måndag 30 november 2009

Visst är det så att man längtar...


...till ljuset igen. På bilden syns min lilla men naggande goda jordgubbskörd från den 8 juli i år. Snart fem månader sedan och redan ett minne blott. Jag gillar oftast hösten. Det blir lite klarare och högre luft. Många växter blommar ofta långt in på hösten och trädens färger skiftar något alldeles fantastiskt. Och jag älskar att tända ljus till frukosten - och middagen för den delen också.

Och om det bara hade varit mörkret. Det är ju annars mest regnet och det gråa vädret som tär lite för mycket på psyket emellanåt. Knappt något dagsljus alls då det mest är dis och dimma. Jag tror faktiskt jag hade stått ut med några minusgrader istället och blå himmel under dagarna.
Men men, man kan inte få allt här i livet. Det finns platser på jorden där det knappt ens regnar överhuvudtaget och där människor svälter på grund av torka. Så för det mesta är jag ändå glad över att vi har så mycket regn trots allt.

onsdag 25 november 2009

Blueberry - ej att förväxla med Blackberry...


Under mitt besök i stora staden förra veckan, slank jag in i en för mig ny butik/lunchställe. Blueberry. Tydligen har Blueberry funnits i hela tre år! Jag har visserligen varit i stora staden flera gånger under de senaste tre åren men aldrig upptäckt det stället. Eller ja, det finns visst tre stycken Blueberrybutiker och jag har lyckats missa alla av dom. Ni som känner igen er på bilden vet säkert att jag besökt butiken på Sibyllegatan 15. De andra två ställena är en juice/smoothiebar på NK och en butik vid Stureplan.
Blueberry har ett eget kök där all mat förbereds och där alla Blueberryförpackningar packas. Företaget som beskriver sig själva som en "må-bra-fabrik" kör också sin elbil mellan produktions-och-köksplatsen och butikerna. Trots att Blueberry skriver på sin hemsida att de i deras produktions- och cateringkök som "producerar all vår mat från grunden" måste jag erkänna att jag tvivlar på den beskrivningen. Jag tror inte de varken odlar grönsaker, bakar tortillasen till wrapsen, eller ens odlar gojibären. Förpackar däremot och sätter de superfina liiiiila etiketterna på påsarna gör de där.

Förutom den fina lila loggan (ja, jag är en sucker för lila!) gillar jag helhetssynen Blueberry har för mat, människor och miljö. Vad det gäller själva maten jag åt måste jag säga att jag blev lite besviken. Ganska smaklöst faktiskt. Och inte för att verka kinki nu men tjockleken på wrapsen var verkligen i största laget. Flaskan på bilden är ca 1 dm hög och wrapen var inte mycket längre än just 1 dm och därmed väldigt väldigt tjock. Tur att jag inte satt ute och åt då större delen av innehållet mest hamnade på bordet. Citronyoghurten i burken var absolut nödvändig som tillbehör, för det var en galet torr falafel jag fått tag på. Jag valde alltså en vegetarisk wrap som fått namnet "Pick Your Beans" och enligt innehållsförteckningen skulle det då vara:

Blueberry falafel , saffran, quinoa, kanel, kidneybönor, rostad paprika, citronyoghurt, torkad apelsin, morot, rödbeta, spenat, romansallad, ruccola, ärtskott, tortillabröd, kryddor.
Quinoan var gul men jag kunde inte känna någon saffransmak, anade rödbetorna och ruccolan gav ett litet sting när jag bet i den. För övrigt måste jag säga att, trots det att jag satt ner i lugn och ro och verkligen kände efter smaker, så fann jag de inte riktigt. Att de på hemsidan även beskriver sin Blueberry falafel som "de luxe" begriper jag inte. De stoooora falafel som låg där var riktigt torra. Jag är ju tillbaka hemma igen och kan tyvärr inte fråga dom om detta. Någon annan som vet? Någon som ätit från deras meny?

Blåbärsdrickan till var toppengod! Jag måste ändå säga att jag gärna går tillbaka dit under min nästa visit i stora staden. Gillar deras koncept, synen på mat och livet och det finns mycket bra att läsa under deras flik Food for Thought. Och hade jag bara haft lite mer pengar skulle jag absolut köpt med mig deras snygga lila hood i ekologisk- och Fair Trademärkt bomull och allt samt en flaska eller två av deras Blåbärsglögg!!

Kanske här är ett julkpappstips för den som ev går i sådana tankar.



Och nej, jag fick inget gratis i butiken. De ville heller inte jag skulle fota (trodde jag skulle sno deras "unika" koncept!) Jag betalade snällt de hutlösa 89:- take-away-maten kostade.

tisdag 24 november 2009

Glöggprovning i stora staden

Urgod mjuk pepparkaka med lingon som Husmoderns bakat samt små "inför-advent-och-jul-kakor" av Smaskens.nu, med mera smaskade vi i oss till glöggen.

Ibland har jag tur. Ända sedan jag började blogga för snart tre år sedan har det då och då dykt upp "matbloggsträffar" vilka alla (som jag vetat om iaf) varit utom mitt räckhåll. Så snacka om tur när jag förra veckan befann mig i stora staden och en glöggprovning dök upp - mitt framför näsan på mig! Jorå, jag hade kånkat och burit på alla mina Taekwon-Do grejer (Dobok, handskar, lindor, tandskydd osv) och var helt inställd på att gästträna på en stockholmsklubb när jag ändå hade vägarna förbi om man säger så. Men ack, precis på samma tid bjöd Husmoderns in till glöggprovning och dessutom med sponsrad glögg!
Oj oj, jag väntade in i det längsta med att bestämma mig. Det kan förstås verka som ett enkelt val för er, men jag missade alla veckans tkd-pass pga den lilla Stockholmsvisiten jag gjorde. Jag kämpar verkligen för att någon gång börja gå ner alla de nära 10 kg som jag lagt på mig sen jag kom hem från USA. Såklart är ju en glöggprovning inte ett bra alternativ ur den synvinkeln men jag var bara tvungen att ta chansen och träffa andra matbloggare "live" för en gång skull :-)


Så hemma hos Husmoderns träffades bloggarna bakom Fröken Dills kök, Smaskens.nu, Patrik och Längst in i skafferiet och Kinnas blogg - mormors mat, som var riktigt snabb ut med inlägg om glöggprovningen, en kulen novemberkväll. Tack alla för en mycket trevlig kväll!
... och glöggen hette Blossa. Vit- och rödvinsglögg, starkvinsglögg och glögg med rom och congac och så förstås årets smak - Blossa 09 Clementin. Det är tydligen sex år sedan Blossa började göra årgångsglögg och jag ska villigt erkänna att jag inte smakat någon av de tidigare. En katt bland hermelinerna var Smålandsglöggen med smak av lingon vilken faktiskt var min favorit. Dessutom blev jag förvånad över att jag, som inte brukar vara speciellt förtjust i vit glögg måste nog säga att både årets smak och den vita med rom i också föll mig mycket i smaken.



Ytterligare en katt, eller kanske snarare en skunk, bland hermelinerna, var min egen Dunderglögg. Dock inte utseendemässigt vad gäller färg och form på flaskor. Trots Blossas snygga flaskor och tryck, särskilt de smala och faktiskt årets smak, tycker jag min lilla flaska var en riktig skönhet den med ;-) Men urk! Fy! Den smakade inte alls som jag väntat mig. Jag har gjort den många gånger, sparat en del till året efter osv och den har alltid varit superdupergod! Den smakar såklart annorlunda än vinglöggarna eftersom den är gjord på svagdricka men det har aldrig varit ett hinder utan snarare tvärtom. Hög alkoholhalt har det också varit. Den vi smakade nu var 2 år gammal. Kanske var det åldern, skumpandet i väskan hit och dit eller det faktum att någon kokade upp den, men urk, nä den hade absolut sett sina bästa dagar.

Därför vill jag lyfta ett varningens finger till alla er som av någon underlig anledning har sparat en flaska ni fått av mig genom åren att kasta den. Jag känner också att det är min plikt att skriva till G-P (där receptet återkommer varje höst) och rekommendera andra glöggmakare att dricka den samma år - för säkerhetsskull. Jag har själv nämligen fått tips därigenom att spara glöggen både ett och flera år. I år hittade jag t ex på nätet ett svar på frågan om den blir bättre eller sämre efter lagring:
"Jag tycker att glöggen blir bättre efter ett år och kanske ännu godare efter två. Men sen börjar den osvikigt oxidera. Den blir platt, trött, tappar fräschör. Å andra sidan har jag kolleger som sparat årgångsglögg från tidigt 2000-tal och hävdar att den är godare än nånsin. Både alkoholen och sockret fungerar som konserveringsmedel."
Den är annars en mycket smakrik och fyllig glögg och inte alls så sötsaftig som de flesta andra glöggar är. Jag gillar ju inte ens vanlig saft och än mindre varm saft. Redan i oktober bör den sättas - om man vill ha den klar till advent - men du hinner nog nu också att få den klar till jul. För övrigt väntar jag nu bara på receptet på den dundergoda mjuka kaka Husmoderns hade bakat :-)


Önskar er alla en trevlig glögghöst!

måndag 23 november 2009

I'm not a paper cup


För den uppmärksamme kanske redan sett att jag fikar i pappersmuggar - NOT! Det är en av mina absoluta favoritprylar jag köpte med mig från USA. "I'm not a paper cup" är en kaffemugg gjord i porslin, med ett lock av silikon. Muggen är utformad precis som en av de otaliga pappersmuggar många av oss bär med oss i farten från allehanda kaféer och coffee shops. Decor Craft Inc. DCi står bakom både tillverkning och distribution av denna coola mugg. Den är också gjord på ett så fiffigt sätt att den har isoleringsförmåga som en termos med dubbla väggar och blir inte heller så het som ett glas eller vanlig mugg att hålla i.
I USA har de "löst" ännu ett problem med varma papperskaffemuggar - en extra "pappershållare" att trä utanpå pappersmuggen, eller paper sleeves som de kallar dem. Ja det löser väl det fantastiskt stora problemet att hålla en varm mugg utan att det ska bli för obehagligt för handen dess fingrar (obs, ironi!). MEN, för det är ett stort men, varför ännu en pappersförbrukningsvara? DCi har såklart även en lösning för detta :-) En likadan porslinsmugg, utan termoeffekten, och med en silicon sleeve!




Och som om det inte var nog med denna replika av pappersmuggarna finns även lösa silikonlock att köpa till. De säljs i 2-pack och ett av locken är svart! Svart lock som också det är ganska vanligt på alla pappersmuggarna. Vad jag inte sett är mönstrade porslinsmuggar. Eller muggar med kafékedjornas loggor på. Det dröjer nog inte länge innan de kommer förstås.
Kanske är denna härliga mugg ingen som helst nyhet för er. Kanske släpade jag med mig på tok för mycket bagage hem då jag inte bara köpte en till mig själv utan såg den som den perfekta presenten och hade flera med mig...
Jag är inte den mest shoppinggalna person och vet inte ens om de t o m finns här hemma!? Vi dricker ju som bekant en hel del kaffe så jag skulle inte bli förvånad! De kanske inte är lika oömma och lättvindiga att ta med som de termosmuggar med handtag som finns, utan passar kanske mer för hemmabruk eller på jobbet. Kanske ett julklappstips för någon?

fredag 20 november 2009

Såhär lagom till helgen...


....hittade jag nyheten om Jamie Oliver och hans splirrans nya dejtingsida! Alltså, det låter så bra att jag mest grämer mig över att jag inte gjorde slag i saken först ;-) Trots att det säkert är som vi alla vet - opposites attract - tror jag nog det är mycket det gemensamma som gör om vi stannar kvar i relationerna eller inte.
Har inte riktigt förstått Jamie's del i det hela då det på samma sida är reklam och länkat till en av det större dejtingsajterna. Säkert ett samarbete som då är kopplat till Jamie och intresse för matlagning.


Låt kärleken spira där ute bland kastruller och stekpannor, bland hackandet, fräsandet, pocherandet och stekandet, bland knivar, vispar, skedar och förkläden!


p.s. Bilderna i inlägget har inget med texten att göra annat än någon som visat sin kärlek, en dag när jag kom tillbaka till bilen efter matshopping, på vår tidvis alltför smutsiga bil i Santa Barbara

lördag 14 november 2009

och på tal om flaskvatten...

...måste jag bara dela med mig av denna lilla film. Jag har tidigare skrivit om det här med flaskvatten och senast igår skrev jag med en del länkar med till intressanta inlägg om vår flaskvattenförbrukning. Filmen Tapped är producerad av Sarah Gibson som även gjort bl a Small Town Gay Bar och I.O.U.S.A och Stephanie Soechtig som också är regissör. I filmen undersöker hon flaskvattenindustrin. llt från plastflaskeproducenterna och ut till haven där allt fler plasflaskor hamnar. Mer om själva plasten och de gifter som finns däri varav ett ämne som på engelska heter Bisphenol-A (BPA) (vilket får mig att tänka på PET men alltså, kemi på engelska är definitivt inte min starka sida, heter säkert polycarbonate eller nått på änglich) hittar ni under fliken "the Issues" på filmens hemsida.

Längre version finns och går att beställa från Tapped the Movie. Där hittar du även fler klipp från filmen. Det är absolut en film jag skulle vilja se hela av. Någon som har den? känner till eller planerar att ha visning? Hör gärna av er i så fall.


fredag 13 november 2009

Middag (P!nk?) och Earth Water i LA

Ser ni? Långt där borta står det något uppe i bergen...

Kan det vara Hollywood?

Men hur i hela världen kommer man dit upp då? Har nog kört fel...

Ja, ja, bättre än såhär blev det inte. Men vänta bara, nästa gång... :-)

Okej. Här kommer en post som jag visst började skriva på redan under långfredagen tidigare i år. Då hade jag varit magsjuk ett par dagar och var för första gången på egen hand i Los Angeles! Jag har inte ändrat i texten utan endast kollat och uppdaterat länkarna. I bilen dit vrålade P!nk i högtalarna och jag var verkligen på topp! För ett ögonblick trodde jag hon t o m bodde i rummet bredvid då det spelades gitarr och en väldigt, väldigt P!nk-liknande röst sjung kortare strofer om och om igen... Kanske föddes just då ännu en strålande hit? Och var det verkligen hon som festade ute på den kolsvarta takterrassen?


Det är inte klokt! Kan inte fatta att jag verkligen är här. Helt hysteriskt. Och trots att alla gator går rakt och fint i långa Avenues och Boulevards som korsas av Streets hela tiden är det så lätt att köra fel. Och kör man fel, typ ligger i fel fil av alla fyra, fem, sex filer så tar det en hel evighet innan man hittar tillbaka igen och kan köra rätt.

Nu sitter jag i alla fall på takterrassen till det flottaste hotellet jag någonsin bott på. Tvivlar inte en dag på att jag aldrig mer kommer bo såhär! Men jag unnar mig och efter denna riktigt usla veckan och en ganska tråkig födelsedag så bjuder jag mig själv på denna extrema lyx. Maten blev inte lika lyxig men jag har kört och kört och levt på frukt och fruktjuicer och fruktsmoothies och butternutsquashsoppa i flera dagar så jag njöt i fulla muggar ändå av varmt ris och ångkokta grönsaker :) Denna eminenta "fasta" födan inhandlade jag på Whole Food Market, West Hollywood.

Mer om fantastiska Whole Food Market kommer jag också snart berätta om. Till min middag drack jag dyra droppar. Njae - inte de dyra droppar ni i första hand tänker på utan helt enkelt vanligt vatten. Ja, ja - jag är helt emot vatten på flaska (både vanligt och bubbel) men detta var ett sk EARTH WATER. Kostade 5 dollar tror jag. EARTH WATER ingår i ninemillion.org - som är ett projekt mellan UNHCR (FN:s flyktingorganisation), Microsoft och Nike som arbetar och bidrar till att 9 miljoner barn i flyktingläger världen över ska få bättre tillgång till främst utbildning, idrott. I mars 2005 kunde man läsa på UNICEF's hemsida att det varje dag dör 4000 barn på grund av bristen på rent vatten, och med tanke på att det idag är 1,1 miljarder människor i världen som saknar tillgång till rent vatten var flaskvattnet värt varenda cent.


Nu går det absolut ingen nöd på varken mig eller människorna här i Santa Barbara vad gäller vatten men Californien är en torr stat utan att vara ökenområde. Det råder hårda vattenrestriktioner och trycket i kranarna är inget att skryta med. Vattnet går att dricka här men är inte särskilt gott och innehåller ganska mycket kemikalier för att så att säga rena vattnet från farliga ämnen. Lite ironiskt kan man tycka, inget vatten att dricka i längden alltså. Jag drack kranvattnet i början men har gått över mer och mer till flaskvatten. Längtar faktiskt hem till vårt goda kranvatten!


Vill du veta mer om vattenbristen i världen och vilka konsekvenser det kan ha så kika in här på Water for Life eller här på UNICEF's särskilda sida för vattensituationen. Glöm inte heller Millenniemålen - vad är det - och vad som gjorts hittills (pdf).



Och så kommer här ett aktuellt tillägg i inlägget vad gäller ämnet flaskvatten. På Köpstoppsbloggen kan man läsa om Bottlemania - ny bok av författaren, som för några år sedan skrev Garbage Land, Elizabteh Royte. Om jag bara kan få igång min läskunskap igen ligger båda dessa böcker absolut långt upp på läslistan!

onsdag 11 november 2009

Stekta röda tomater och halloumi


Jag förstår inte hur det kan bli så många bilder att ha reda på? Det är så svårt att rensa, namnge och att bestämma mig för någon bild överhuvudtaget. De är ju egentligen inte bra alls. Jag knäpper ju bara med kameran och hoppas det ska bli något som blir bra och användbart. Inte har jag något bildredigeringsprogram heller och förstår inte riktigt hur jag ska använda de funktioner som redan finns i datorn. De flesta bilder blir naturligtvis kassa men det är så svårt att riktigt se ordentligt för samtidigt ser jag hur det var där, just när jag tog bilden. Det är som en slags imaginär bild i huvudet, som jag inte kan förmedla genom bilderna, som ändå på något sätt syns när jag tittar på mina bilder. Hrm, låter det invecklat? Jag tror nog ni flesta som själva fotar, bara sådär på en höft, förstår vad jag menar.


Enkel och färgglad mat för ännu en grå dag. Lockar med lätt (förutom osten) mat från i somras då jag egentligen skulle steka gröna tomater som jag inte hittade just den dagen. Så, man tager vad man haver, och gör något gott av det! Fungerar alltså lika bra en ruggig höstdag då det annars är lätt att bli lurad av kylan och mörkret och äta lite för mycket av det goda.


Stekta röda tomater och halloumi

tomater
fullkornspasta
halloumi
olivolja
flingsalt (Obs! Tänk på att osten är väldigt salt)
svartpeppar
färsk timjan

Koka pasta. Tvätta och skiva under tiden tomaterna. Stek på medelvärme i olivolja. Jag som inte har någon grillpanna (vilket ofta syns vad gäller halloumi) steker jag osten i vanlig stekpanna. Smakar förmodligen lika bra som i grillpanna, men får då inte de tjusiga grillränderna. Salta och peppra. Var lite försiktig med saltet bara för halloumiosten är väldigt salt. Servera med färsk timjan på toppen.



Smaklig spis!

Nytt perspektiv - men ändå samma


Ok, jag har inget bildredigeringsprogram och vet inte riktigt om eller hur det går att fixa i datorns fotoalbum. Skulle vilja ta bort den lilla trädtoppen som skymtar längst ner i hö hörnet...

Jag har äntligen en ny dator! Skärmen lyser upp ett helt rum nästan. Så härligt att kunna maila, blogga och ha många flikar uppe samtidigt utan att datorn hänger sig.
Konstigt nog är jag inte riktigt så glad som jag trodde jag skulle bli. Det strular och fungerar inte alls som jag vill. Och det tar hur mycket tid som helst att installera alla program, funktioner och rensa bort annat dumt som jag inte vill ha i den. Tyvärr fanns Vista redan installerat i datorn och glad i hågen nåddes jag då av nyheten att man kan uppdatera datorn till Windows 7. Men what??? Det gick visst inte alls. Får besked av hp att det inte är möjligt med min modell. Fattar inte varför. I datorn hittar jag uppgifter om att jag har Windows Vista Home Premium, vilket tydligen är ett bland kraven för att få uppdatera. På hp's hemsida kan man läsa:

Giltiga datorer som köpts mellan den 26 juni 2009 och den 31 januari 2010, och är fabriksinstallerade med något av följande operativsystem kan vara godkända för en uppgradering till Windows® 7:
  • Windows Vista® Home Premium,
  • Windows Vista® Business, eller
  • Windows Vista® Ultimate
Övriga giltighetskrav kan du hitta här.
Hrm, ännu en sak att skriva på "att göra"-listan - kontakta hp! Och jag ska inte ens gå in på följetongen som nu startat mellan mig och butiken där jag köpte datorn... Jag blir alldeles matt på dessa försäljare som bokstavligen ljuger en rätt upp i ansiktet. Ett fall för KO kanske?

Och så var det detta med koncentrationssvårigheter. Hade ju planerat fler matposter, tappade visst farten igen, och så blev det datorer och soliga höstbilder istället. Det är nu 15 dagar sedan bilderna togs och således 15 dagar sedan jag såg solen. Behövde påminna mig om att den faktiskt finns där någonstans och inte försvunnit helt. Nu blir det till att gräva i receptminnet så ska jag nog få ihop lite matposter också.




Uppdatering: Ibland har man tur som har kusiner... eller nej, gamla vänner (hrm, tänk att jag alltid föreställer mig L som min kusin fast hon inte är det) som kan detta med bildredigering. Hon fixade bort den lilla trädtoppen i ett huj! Fråga mig nu bara inte varför bilden blev så liten här...
Strunt i det nu och se så fint den blev utan den lilla skönhetsfläcken :-)
Tack L!!!

lördag 7 november 2009

Suralvar och rågsurdegsbaguette


För er passionerade surdegsälskare och surdegsbakare är detta lilla fina surdegsbageri säkert ingen nyhet. Själv fick jag först kännedom om bageriet när jag för inte så länge sedan läste en stor artikel i GP om två tjejer som jagar det perfekta surdegsbrödet. Kanske beror det på att jag inte ens befann mig i Sverige då Fanny och Martina slog upp porten till surdegsbageriet Alvar & Ivar på Kastellgatan 11 i Linnéstaden, Göteborg, som jag inte känt till det tidigare. Faktum är att bageriet öppnade redan den 10 januari i år.

Härom dagen då jag var på jakt efter en cykel (ja, jag hade äntligen hittat en ny ögonsten i somras som jag fick behålla endast 2 månader innan någon idiot inte kunde skilja på sitt och mitt!!! ) och skulle gena mellan husen liksom sprang jag på bageriet. Jag hade helt misstolkat adressen i GP-artikeln och fått för mig att bageriet fanns i en annan del av stan och blev således alldeles överrumplad när jag hastade förbi. Tog ett bar rejäla kliv tillbaka. Funderade för någon sekund - inte kunde jag väl bara låta bageriet passera som i revy...?


Bytet blev en liten baguette på rågsurdeg (mycket gott till den nyss förvärvade Crottin de Chavignol från Linnégatans Ostaffär) och en mer kompakt och kraftig liten limpa vid namn "Suralvar". En osötad limpa, fullproppad med solrosfrön och annat gott och helt täckt av sesamfrön. Mums!!
Brödet från Alvar & Ivar är KRAV-märkta. Enligt deras blogg är deras suredegsbageri det andra bageriet i Göteborg som säljer KRAV-märkt bröd över disk. Det första är Cum Pane på Mariagatan 17-15 i Majorna, Göteborg.

Tyvärr hade jag ingen kamera med ut på min cykeljakt men kolla in deras trevliga blogg och se bilder på butiken, bröden, mjölet med mera.




Hett tips från Alvar & Ivar är att förvara brödet i en kökshandduk! Det är för att brödet ska behålla skorpan som annars blir mjuk om man istället förvarar brödet i en plastpåse.

måndag 2 november 2009

Vilse i pannk...livet och behöver färgglada morötter med färsk koriander


Oups - en hel vecka utan inlägg! (förutom det igår vilket jag inte kan kommentera...) Gick kanske ut lite för hårt. Det är bara så himlans många saker som bubblar i huvudet och som jag vill skriva om här. Och ja, jag har lite svårt att koncentrera mig tillräckligt länge på en sak i taget. Att hinna få en sak gjord innan jag börjar på nästa är mer eller mindre en omöjlighet för mig nu för tiden. Trots att jag ofta är vansinnigt envis och minsann gör klart vad jag åtagit mig, även om det nu innebär att jag t ex tvätta fönster klockan elva på kvällen, eller skriva på ett mail i tre timmar eller ägna sju timmar till ett blogginlägg, så ska det bli gjort.

Att detta nu tar så lång tid beror främst på alla pauser för att kolla mail, statusuppdatera, bitvis läsa tidningen, kolla tv, springa upp och ner till tvättstugan, laga mat, vattna alla växter osv. Om jag gör allt för många avbrott tar det följaktligen längre tid och riskerar då att inte bli gjort alls. Jag är inte riktigt klar över mina egna prioriteringar än och hittar ingen logik i den omedvetna rangordning jag gör med allt som ska göras. Oftast är det lättast att fastna i det minst viktiga. Förstår inte varför det är så. Det borde ju vara tvärt om ;-)


Det får blir mycket färgrikt denna regniga måndag. Höstlöven börjar tappa sin lyster och har blivit allt för bruna. Himlen är lika grå och tung som vanligt. Snabbt och enkelt passar bra att börja veckan med. Tunt skivade morötter, olivolja och in i ugnen. Nu har det fallit sig så att jag lagade och fotade detta i somras och litar som vanligt för mycket på mitt minne och förmåga att ta tag i saker med det samma. Trodde såklart jag skulle blogga om detta redan då. Men ack, så blev inte fallet. Det små strimlorna på bilden har jag nu ändå kommit fram till att de måste vara ingefära!


Skivade morötter med ingefära och koriander

morötter
ingefära
olivolja
flingsalt
ev svartpeppar
färsk koriander

Skala och skiva morötterna. Skala och strimla en bit ingefära. Blanda med olivolja i en ugnsfast form, salta och peppra och sätt in i ugnen på 180-200 g. Tiden kan variera allt mellan 30 min till en timma beroende på hur mycket morötter du har. Känn efter med en gaffel om morötterna har mjuknat - då är de klara. Blanda då i en rejäl bunt finhackad färsk koriander och servera. Rätten står för sig själv som en lättare lunch eller som tillbehör till en sojakorv, några falafel eller vad smaken faller för den dagen. Kanske vill du hellre äta en brödbit eller kokt matvete till. Valen är många!


Smaklig spis!

Jag gillar bilden men den är alldeles för kornig och ofokuserad. Tror jag hade ca 10 liknande bilder men ingen med riktig fokus. Men jag övar och övar på att bli stadigare på handen. Har inte riktigt klurat ut varför den del bilder blir knivskarpa och de flesta suddiga och liksom grusiga. Tycker det vart tillräckligt med ljus där utan att använda blixt juh...

söndag 1 november 2009

Blåvitt...


Helikoptrarna snurrar redan runt stan. Det puttrar och fräser överallt. Snart kommer det knappt vara en enda själ ute på gatorna. Alla som inte har någon av de 17 206 åtråvärda biljetterna i sin ägo kommer förmodligen hänga utanför arenan, inne på krogar och pubar med storbildsTV, och för de som inte har de dyra sportkanalerna kan köpa hem matchen via webben (csports.se). Och som om det inte var nog finns det absolut billigaste alternativet - Sveriges Radio! Varför inte sätta på radion, luta er tillbaka och lyssna till matchen. Om en timma smäller det. Årets stora sammandrabbning har snart har avspark. Må den bästa elvan... öh, eller ja, det finns såklart bara en, vinna! Låt guldregnet falla över Göteborg ikväll!




Related Posts with Thumbnails