onsdag 30 september 2009

Krämig jordärtskockpurésoppa




Förra vintern gjorde jag ett försök med en jordärtskock- och palsternacksoppa. Den blev mycket god fast väldigt tunn. Nu har jag gjort ett nytt försök att göra enkel jordärtskocksoppa. Hade köpt några knölar för ett par dagar sedan som jag glömt av. Den här gången blev den riktigt tjock och krämig. Nästan på gränsen till puré så kanske får den heta jordärtskockpurésoppa istället. Och dessutom är den helt mjölkfri.
Jag knaprade råa morötter under tiden soppan kokade så det blev inga fler tillbehör som bröd eller liknande till soppan. Den blev så tjock och maffig att det inte heller behövdes något mer. Förutom några fler råa morötter :)





Krämig jordärtskockpurésoppa

olivolja
1/2 gul lök
220 g skalad jordärtskockor
3 dl vatten/grönsaksbuljong
1-2 dl havregrädde
dragon
flingsalt
svartpeppar



Fräs den hackade löken och låt den svettas i en kastrull. Skala och skär under tiden jordärtskockorna i bitar. Lägg i kastrullen och häll på vattnet/grönsaksbuljongen. Låt koka tills jordärtskockorna är mjuka. Kokar det torrt så tillsätt mer vatten. Ta kastrullen av plattan. Krydda och tillsätt havregrädden, koka ihop allt en stund och mixa det sedan till soppa med en stavmixer.




Smaklig spis!

tisdag 29 september 2009

Humor i matallvaret

Ännu en klockren strip från xkcd!!


Klicka på bilden för att komma till xkcd's hemsida. Håll markören över bilden så kan ni läsa ytterligare en kommentar av skaparen :)

Plommonmarmelad


Gick ju ut hårt här i mitt bloggåtergående men glömde ju helt av att skriva hur det gick med alla plommon jag delade och kärnade ur. Det började med 6 kg varav 3 kg nu ligger i fysen, en del gick till spillo, en del blev till paj och 1,6 kg kokades till marmelad. Och ibland lyckas till och med jag att multitaska. Passade på att tina kvällsmackan och smörsteka några kantareller samtidigt. Marmeladen räckte till nästan sex fulla glasburkar som jag såklart steriliserat innan. Kokade locken och hade burkarna i ugnen på 100 g en stund innan jag fyllde de med den nykokade marmeladen. Nästa projekt är att märka och göra fina presentburkar av dom.




Plommonmarmelad med ingefära

1,6 kg urkärnade plommon
1,1 kg strösocker (jag använde bara 1 kg)
8 plommonkärnor
1 stor tumliknande bit av färsk ingefära (valfritt)


Dela och kärna ur plommonen. Spara 8 kärnor som du krossar och tar ut den lilla innekärnan/fröet, hacka fint och koka med plommonen. Skala och hacka den färska ingefäran fint och koka med även det. Låt plommonen koka upp så det blir lite vattnigare i kastrullen. Häll i sockret och rör om.
Passa marmeladkoket och rör om då och då. Behöver eventuellt skummas av ibland. Efter ca 45-60 min kan du göra marmeladtestet. Häll upp i burkar eller fortsätt koka tills den är klar. Låt svalna framme. Sätt på fina lappar, packa in och ge bort i present!


Lycka till!

måndag 28 september 2009

Julie & Juliaaaaa!!!!

(bilden är lånad från bloggen Bran Appetit)

You bet I have! Fast bena ur en anka kommer jag aldrig någonsin att göra. Jag fick förmånen att se filmen Julie & Julia som har premiär den 9 oktober, före alla andra. Tack C!! Den fick mig att bli påmind om varför jag för ett par år sedan började blogga. Eller njae, inte för att jag tagit mig an the one and only Julia Child's bok Mastering the art of French cooking (1:a uppl 1961), vi har ju vår egen kokbok (vars 1:a uppl utkom redan 1951), men ändå. Det är ju kul att stå i köket och röra i grytorna. Dessutom, då jag vart klar i skolan och tog klivet in i arbetslösheten, kändes det skönt att ha något kul och lustfyllt att pyssla med. Att det också finns potentiella möjligheter att resultera i en bok som sedan filmatiseras gör ju saken inte mindre kul ;-)

Filmen handlar kort och gott om en tjej, Julie Powell, som vid 30-års ålder är gift, jobbar på en statlig myndighet och kände sig ändå allmänt värdelös och ville egentligen jobba som författare. Hon tar sig an uppdraget att laga sig igenom alla recept i Julias bok under loppet av ett år. Om detta skriver hon om i en blogg och det hela slutar med... hahhah, men det kan jag ju inte avslöja här!
Jämfört med dagens bloggar (Julie bloggade redan 2002) känns hennes blogg faktiskt ganska tråkig. Kan ni ens föreställa er en matblogg utan bilder??

Stjärnan i filmen är såklart Meryl Streep. Hon borde få en Oscar för hennes insats! Och för er som inte minns eller vet ngt om självaste Julia Child, som bara är för härlig, kolla in filmsnutten här nedan!







Eftersom filmen visats i andra länder finns det såklart en hel del bloggare som redan skrivit om den. En bra och välskriven recension hittar ni här hos Vegetable Japan.



Glöm nu inte boka upp den 9 oktober för biobesök!

fredag 25 september 2009

Råkostsallad på morot, rättika och !Naraolja


Oj oj oj, det var inte direkt den omstarten jag räknat med. Tappar liksom tråden hela tiden. Glömmer saker. Får så att säga inte tummen ur. Drar mig för att gå ut osv. Jag orkar inte ta mig själv i kragen längre. Har fått göra det i så många år nu och nästan vad jag än gör slutar det bara värre än innan. Jag har inga idéer längre för livet. Hur blev det såhär egentligen? Känner inte igen mig själv längre. Så läskigt.

Hur som helst finns massor av bilder på mat jag lagat i min dator. Tyvärr en hel del odöpta och inga sparade recept. Det är ett heltidsjobb bara det att få ordning på dom. Så det lär dröja. Men här kommer i alla fall en sallad jag gjort i sommar.



Jag blev förälskad i dessa vackra morötter. Lila morötter - kan det bli bättre? Upptäckte de färgade morötter för ett par år sedan då jag hittade en påse morotsfröer med blandade färger. Det blev tyvärr inga morötter den gången och nu i sommar var första gången jag köpte några andra än orange.
Men hallå? Tro mig att jag blev förvånad när jag skar i den och såg att den var lika orange inuti som alla andra morötter! Tillsammans med rättika och grapefrukt blev det ändå en god råkostsallad. Rättikan är för övrigt en underskattad grönsak tycker jag. Den är lite mildare i smaken än den välkända rädisan. Jag tycker den därför fungerar bättre i fler kombinationer och dessutom som både varm och kall än rädisan.




Råkostsallad på rättika, lila morötter och !Naraolja

Lila morötter
Rättika
Pink Grape
!Naraolja (återkommer med ny post om oljan och !Naraväxten från Namibia)
Hallonvinäger
Flingsalt
Svartpeppar


Riv morötterna och rättikan. Skala och fileea grapfrukt. Blanda och skvätt i lite hallonvinäger och !Naraolja. Oljan är ganska fruktig och lite nötaktig i smaken så den går såklart att ersätta med annan likvärdig olja. Salta och peppra lätt.



So long!

torsdag 17 september 2009

E-nummer och lite till

Okej, här kommer uppföljning från inlägget igår om stjärnkocken Boris och hans serie "Hemlagat". Sänds i SR P3. Det är förstås hämtat från ett av SR's absolut roligaste humorprogram Cirkus Kiev. Trots den stora portionen humor finns det såklart ett allvar i det hela så därför den lite mer seriösa tonen i dagens post.


Det har gått ett tag sedan Mats-Eric Nilsson kom ut med boken Den hemlige kocken. Det är väl snart 2 år kan jag tro. Måste erkänna att jag fortfarande inte läst den. Jag införskaffade mig faktiskt ett eget exemplar i pocket. Eftersom den legat hemma ett tag tog jag den med på resan i januari och trodde i min enfald att jag skulle ha en del fritid över under vilken jag skulle sluka böcker. Men icke. Jag kom väl ca 2-3 sidor bara. Tog med mig boken hem igen och min intention är fortfarande att läsa den.


Trots att jag inte läst den är jag ändå medveten om att mycket av vår mat innehåller diverse tillsatser som kanske inte alltid är så önskvärda. Jag började läsa näringsinnehållet och innehållsförteckningar på matprodukter jag handlar i början av 90-talet. Det har nu blivit en vana. Först handlade det mest om själva näringsinnehållet som fibrer, vitaminer, fett och kolhydrater men också om det fanns särskilt sötningsmedel i.
Sen var jag mer intresserad om det fanns mjölkpulver, ägg och andra animaliska produkter i så kallade vegetariska rätter och matprodukter. Under en period försökte jag till och med lära mig alla E-nummer, eller ja, i alla fall de större grupperna. Försökte lära mig om det var ett färgämne, konserveringsmedel eller kanske rentav en smaktillsats. Men som ni vet finns det ju en hel del E-nummer och jag villade ganska snart bort mig bland alla siffror.

Och som sagt, i dessa laga-din-mat-själv-trend har även en bland flera trevliga bloggar och sajter i ämnet tillkommit. Vill passa på att slå ett slag för Äkta vara, vilket även är titeln på Mats-Eric Nilssons nya bok, som uppmärksammar alternativ till halvfabrikaten och alla tillsatser i maten. De skriver på sin hemsida att:

Den här sajten har kommit till av en längtan efter mat som det inte har fuskats och trixats med. Vi har tröttnat på tillsatser och ledsnat på tillverkarnas och butikernas budskap om att maten är "traditionell", "hemlagad" och "äkta", när den i själva verket ofta är en industriprodukt som aldrig har rörts av en mänsklig hand.
Har insett att redan innan jag började blogga, visste mer om mat och dess innehåll än vad jag trodde. Om kvaliteten, tillsatser och "matfusk" och om vad som faktiskt är nyttigt mat jämfört med onyttig. Kanske var det min förkärlek till en väldigt populär brun läsk i röd burk (vilken jag idag inte längre dricker) som en gång gjorde mig uppmärksam på socker, innehåll, energi och kalorier mm. Eller så var det tandläkaren som en gång för länge, länge sedan gjorde ett påpekande om det enorma sockerinnehållet i vanlig apelsinjuice (vilket jag heller aldrig längre dricker) som fick mig på bättre tankar :) Juice som dessutom inte heller är någon speciellt bra C-vitamin källa som man gärna vill tro. Se juicetestet som pdf här.



Så heja på, alla ni matintresserade människor som fixar hemlagat!

onsdag 16 september 2009

Bästa radiokocken Boris hemlagade kantarellsås



Som om att det inte räcker med alla dessa plommon men visst är det väl också ett svampår i år? Själv är jag inte överförtjust i svamp, mest med anledning av den allt för gummiaktiga konsistensens skull, men en och annan smörstekt kantarell slinker har ju slunkit ner i magen. Därför har jag inga spännande svampanrättningar att dela med mig av.
En som hakat på denna fantastiska laga-din-mat-själv-trend är radiokocken Boris Lind. Han kokar ihop en smarrig svampsås, gör jordgubbssylt av 2 jordgubbar (har du bara en går det också bra) och lyckas även sno ihop en hamburgerdressing på enbart E-nummeringredienser... hihihh ;-)

Lyssna här hur radiokocken Boris Lind kokar ihop kantarellsåsen.
Längst ner finns receptet i sin helhet.



Boris hemlagade Chaminjon- och kantarellsås

Receptet är hämtat från Sveriges Radio, Cirkus Kiev's hemsida och Recept från "Hemlagat"

50 gram delvis härdat fett
1 dl braslilanskt skummjölkspulver
1 dl modifierad stärkelse
2 tsk E330
1 tsk mononatriumglutamat
1 tsk dinatriumguanylat
1 tsk dinatriumginocynat (hittar du på hyllan för smakförstärkare i din
lokala butik)
2 msk jästextrakt
1 msk dextrinerad stärkelse
1 nypa Riboflavin

Syntetiska eller semisyntetiska färgämnen, förslagsvis E150CBörja med att härda fettet delvis, vispa sen ner skummjölkspulvret litei taget. Antioxidera den modifierade stärkelsen med E330 och blandaner. Red ner jästexktraktet under kraftig vispning tills du erhållerönskad konsistens. Krydda med de tre smakförstärkarna efter tyckeoch smak. Ta av kastrullen från spisen. Krossa den dextrineradestärkelsen i en mortel och blanda ner i såsen. Smaka av med ennypa riboflavin och tillsätt slutligen färgämne E150C tills såsen uppnår perfekt aptitretande färg.

Smaklig måltid önskar Boris Lind och redaktionen för Hemlagat.


Recept på Boris hemlagade jordgubbssylt hittar du här
Recept på stjärnkockens hamburgerdressing finns här



Ha en underbar dag!

måndag 14 september 2009

Plommontider


Efter 100 delade och urkärnade plommon såg händer, fingrar och naglar ut så här

Det verkar vara ett riktigt plommonår i år. Jag ser plommonrubriker på fejsan, diverse bloggar och matsajter och fick själv över 6 kg plommon i mina händer i helgen. Jag har tidigare år kokat plommonmarmelad, plommonkräm och gjort plommon- och rabarberpaj. Men 6 kg på en gång!? Jag har inte ens en kastrull stor nog att koka allt till marmelad. Så vad göra? Jo, jag började dela plommonen och kärna ur dom. Tänkte frysa in en del och använda längre fram i höst/vinter då energin förhoppningsvis finns att göra mer. Men hallå?? Varför är det ingen som talar om att plommon innehåller en massa färgämne (Anthocyanin - glykosidhaltigt färgämne)??
Hett tips till alla plommonhanterare där ute - ha inte manikyrerade naglar när det är dags att ta er an plommon!
Eller tja, plommon innehåller inte lika mycket som t ex aubergine, svarta vinbär, björnbär m fl. Men visst är det ett ämne som ger röda, blåa och violetta färger. Antocyaniner är också en del av det vi kanske bättre känner till som antioxidanter.


Efter ca 3 kg utkärnande av plommonen gav jag upp. Det blir till att koka resten av de dryga 3 kg plommon jag har kvar hela! Bäst att räkna plommonen i n n a n jag kokar dom förstås så jag inte missar nån att fiskat upp efteråt. Nu gäller det bara att hitta något bra plommonmarmelad/sylt/kräm recept...




Tips någon?

onsdag 9 september 2009

Färskpotatis och nektarin



Nu är väl säsongen nästan över för färskpotatis och inlägget är väl lite i senaste laget. Såg härom dagen i affären att de sålde tvättad färskpotatis och den har redan hunnit bli lite större i storleken. Jag gillar ju annars de allra pluttigaste små potatisarna. Brukar koka dom och göra en ljummen sallad. Jag kom hem runt midsommar och det första jag handlade och lagade till var just färskpotatis. Dessutom dignade frukttrågen av persikor och nektariner. Den första lunchen jag lagade i somras när jag kommit hem var således en enkel ljummen potatissallad.


färskpotatis
schalottenlök
nektarin
bladspenat
flingsalt
svartpeppar
ev färsk dragon

Tvätta och dela eventuellt de lite större potatisarna. Koka. Häll av vattnet och ställ potatisen åt sidan så länge. Häll i olivolja, flingsalt, svartpeppar och fint strimlad schalottenlök. Låt fräsa upp. Tärna under tiden en nektarin och vänd i tillsammans med potatisen. Vänd till sist i färsk babyspenat. Servera t ex med en sojakorv eller en stekt sojaburgare.


Smaklig spis!

tisdag 8 september 2009

Obama och övervikten


I natt sov jag med Obama inpå bara kroppen. Jo, det är sant. Han och jag i samma säng. Sov som en stock gjorde jag. Tråkigt nog är det något som hör till ovanligheterna i mitt liv. Det var för övrigt något jag gjorde under mina månader i USA – sov gott om nätterna. Allt för ofta var det ganska få timmars sömn som hanns med men jag sov utan att vakna. Utan den där obehagliga nattmaran eller vad det nu är som hela tiden stör mig. Lyckligtvis höll den goda sömnen i sig ett tag efter jag kom hem men den senaste månaden har störningarna så smått börjat komma tillbaka.
'

Ja, jag har varit hemma ett tag igen efter en väldigt intensiv tid i USA. Min intention var såklart att fortsätta blogga under tiden där. Jag hade föreställt mig alla roliga butiker, marknader och maträtter att skriva om. För att inte tala om alla mängder av prylar och produkter till köket jag säkert skulle komma att hitta. Och visst var det en del nytt jag hittade men tiden blev allt för knapp och bloggandet fick komma i sista hand.

Väl hemma igen var jag taggad och hade hopp om både livet, framtiden och bloggen – i ungefär sisådär ett par veckor bara. Jag lagade mat, bakade och fotade men sedan vet jag inte vad som hände. Jag blev helt tom i bollen. Ledsen, apatisk, olustig och ja, jag kan inte beskriva hur tomt, ensamt och konstigt livet blivit. Tillbaka till arbetslösheten, utanförskapet och allt som där tillhör. Men jag ska ta mig tillbaka upp. Det ska lösa sig för mig med.

T-shirten med Obama var en av de få prylar och ”souvenirer” jag köpte med mig hem från Santa Barbara. Hade känslan av att jag inte handlat så mycket men ändock lyckades jag få en hel extra väska med mig hem! Och inte bara en extra väska utan även extrem övervikt av bagaget. Och det enda i matväg jag fick med mig hem var en påse kokosnötsmjöl! Släpade annars på schampo, body scrub och annat tungt. Var såklart tvungen att släpa med mig lite tidningar och broschyrer också. Eftersom jag aldrig bloggade om det där har jag såklart en tanke på att göra det här hemma istället. Minnet mitt är inte det bästa så för att vara på den säkra sidan tog jag således med mig allt material hem (ännu mer vikt...).

(och du som är uppmärksam noterar säkert de lila gummihandskarna nere i hö hörnet - jag kunde bara inte låta bli!)

Vi får se hur det blir med den saken. Det tar tid att blogga och jag har märkt att jag inte är ensam om att ”falla bort” där ute i cybervärlden. Men kanske är det så det får vara ibland. Jag tycker det är kul att blogga och vill gärna läsa och kommentera på andras bloggar också. Under tiden i USA blev det mest att försöka hålla mig uppdaterad på en del bloggar jag gillar men hann inte med kommentarer och annat. Ska göra ett ärligt försök att visa mig här ute igen. Ska också på jakt efter en ny och bättre dator som också orkar hålla ångan uppe :-)



So long!

Related Posts with Thumbnails