tisdag 10 juni 2014

Skräcken!

Gaaah!!!
Råkade nyligen på nyheten om importförbud (i Storbritannien?) för mangos! Har klickat mig runt som en galning nu och försökt hitta mer information om det. Då det är EU-kommissionen som utfärdat importförbudet befarar jag att det även berör Sverige.

Det är några veckor eller kanske till och med bara dagar kvar innan stundande premiär av det årliga frossandet i pakistansk mango. I helgen blev suget för starkt och jag var till och med inne i favvisbutiken och frågade om de hade några. Passade även på att fråga om de visste något om importförbudet. Till svar fick jag vad som såg ut att vara tre levande frågetecken.
Lustigt nog kom det samtidigt in en till person som frågade efter den efterlängtade pakistanska mangon. Kan det vara så att mangofebern snart tar ett hårt grepp om folket?

Ve och fasa men i helgen hittade jag Tullnytt, maj 2014 (från Tullverket) med följande information:

Importförbud mot vissa plantor och växtprodukter
från Indien
Från och med 7 maj 2014 är det förbjudet att importera exempelvis växter och växtprodukter av mango, aubergine, balsamgurka och hårgurka från Indien. Detta på grund av förekomst av växtskadegörare i dessa sändningar. Importförbudet gäller från och med 7 maj 2014 till och med 31 december 2015 (20 mån!). Importförbudet gäller alla plantor och växtdelar, förutom frön, av följande växter:

Mangifera L. (mangosläktet)
Solanum melongena L. (aubergine)
Momordica L. (balsamgurka, bittergurka m.fl.)
Trichosanthes L. (hårgurkor)
samt alla plantor och växtdelar, förutom rötter och frön av Colocasia Schott (taro m.fl.).
I början av maj upptäckte jag livet igen
Mangoplantan frodas. En månad senare hade fem härliga blad vuxit sig så stora
att jag knappt kände igen plantan
.
Som tur är odlas honungsmango inte bara i Indien så jag hoppas verkligen det blir mangofrossa även i år.

Snart.
Mycket snart.
Är. Den. Här.
* * * 

2 kommentarer:

Kristiina sa...

helt underbar bild !!! vi håller tummarna !!!

Åsa sa...

Kristiina - ja verkligen. Den pakistanska mangon bör rimligtvis komma från Pakistan så det är nog ingen fara men det kanske kommer märks på resten av året?

Related Posts with Thumbnails