att jag fick lägga benen på ryggen och rusa genom plattformarna. Jag hann som tur var med planet men såklart inte mitt bagage.

Det första jag blev bjuden på under den långa flygturen var de godaste mandlarna jag smakat! Smoked Almonds - rökta mandlar. Jamen hör på namnet - kan de vara annat än goda mandlar? Nääää....tänkte jag först. Så jag var ju bara tvungen att köpa en burk när jag väl var på plats. Nu är ju såklart mandlarna inte rökta, men väl rostade och smaksatta med rökt hickory. Måste säga att de tyvärr var lite för mycket liquid smoke - hickorysmak. Med andra ord lite för artificiell i smaken.
Efter att jag slutat äta kött är det faktistk just det där rökta salta som jag kan sakna som mest. Knaperstekt bacon, salami, grillad korv osv. När jag för några år sedan hittade rökarom på flaska trodde jag köket mitt skulle få ett litet uppsving. Men så blev det inte och flaskan med Try me's Hickory, liquid smoke, som ska innehålla "Flytande koncentrerat av hickoryextrakt som ger en förstärkt rök/träkolsgrillad smak på alla typer av råvaror.", har blivit stående. Dock gillar jag fortfarande Santa Marias BBQ Mesquite.

Kanske är den lika tillgjord som rökaromen på flaska? Vad vet jag. Och inte gör det saken bättre efter läsning av Mats-Eric Nilssons inledning i Den hemlige kocken... Vad är det egentligen i den där röksmaken???


See ya!

måndag 2 mars 2009

Nya vyer och äventyr!

Jag är kvar! Jag har inte försvunnit - bara för ett litet tag. Jag har, som jag skrev för lite mer än en månad sedan, hastigt och lustigt flugit över Atlanten och jobbar en termin för en norsk skola i Santa Barbara, Kalifornien.


Mycket tekniskt strul den första tiden och precis när allt börjar ordna och lugna ner sig så försvinner Internet i huset. Eller i alla fall jag kommer inte online. Sitter nu sådär lyxigt och smuttar kaffe och surfar på ett kafé - mitt på stora shoppinggatan här i stan. Bilderna är förstås på det första som slår mig när jag började få tid att se mig om, palmer och bergen som tonar upp sig i öster. Utan dem hade det sett ganska tråkigt ut här. De ger perspektiv på det hela och när jag joggat upp lite bland grannhusen tappar jag nästan andan av utsikten mot havet när jag vänder neråt igen. Och när jag vänder kosan hem efter en dag på stan eller helt enkelt bara går öster ut på någon av alla de gator i East/West-riktning slutar jag inte att hänföras av utsikten!
Det har regnat en del här under februari och innan tornar det upp sig ordentligt över bergen och när det lättar och solen kommer fram igen är det ibland mörkt och ser ut att ff regna där uppe på topparna. En dag haglade det här och när det ovädret drog undan såg det helt vitt ut där uppe på de allra högsta topparna. Fast det försvann fort.

När jag ändå är inne på väder kan jag passa på att tala om att det är väldigt kallt här på kvällar och nätter. Första veckan var solig och finfin men lagom till att studenterna från Norge kommit hit och deras första dag i skolan så öppnade sig himlen och det fullkommligt ösregnade! Det regnade och blev kallare deras första och andra vecka här. Sedan har det så sakta blivit lite bättre. En mer detaljerad väderprognos av Santa Barbara eller en 10-dagars prognos hittar ni på denna coola vädersida. Ser dock ut att bli mer regn i veckan... Tur att jag packade ner regnstället och reste i mina gore-texskor!

Men det har varit fin väder också. Inte sådär supervarm och soligt men ändå skönt och definitivt t-shirt och flip-flopväder!


Och till sist. Så här kan det också se ut här, ur ett liggande-på-stranden-perspektiv ;-)



See ya!

Related Posts with Thumbnails