tisdag 30 september 2014

Bondbönor med pumpafrösalt

Säsongen sjunger redan på sista versen och de färska bondbönorna lyser allt mer med sin frånvaro. Har du turen att ha några kvar kan jag bara gratulera och ge tips om att bemöda sig med pilljobbet att efter kokningen ploppa den mjälla gröna supergoda bönan ur det lite hårdare bönskalet (som naturligtvis är ätbart). Om du inte har bondbönor så går det lika bra med edamamebönor.
Smaksätt med den godaste olivoljan, lite torkad dill och blandningen mixade pumpafrön och örtsalt. Servera med kokta sobanudlar (bovetenudlar). Minns inte längre hur jag fick idén att göra pumpafrösaltet men det blev så bra att jag nu gjort det igen. Denna gången rostade jag fröna först och tog lite mindre salt i.
 
 

Pumpafrösalt

2 dl pumpafrön (t ex Kung Markatta)
1/2-1/3 msk örtsalt

Rosta pumpafröna i torr stekpanna. Häll sedan fröna och saltet i en mixer och kör på fullt tills allt påminner om ströbröd. Tar cirka en minut. Förvara pumpasaltet i burk med tätslutande lock. Pumpasaltet kan med fördel strös över sallader, användas som smaksättning till pastan/färska bönor/ stekt sparris med mera.
Det är bara att smaka dig fram!

Smaklig spis!

* * * 

måndag 29 september 2014

Jag vill ha, jag vill ha, rotemos till midda'

Varifrån kommer egentligen ordningen på veckomenyn ifrån? Ni vet korv på måndag, fisk på tisdag, kött(färs) på onsdag, soppa på torsdag, kött på fredag, fisk på lördag och naturligtvis den lite finare söndagssteken, plus efterrätt, som avslutar veckan. Ända sedan jag var liten har denna form, i grova drag, legat till grund för maten hemma, bambamaten och alla restauranger (företrädesvis dem som serverar lunch) och jag ser ingenting idag som verkar rucka på den ordningen.
Som vegetarian är det självklart att frångå ordningen men kommer på mig själv att då och då falla in i mönstret. Särskilt vad gäller soppa på torsdagar.

Dock inte igår. Då var det söndag och dagen efter ett hejdundrande bröllop jag hade äran att delta i och dagen gick i långsamhetens tecken. Kan inte direkt skryta med någon flott söndagsmiddag för det blev inget annat rotmos.

Rotmos
2 port

2 medelstora morötter
2 medelstora potatisar
lika mycket kålrot som potatis
vatten

salt
svartpeppar
dill 
ev fett av valfritt slag (olja/smör)

Skala och tärna kålroten. Koka i ca 20-30 min. Skala och slanta morötterna och lägg i de kokande kålrotstärningarna efter ca halva tiden. Tvätta och tärna även potatisen och lägg i strax efter morötterna.
Häll av eventuellt resterande vatten och mosa allt med potatisstöten. Krydda och rör ev. i en klick smör på slutet.

Servera omgående med t ex lätt kokta haricots verts, edamame eller vaxbönor.

Smaklig spis!

* * *

måndag 22 september 2014

På förekommen anledning

För ett par veckor månader sedan mumsade jag, lätt salig, i mig ett gäng härligt guldgula pakistanska mangos. Inte mindre än två lådor, visserligen något mindre än tidigare år, fulla med ljuvligt goda frukter. Som bekant har Indien, en av världens största exportörer av bl. a. pakistansk mango, exportförbud av just den nyss nämnda frukten. Förra veckan hörde jag dessutom nyheten på sr om en ny fruktad art av bananflugor med mördarinstinkt som "skördar" all frukt i sin väg.
Lådorna jag köpte var stadigare än vad jag sett tidigare och för hålen satt ett slags nät. På varje mango satt även en klisterlapp med texten:
FREE FROM FRUIT FLY
Hot water treated mangoes at 48 C for 65 minutes
with 46,5 c pulp temperature.
Med tanke på mitt vurmande för denna guldklimp årets tredje nummer av matmagasinet Hunger känner jag mig extremt snuvad på konfekten i år. För sorgligt nog har jag haft svårt att hitta dessa godbitar igen. Prövade en liten raring, från Brasilien, som jag hittade på Hemköp som inte föll mig i smaken. Så köpte jag en låda igen på Hung Fat Trading Asian livs på Östra Hamngatan, av annan producent än tidigare. Men det är något vajsing med den. Inte alls goda. Trådiga är de också.

Inser att det bara är att vänta ännu nio långa månader på nästa säsong och våga hoppas på godare honungsmangos.

* * *

Related Posts with Thumbnails