tisdag 31 augusti 2010

Blir det något mer grilla tro?


Kanske är jag en riktig höstmänniska som ser fram emot en klarblå himmel. Att se löven spraka av färger som det vackraste fyrverkeri. Det går att andas igen. Det finns inget bättre än att vara ute en tidig morgon, gärna efter första frostnatten, då det är så där klart och friskt ute och luktar jord. Önskar det gick att spar på burk för att ha vid mörkare och tråkigare tider på året. Jag gillar att det är mörkt på natten och ljust på dagen. Ja, det finns hur många bra saker som helst med hösten. Sämre är förstås regnet och mörkret kommer så fort, så fort men som den göteborgare jag är måste jag erkänna att regn är vårt mellannamn; höst, som vår som vinter som sommar. Men - nu tycker det är liiiite i tidigaste laget.

Förra veckan piskade vinden på så fönsterrutorna skallrade. Förutom de nära 20 graderna skulle man kunna tro hösten faktiskt redan var här. Skräp, frön, smuts och pinnar yrde omkring och vandrade upp längst husväggarna. Men hur skönt det ändå var att få in lite luft i lägenheten, vilket det annars varit ont om denna gräsligt fuktiga sommar, så är det inte lika kul när hela fönsterbänken var våt av regn eller att så mycket mer och större smutspartiklar än vanligt letar sig allt längre in i lägenheten med vindens hjälp. Det var första dagen på nära tre månader som jag hade stängt alla mina fönster - samtidigt.
Detta får mig osökt in på grilltankar. Njae, det var ju inget optimalt grillväder som ni förstår och frågan är då om det blir det igen något mer i år? Vad tror ni?
Idag är det 31 augusti och himlen är knallblå. De är nästan vindstilla och termometern visade 5 grader i morse. Diffar alltså hela 15 grader på bara några dagar. Som sagt är det lite i tidigaste laget. Trots allt är det ju fortfarande augusti och jag väntar på både brittsommar och indiansommar och vägrar ta på mig strumpor än!
Som den otypiska person jag är som inte har samma tillhör inte heller grillandet mina sommarsysslor. Fjärde juli tidigare i år var dock ett undantag. Då grillades det för fullt. En vegan, en vegetarian och tre köttätare skulle slåss om grillen. Det gick alldeles utmärkt och konstigt nog ville köttätarna ha flera av våra vegetariska grillspätt fast de hade stora kotletter på grillen. Hehe, ja det är inte så dumt med grönsaker i alla fall ;-) Ett busenkelt och snabbt bröd som det här fyllde jag med soltorkade tomater och mozarella.
Här följer några recept, tips och idéer men tyvärr inga fler bilder på maten från den dagen, men den började med ett dopp i det blå!



Åsa's fyllda bjudgiffel

DEG

50 g jäst
1 msk olivolja
1/2 liter vatten
2 tsk salt
13 dl mjöl, hälften vetemjöl special och hälften rågsikt


FYLLNING
4-5 soltorkade tomater, strimlade
2 mozarella


Värm vattnet till 37 grader och häll sedan i bunke, över den smulade jästen. Tillsätt oljan och saltet. Tillsätt mjölet men spara en till två dl för att använda till utbakning och/eller om degen är för lös.
Jäs i degen i 30-40 minuter. Knåda en stund och blanda eventuellt i mer mjöl. Kavla sedan ut degen till en stor trekant. En liten bit in på den bredaste delen lägger du den strimlade soltorkade tomaten och mozarellan (jag delar och drar bitar av mozarellan med fingrarna) som på en lång remsa. Rulla sedan degen från den breda sidan och forma en stor giffel. Lägg brödet lite på diagonalen på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda på nedre falsen i en 250 grader varm ugn i 12 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ca 20 minuter till.


Grillad aubergin

Marinera centimetertjock skivad aubergin i en blandning av olivolja, balsamicovinäger, pressad citron, örtsalt, chili, paprika, svartpeppar och lite kanel i någon timma eller två. Grilla. Färdig när den nästan trillar isär


Grönsaksspett

tomater
champinjoner
zucchini
lök
paprika

Skär tomaterna i bitar, Om du har vanliga tomater och inte små cocktailtomater, så skär dom i bitar liksom resten av grönsakerna. Gillar du som jag att plocka ut de minsta champinjonerna så behöver de naturligtvis inte delas. Lägg allt i en bunke/påse och låt stå någon timma eller så. Fungerar också bra att låta stå i kylen över natten. Blanda olivolja, pressad citron, några rivna/hackade vitlöksklyftor, 2-3 sorter av torkade dina favoritörter (jag gillar t ex dragon, oregano, koriander, körvel, timjan m fl), salt och svartpeppar.
Trä på blötlagda grillspett. Ett lite tidskrävande jobb men ganska meditativt ändå. Och väl värt mödan när de färdiggrillade spetten ligger på tallriken.


Till detta serverades också en potatissallad med gurka och kapris samt en kall sallad på bladspenat/mangoldskott/tomater/vattenmelon/getfeta/salt/olivolja/granatäppelkärnor
Till efterrätten var det en enkel rabarberpaj med vaniljvisp. Oj oj oj och sen orkade vi knappt resa oss från bordet ;-)



Önskar alla en fin vecka och en fortsatt solig kall och underbar sista augusti!

söndag 29 augusti 2010

Pitepalt - vegetarisk sådan


Vad gör en vegetarian som råkar få ett kilo pitepaltmix* i sin hand? Vegetarisk pitepalt såklart! Säkert inget för den förträffliga Paltakademien förstås. Pitepalt som oftast är gjort på potatis och mjöl stoppar man främst med rimmat fläsk, så det är ju helt uteslutet för min del. Men vad stoppa in i paltbollen då? Jag tror jag har ätit palt en endaste gång men minns inte. Det kan lika väl ha varit kroppkaka.

Tog mig en sväng till Bondens marknad igår, lördag, trots min stora besvikelse över förra veckans premiär. Vädret var lite bättre. Regnfritt. Dock lika avskalat som förra veckan. De såldes bröd, lammkött, inlagda gurkor, sylt och honung. Två stånd med grönsaker. Mest kål av olika färg, form och sort. En sålde också en hel del fina squash och pumpor av olika varianter. Såg inte ett äpple så långt ögat nådde. Osten var jag tvungen att passera då det för närvarande är på min "restriktionslista". Men ett rödkålshuvud köpte jag. Lördagens uppgift var således att laga vegetarisk pitepalt, fylld med lök och rödkål istället för kött.


" som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig..." ;-) Dom blev ganska snygga ändå måste jag säga. Lite tur var det att det blev innehåll över som jag kan använda till annan maträtt. Kunde lätt tänka mig knaperstekt bacon till detta. Kanske inte så mycket för smaken utan mest för texturen. Det blev lite väl gummiaktigt att bara äta rakt upp och ned. Fast Matmorsan hon, som av en händelse också lagat palt, fick minsann stunsig och trevlig palt. Får se vad det blir av dom i fortsättningen. Trots att jag bara använde halva påsmixen blev det ändå 16 paltbollar. Gjorde först, enligt receptet på påsen, tennisbollsstora bollar men tyckte de blev vansinnigt stora och försökte istället göra mindre. tre stora och 13 mindre stora. Ganska kladdigt, pilligt och svårt att stänga igen då de sprack. Men alltså, visst blev dom snygga ändå?



Vegetarisk pitepalt
ca 20 små

FYLLNING:
650 g rödkål
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 dl vatten
1 puck Fond "du chef" - vegetable
1-2 tsk dijonsenap
1/2 pressad citron
1 tsk torkad bockhornsklöver
1 tsk torkad koriander
1 tsk torkad oregano
örtsalt
svartpeppar


1/2 kg Pitepaltmix, Kungsörnen
6 dl vatten


Skala och hacka löken. Strimla rödkålen tunt. Bryn grönsakerna långsamt i olivolja och riv ner två vitlöksklyftor. När löken och kålen börjar bli glansigt så tillsätt fonden och vattnet. Rör om och låt puttra på medelvärme. Tillsätt 1-2 teskedar dijonsenap och den pressade citronsaften. Rör i de torra örtkryddorna. Salta och peppra.

Paketet med pitepaltmixen innehåller 1 kg som ska blandas med 12 dl kallt vatten men jag halverade helt sonika det hela och blandade helt enkelt 500g pitepaltmix med 6 dl kallt vatten. Blanda väl! Låt stå en stund och låt fyllningen puttra på under tiden. Se bara till att det varken blir för torrt eller bränner vid.

Sen kommer man till den svåra delen. Eller ja, det var egentligen väldigt enkelt men jag tyckte bollarna blev lite för stora och tyckte lite mindre skulle räcka. De sprack lätt när jag skulle nypa ihop dom och inte fick det plats så mycket i dom som jag skulle velat. Svårt att göra så att säga "tunna väggar" av palten. Koka upp rikligt med vatten, saltat, och lägg i bollarna allt eftersom. Enligt receptet ska de sen koka 45 min. Jag använde två kastruller då alla inte fick plats i bara en. När allt var klart fick tips av Recept o maten att när palten är klar när bollarna flyter upp till ytan. Alltså, mina var då klara på ca 30 min men kokade ca en kvart längre. Om det skulle vara anledningen till gummiaktigheten tror jag inte. Det är nog så palt ska vara.


Ja just det, det blev rårörda tranbär istället för lingon. Man kan ju inte ha allt hemma hela tiden i ett singelhushåll heller ;-)
Låt dig inte avskräckas nu av att det är lite knep och knåp med att få till dessa bollar. Nu ligger de i kylen och jag kommer i veckan pröva att steka dom och se om det kan blir någon ny maträtt av dom.


Smaklig spis!



*Mixen innehåller (inga mängder/andelar/procent är angivna):

Vetemjöl
Kornmjöl
Potatisflingor
Ströbröd
Havregryn
Havremjöl
Salt
Socker


Världens kantarellställe


Inte behöver man ge sig ut i skogen för att hitta guld - det räcker att ta en tur på stan ;-) Njae, det har väl sin tjusning att dra på gummistövlarna och ge sig ut, långt bort till det där gömstället man aldrig någonsin ens yppar det minsta om. Jag är ju ingen större svampälskare (för gummig konsistens liksom räkor och kräftor mm) men jag har faktiskt plockat svamp - här. I år står jag över det äventyret och det blir nog inget gult guld i stekpannan alls för min del. Men för er som vill är mitt bästa kantarelltips i all enkelhet att smörsteka ett gäng färska svampar och servera på en skiva gott bröd. Sipmle as that! Eller så steker du dom med lite lök också.



God svamplycka önskar jag er!

onsdag 25 augusti 2010

Yoghurtsås med dill och rödlök


Mitt Internet svajar. Förra veckan var jag mer eller mindre helt utan i tre dagar. Sen kommer det och går. Ett antal telefonköer och varierande ton i samtalen med bredbandsleverantören och de har lovat att skicka mig ett sms när det hela är ordnat. Idag onsdag är jag inne på nionde dagen och fortfarande inget sms. Jag är ändå glad, och så länge jag kommer ut på nätet så är allt ok. Risken lurar dock hela tiden runt hörnet att helt plötsligt ramla ut.
Därför blir det ett kort kort inlägg idag med ett superenkelt komplement till den kokta potatisen.



Yoghurtsås med dill och rödlök

1 dl turkisk yoghurt
1-2 tsk honungsdijonsenap
(alt 1 tsk dijonsenap och 1 tsk honung)
1 liten färsk rödlök, finhackad
5-10 kapris, hackade
1 dillkrona
salt
svartpeppar


Blanda yoghurt och honungsdijonsenap. Har du ingen sådan så ta vanlig dijon och lite honung istället. Hacka löken fint, kaprisen lite grövre och blanda med yoghurten. Ta en färsk dillkrona och gnugga av de små fröna på toppen direkt i yoghurtblandningen. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar. Servera till nykokt färskpotatis.


Smaklig spis!

måndag 23 augusti 2010

An Emmy for the best!

At the same time as we in Sweden are watching Jamie Oliver's Food Revolution, on Kanal 5 Sunday nights, I got the news that Jamie Oliver's Food Revolution won an Emmy Award. On Twitter Jamie thanks all the hundreds of thousands people who signed the petition (also available to sign outside the US), and, check out text and picture here with his team.


Yeah! Go Jamie, go Jamie! Congratulations for an awesome effort and achievement! You're my Food Revolution Hero!


During yesterdays show (the 2nd one I think) when Jamie, all choked up, seriously thought they were messing with him, concerning the absence of knifes and forks in the school dining hall, I got a flashback from my time as an aupair in the US. At first though, I thought it had to do with security of some sort (after 9/11 a lot of things has, in my opinion, taken extreme and wierd manifestations), but then it hit me. The nine year old girl in the family where I worked, didn't know how to use a knife and fork. Several times I tried to teach her, but it was a futile effort. Especially those times when her dad took over and simply cut the chicken into pieces for her.
At that time, seventeen years ago, I didn't make the connection to the school but rather to her otherwise overweight and fast food eating family, which I was working for.

When they; the chefs/cooking ladies, the principal and some other very important people (don't remember who the were), all toghether convinced Jamie that that's the case - all children up to about ten years old in America are only offered a spoon to eat with at their school dining halls, I kind of felt the same way Jamie did. This can't be true (and I was kind of waiting for the Candid Camera...). The principal couldn't see any reason what so ever why small children should use knifes and forks. Niether did the cooking ladies. They're to small for that, They can't use it.
Oh, my... Ever heard about teaching and learning? About learning by doing? And this is what's referred to, way too often, the best country in the world!? This one I can't figure out.


Anyhow, I love Jamie for what he's doing and his commitment to helping other people to feel better. To be better. To do better. I definitely think he is geuinely and honest in his work and really wants to make a better world and a better future for our kids. I admire him for that.

lördag 21 augusti 2010

And the winner is...



... meeeee! I won! I can't believe it, but it's true! I did win the Paper Chef #55 August 2010! If I were to choose the winner it would've been Alessio's own dish. But, he was the winner himself, of the last roundup in July, and therefore he can't wote for his own dish. Good for me though ;-)

I am very greatful, and, although it took me a couple of days to get everything together, especially the English part (it really is a big deal for me to write in English and it takes a lot of effort for me), I'm glad I actually did it! Flowers for me :-)


I won't promise anything, but, I will try to write some posts in English from now on. This news about me winning kind of distracted (a very pleasant one though) me this morning and now I'm a little bit late for the premier of our yearly Farmers Market in Haga, Göteborg.


See you soon!

måndag 16 augusti 2010

Paper Chef #55 Roundup

My fist ever written post in English and I decided to join a cooking competition. Go figure - I'm not making things easy for me ;-) I was done on time and then, nothing. Quiet. No e-mail, no comment or no post on the Paper Chef blog. But now there is! You'll find all the entries here. Apperently there are few competitors in this 55th roundup. I guess people are having vacation and/or taking some time of blogging. It does take some time for everyone of us who is cooking, measuring, writing, taking pictuers and so on. I'm happy though since this all English thing is kind of new to me. Not use to read and write about food in English (only Human Rights issues)

Now we're all waiting for Alessio with the blog Recipe Taster to make up his mind and pronounce a winner! That, my friends, is not something I would like to do, because all the entries are so delicious and tasteful!

Good Luck to you all August Paper Chefs


söndag 15 augusti 2010

Farinata på nybörjarvis


Kanske berodde det på idétorkan. Eller så var det att Lucullian Delights alltid har så läckra rätter som man bara vill sätta händerna och tänderna i. Måhända var det helt enkelt suget efter att hitta nya sätt att använda de för mig lite udda ingredienserna i köket som lockade mig att göra en farinata. Det var ju superenkelt att göra och god såg den ut att vara. Men alltså, den smakade inget vidare. Den är bakad på kikärtsmjöl men påminde väldigt mycket om polenta. Jag har ända sedan mitten på 1990-talet, tro det eller ej, försökt mig på att använda polenta på allehanda sätt. Trots att jag gillar majsmuffins, majstortillas osv så fungerar inte riktigt polenta för mig.
För några år sedan då jag var i Sundsvall på Rädda Barnens riksårsmöte fick jag supergod vegomat varje dag. Förutom en lunch som mer eller mindre bestod av två stabbiga polentakakor (sojaproteinbiffen som kom med var förvisso god) Helt meningslöst och tillintetsägande för mig. Äter hellre en skål med kokt pasta om jag får välja.

Men, smaken är ju som bekant individuell och det finns säkert många av er där ute som skulle gilla detta. Om inte annat så för enkelhetens skull och att den räcker till flera personer. Och så var det ju detta att den är gjord på kikärstmjöl då. En av de där ingredienserna jag försöker hitta bra och goda användningsområden till. Jag utgick från Ilvas recept men hade ingen zucchini hemma vid tillfället och drog till med tomater istället. Dessutom undviker jag faktiskt fortfarande allt som har med pinjenötter att göra.



Farinata på nybörjarvis

3 dl kikärtsmjöl
3 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
3-4 dl olivolja
1 näve blandade cocktailtomater
1/2 röd paprika
en liten knippa färsk dragon

Blanda mjöl, salt och vatten till en smet och låt stå i minst 30 min. Skölj och dela tomaterna i två delar. Strimla paprikan och grovhacka den färska dragonen.
Häll olivolja i en långpanna och sen smeten. Rör om och försök blanda i olivoljan i smeten. Toppa sedan med grönsakerna och strö över den färska dragonen.
Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter. Låt farinatan svalna innan du skär upp den i bitar och serverar.



Alltså, jag vet inte hur jag ska göra med fotandet? Med blixt blir det alldeles för konstiga färger men mer skärpa. Utan blixt blir allt dassigt, grått och suddigt.



Hoppas i alla fall det är något som smakar för er! För visst ser det gott ut ändå :-) Dessutom är det en bra och enkel lunchmat att ta med. Behöver inte ens värmas.


torsdag 12 augusti 2010

My rhubarbs are going bananas!


I've already harvested my rhubarbs three times this season, and, this (above) is how they looked yesterday! It has been raining a lot lately and I really need to do some weeding, but, hate doing that when everyting out there is wet and sticky. More rain is obviously to expect, but, I'll definitely have to gather my rhubarbs once more. I do have a slightly pleasant dilemma though. I don't know what to do with them?
I absolutely love my rhubarb pie and all the different varieties you can do with that, but, is under no circumstances eating paj, cookies or other sweet stuff for some while now. I've done salad with rhubarb and even meringues with rhubarb juice. I can make marmelad, but, my experience tells me that I don't eat that much bread and marmelad after all. I use to give away jars though, but, my economy doesn't allow me to any expeses outside the absolute necessary.

Two pictures from the end of May this year, right before
my first gathering of the rhubarbs!


Well, I'll start with putting them in the freezer. I know for sure it will taste awesome with a rhubarb pie at Christmas time ;-)

onsdag 11 augusti 2010

Bananflugekriget #414

Align Centre

Lite tack vare det allt svalare vädret, regnet och muligheten har bananflugeinvasionen minskat lite men jag är fortfarande den kallblodiga mördaren jag var för en månad sedan. En dag räknade jag i runda slängar till 60-70 stycken små envetna prickar på skåpluckorna, kaklet och väggarna i köket. Förutom att skölja, diska, torka och tömma soporna varje dag, så har jag ordnat en bananflugefälla. Jorå. Jag tömmer den ungefär varannan dag. Tänker mig att de allra pyttigaste små bananflugor liksom börjar tveka och sitter bara där på kanten när det ligger sådär en tjugo, trettio lik i skålen.

Första bananflugefällan

Det började som en tillfällighet då flaskan ovan stod på diskbänken och väntade på att bli diskad. En fluga råkade flyga in där och det verkade svårt för den att hitta ut igen så flaskan fick vara kvar. Jag fyllde på med lite mer vinäger och citron. Men det var inte tillräckligt många som gick på den lätta så jag gillrade en annan fälla. Balsamicovinäger och en liten droppe diskmedel. Om de inte "drunknar" där har de förmodligen hittat någon frukt- eller grönsaksrest någon annanstans i köket.

Bästa bananflugefällan hittills


Jag önskar er alla god jaktlycka!

tisdag 10 augusti 2010

Candid orange peel, cranberries, dried dates, flour - the 4 ingredients of Paper Chef Aug 2010


First time joining PAPER CHEF and I just had to make it difficult. I've been participating in a similar competition to this one, Cyberkocken with one of my dishes, erlier, but, since I'm a Swede, writing my blog in Swedish, I haven't really felt the drive or motivation to join Paper Chef earlier. This is not only a challange for me in the kitchen but also, it's the first time I write a post in English. I've lived for some time in the States, and, I do speak english a lot, but, I'm not used to write in English at all.

For all of you who will actually read this post and have no clue, what so ever about the rest of me and my blog, I'll tell you that I'm a vegetarian. I do once in awhile eat butter, goat chees and eggs. And I do have cow milk in my coffee. I mostly write about what I eat, but also, I have a deep interest in human rights and peoples access, or rather lack of access, to clean water and enough food for a healthy and prosperous life, witch I take some time to read, learn and write about too. And finally, I'm NOT a photographer!
This is the Paper Chef and here are the Rules and regulations for the "creative cooking competition". The four ingredients in the #55th round is candid orange peel, cranberries, dried dates and flour. Here at Recipe Taster you'll found more about this month competition. The ingredients are likely used for desserts, pastry or any kind of sweet stuff. I tried to cook some lunch and/or dinner instead. Although I do eat some dairy products, this dish is actually a vegan one. Here is my contribution to Paper Chef August 2010:



Beluga lenitls with smoky bell pepper sauce. (Belugalinser med rökig paprikasås)
2 port

100 g beluga lentils (boild)
1 red onion, finely chopped
flaky sea salt

SMOKY BELL PEPPER SAUCE

2 red bell peppers

2 black cardamom
1 tsp cummin
1 tsp coriander
1/2 tsp black cummin (kind of smoky like the black cardamom, optional)
1/2 dl olive oil
3-4 tbsp coconut milk
1/2 orange, only the juice of (optional; some orange zest)
1-2 tbsp candid orange peel
flaky sea salt

Roast the bell peppers in the oven in 200-225 degrees (Celsius) until they have got black skin. Put the peppers in a bowl and cover with plastic film and let them cool down a bit.
Open the black cardamom pods and take out the small, little sticky, black seeds, before roasting them in a dry cooking pan with the other spices. I recently found black cummin in a store I haven't been in before and just wanted to try it out. I've done a variant of this smoky sauce earlier, and it will work just fine without though. Black cummin also has the smoky smell and taste like the black cardamom, but is more similar to the smell of tobacco rather than the tarish smell that black cardamom has (have? - Oh my! Please, bear with me. It is so much harder to write in English than speaking English).

Ground the spices in a mortar. Strip and clear the peppers from the skin and the seeds. I like to save the liquid that comes from the roasted peppers when they break. I use it in the sauce. If not, just add some more orange juice from the other half that's left over. Finely chop approxemately 2 tablespoons of candide orange peel. Mix all the ingredients with a stick hand blender. Use flake salt and optional black pepper to taste. If you like it less thick then add some more orange juice. Also, you can add some finely grated orange zest if you like.
The left over sauce will go perfect to any pasta with garlic and baby spinach too.

Fry the finely shredded red onion on medium heat in olive oil. Make sure not to burn any of the onion. Maby one or two tablespoon of water will be needed in order to not burn the onion. You might use some vegetable stock but just salt and/or herbal salt will do just fine. When the onions are soft and almost transparent, blend in the precooked beluga lentils and heat it all up. Serve the warm lentils with the smoky sauce and a couple of zucchini patties with fresh cranberries.



Zucchini and date vegetter with fresh cranberries
16 small veggie patties

250 g zucchini
6 dried dates
2 small shalottes
1 tsp herbal salt
black pepper
1/2 dl coconut flour
1/2 dl soy flour (possible more needed)

oil for frying (not deep-frying though)

100 g fresh cranberries to serve


Combine the coarse graded zucchini and finely chopped dates in a bowl. Add the shalottes, finely chopped, and then seasoning. Finally, add the flour. Put aside for about 30 min. If it still is kind of wet you can add more soy flour. Taste and perhaps you'll need to add some more salt and black peppar.

Heat up a skillet or a cooking pan and pour some oil in it. Make small balls of the "batter", like the size of a tablespoon, and press them gently, right after you've put them in the pan. The patties kind of stick a little to easy in the pan (my guess is the flour), and, if flour wasn't one of the 4 ingredients, I would probably have used precooked millet? (hirs in Swedish and don't know if it's the right English word for it) or even an egg or two instead. Fry on medium heat a couple of minutes on each side.

It is hard to find fresh cranberries here, but nowdays, at least we will find them in the frozen departements in some larger grocery stores. So, if you do too, have some frozen ones, make sure to take them out early and let them thaw while you are cooking the other stuff. Right before serving, you just mach them slightly with a fork. It doesn't have to be all mushy and squashed. Serve on top of the warm veggie patties together with the warm lentils and smokey red bell pepper sauce.




As I said, I'm not a photographer and I haven't seen the sun for a couple of days.
The rain was pouring when I was done with my dish.
With flash, without flash. Either way, it didn't work very well.


Smaklig spis!

måndag 9 augusti 2010

Mattips i semestersverige

Tips till alla er som har semester och som ev håller till i Österlen och närmare bestämt Kivik. Ta er en sväng förbi Kiviks lilla råa! De har öppet fredag-söndag 10:00-16:30 och säkert fler dagar i nu i juli.* För närmare öppettider är det nog bäst ni själva hör av er till dom. Jag hittade deras blogg förra sensommaren och det är snart ett år sedan de fick nycklarna till sin lokal. Efter mycket slit såg det ut såhär i februari tidigare i år när de slog upp portarna. Fast det kom att ta ett par veckor till för finliret och kolla bara hur finfint det är.
Och som om detta inte är shout out som heter duga måste jag säga att posten om "sex om dagen..." nog är en av de bästa jag läst bland bloggar på länge!


Okej, nä jag är inte alls avundsjuk på alla er som har möjlighet att ta er dit i verkligheten. Själv får jag istället ägna mig åt dagdrömmeri om att en gång i framtiden också få ha semester, resurser och möjlighet att resa och se mig om i Sverige och i världen. Under tiden lär jag mig mer om mat, råvaror, tillagningssätt och inte minst kommer jag en tid framöver rikta min uppmärksamhet åt levande föda. På min till synes oändliga önskelista har nu en ordentlig mixer, typ den här, eller den här, eller varför inte den här med motor på 35o W mer än de två tidigare och hela 2 liter stor kanna, har flyttat upp ett par hack på listan. Dock ligger den självaste Assistenten fortfarande före. Kanske räcker det bara med en kraftigare och mer funktionell stavmixer än den jag redan har.
Hur som helst, mat mat mat, vad vore livet utan mat tro?


* Redan augusti - tiden rusar tydligen på, oavsett tid på året. Skrev visst denna post för tre veckor sedan. Deras öppettider är i alla fall enligt deras hemsida:

Kiviks lilla råa
Tors - Sön: 10.00-17.30 t o m 15 augusti!
Så passa på och kläm ut det sista bästa av semestern!

fredag 6 augusti 2010

Rökig paprikasås


Fråga mig inte varför jag inte rostat paprika i ugnen förrän ungefär två och ett halvt år sedan. Det är nog bland det godaste jag vet och jag använder den främst ihop med rött ris, quinoa, dinkel, matvete och t o m i denna spenatsås. Brukar även strimla paprikan fint och steka långsamt i olja så den blir riktigt mjuk men helst inte bränd. Jag har ätit en del Ajvar och rostade paprikor på burk men det är ju inte samma sak som att göra den själv.


Till skillnad från många recept så rostar jag mina paprikor hela. Anledningen är helt enkelt för all vätska som rinner ut ur paprikan när jag skalar den efteråt. Det kan bli lite kladdigt och pilligt efteråt för att få bort alla kärnor men det är absolut värt besväret! Vätskan är smakrik och lika användbar som själva paprikan. Ibland spricker paprikan i ugnen och vätskan går förlorad. Det pyser och fräser lite och vätskan bränner bort. Jag har inte kommit på anledningen än varför den en paprika spricker och inte den andra.
Dessutom har jag använt både vanlig ugnsvärme och enbart grillen men tycker nog ändå vanlig ugnsvärme fungerar bäst. Paprikan blir såklart fortare svart under grillen men inte riktigt lika mjuk som i enbart ugnsvärmen. Det är väl en smaksak och beror lite på vad man ska använda den rostade/grillade paprikan till.

Rostad och skalad paprika (med paprikabäbisar) i saften som blev av den


Så. Vad mer kan man göra med en rostad paprika? Jag fortsätter lite på mitt rökiga spår och förra veckan gjorde jag en paprikasås, smaksatt med bl a svart kardemumma. God till pasta och ris. Detta är en veganvariant men det smakar säkert bra att byta ut kokosmjölken till någon mejeriprodukt istället.


Rökig paprikasås

1 paprika
1 kapsel svart kardemumma
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk hel koriander
3-4 msk olivolja
2-3 msk kokosmjölk
salt


Rosta paprikan på 225 grader i ...hrm... tills den är tillräckligt svart. Vänd på den då och då så den blir svart runt om. Den måste inte bli helt kolsvart.
Öppna och ta ur kärnorna ur kapseln med svart kardemumma och rosta i torr stekpanna tillsammans med spiskummin och hel koriander. Mortla och spara tills paprikan är klar.
Lägg paprikan i en skål med plast över och låt svalna en liten stund. Ta sedan bort skalet och rensa bort innanmätet.
Mixa alla ingredienser. Jag har bara en stavmixer som gärna behöver lite vätska för att fungera ordentligt så har ni turen att få ordentligt med saft ur den rostade paprikan så häll i det. Annars kan det behövas någon matsked mer olivolja. Jag tyckte det blev lite i tjockaste laget och mer som en paprikakräm en den såsen jag tänkte mig och tillsatte därför några matskedar kokosmjölk också.
Smaka av med salt och ev chili för lite sting.
Vill du ha svartpeppar i så rosta ett par korn och mortla tillsammans med de övriga kryddorna.


Tyvärr hade jag bara en orange paprika hemma till denna sås.
Hade tänkt mig röd paprika, mest för färgens skull.


Smaklig spis!

måndag 2 augusti 2010

Svart kardemumma

Önskar ni kunde känna doften om ni sticker ner näsan i burken*

Som jag har påpekat tidigare finns det en och annan sak jag saknar vad gäller kött. Det är inte någon speciell del av ett speciellt djur eller så. Kan inte påstå att jag längtar efter en grillad kyckling eller kokt fisk heller för den delen. Däremot saknar jag ibland det där rökiga och salta smakerna. Som till exempel en skiva rökt nötrulle på rågmackan. Kanske lite knaperstekt bacon och ägg en seg söndagsmorgon och ni fattar såklart att salamin var min favorit framför andra korvar.
Jag har prövat en del smaksättare med åren men de faller mig inte riktigt i smaken. Men det finns en liten naggande god sak som jag kommit att älska i köket. Den är på intet sätt i närheten av den typ av rökighet och sälta jag beskrivit ovan utan något helt annat. Mer fyllighet och ja, nästan lite som tjära kanske. Tänker också på hur man beskriver röda vin med druvor som t ex Pinotage och Syrah.

Det är den svarta kardemumman! Jomenvisst. Den är inte alls som den gröna vi är vana att ha i bullar och kakor. En anekdot från över ett decennium tillbaka i tiden:

När jag fyllde 25 bjöd jag på fest till dukat bord, vilket var lite ovanligt då eftersom vi gärna hoppade över den delen och gick direkt på alkoholen ;-) Tyvärr har det väl egentligen inte hänt sedan dess heller. Av olika anledningar. Hur som helst hade jag ett vitt tema då och bjöd på ris, kokt fisk i svampsås som var smaksatt med kardemumma. Ingen hit bland gästerna men jag tycker det var ok. Kanske inte så konstigt heller att jag gillar det indiska köket och dess curry.

Tillbaka till nu.


Den svarta kardemumman är helt fantastisk. Svart kardemumma står ligger som en basgång genom hela rätten. Likt något som sätter tonen men inte tar över hela smakstycket. Den svarta kardemumman håller med andra ord takten och låter de övriga smakerna sticka iväg lite här och där och så kommer man hela tiden tillbaka till basen och nickar ikapp med sitt tuggande.

Tidigare har jag kokat ris, till exempel Kryddigt basmatiris, med en skurna och lätt krossade kapslar. Annars gäller det att ta ur alla små lite kletiga kärnorna, rosta dom i stekpannan och sen mortla. Blanda och rosta gärna tillsammans med bland annat spiskummin, koriander, bockhornsklöver, anis och svartpeppar. Variationerna är många. Det är bara att testa sig fram eller ta vad man känner för i stundens hetta. Jag bara inte för mitt liv kan minns nu, är var i hela fridens namn jag köpte dom! Jag behöver fler nu men vart ska jag ta vägen?



*Ledsen för det extremt ofokuserade bilderna men hade lite trubbel med kameran och knäppte lite på känn bara. Kapslarna är lite större än den gröna kardemumman men mycket skrynkligare.

Related Posts with Thumbnails