måndag 3 september 2012

Snabb och enkel grönsakslasagne

Enligt Ayurveda ska jag i princip inte äta något av allt det jag tycker är supergott och gärna, och utan att blinka, stoppar i mig. Inte för att den mat jag bör äta, för att kroppen ska må bra och fungera på allra bästa sätt, inte är god men det där med kaffe, heta kryddor, nötter, yoghurt och annat gott är bara för mycket för min kropp. Klarar inte av att ta hand om allt och behöver mer svalt och lugnande. Mycket grönsaker (ho ho, vilken tur att jag är vegetarian!), örter och de flesta frukter. Periodvis håller jag mig ganska strikt till Pittavänlig mat, tränar och mår, hör och häpna, som allra bäst då. Vikten har jag heller inte då några problem med och känner mig allmänt stark och i god from.
Så, det är knappast en överdrift att påstå det är ett av mina största mysterier detta varför jag ständigt envisas med att äta sötsaker, ost, bröd, chili, ingefära, nötter och balja kaffe så det nästan sprutar ur öronen. Trots att hjärnan vet bättre, finns det något i mig som struntar i allt och bara äter. Oftast med till synes god aptit.

Vit pasta hör heller inte den till rekommenderad kosthållning. Ändå var det precis vad jag stoppade i matkorgen när jag skulle fylla på med färskvaror hemma efter Stockholmsresan. Jag skulle promt ha färsk pasta. Jag som annars äter enbart fullkornspasta, vilket kan vara svårare att hitta bland den färska pastan, fick alltså hjärnsläpp. Hur som helst blev rätten väldig god ändå. Dessutom fylld med enbart grönsaker så blev jag riktigt nöjd med resultatet.

Enkel grönsakslasagne
2-3 port

350 g kokt blomkål
100 g kokta edamamebönor
ca 10 cm purjolök (från vit och grön sida)
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
salt
svartpeppar
ca 2 dl béchamelsås

färska lasagneplattor (2 st till varje port.)

en näve cocktailtomater/port.
färsk basilika
avocadoolja eller god olivolja

Putsa och skär blomkålen i buketter och koka i ca 3-5 minuter. Gör du som jag och spar tid, disk och energi, så koka edamamebönorna i samma kastrull. Lägg då i dem efter att blomkålen kokat ca 2 minuter. Häll över i durkslag och låt rinna av ordentligt.
Strimla purjolöken och finhacka vitlöksklyftorna. Stek i olivolja tills löken mjuknat och börjat ta lite färg. Ställ åt sidan.
Gör béchamelsåsen. (jag gör min på en klick smör, nästan 1 msk mjöl och sen mjölk tills den har lagom lös konsistens + salt och peppar).
Blanda den nu avrunna kokta blomkålen och edamamen med såsen, tillsammans med den frästa löken. Krydda med salt och svartpeppar.

Har du pastaplattor så beräkna två plattor per portion. Den pastan jag hade som ett enda långt brett band vilket jag skar 15-20 cm stora bitar av. Koka den färska pastan i ca 3-4 minuter. 
Skär under tiden cocktailtomaterna i små skivor och riv eller strimla ett gäng färska basilikablad.
Häll av vattnet från pastan och lägg en pastaplatta på en tallrik. Fyll halva pastaplattan med blomkålsröran. Vik över resterande hälft. Toppa med tomater, basilika, flingsalt och avsluta med avocadoolja eller en riktigt god olivolja.
Servera omgående!



Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Katarina sa...

Ser gott ut!

Mårtenssons kök sa...

Tar oss lite i kragen nu när hösten närmar sej och ska återinföra vår vegetariska dag på veckomenyn.
Låter som ett smakligt annorlunda sätt att fixa till en lasagne, absolut värt att prova, fräscht.

Åsa sa...

Hovkonditorn - Tack

Mårtenssons kök - Det låter som en bra plan med mer vegetariskt på menyn.
Pastan jag använde skulle ta 20 min i ugn för "vanlig" lasange så det går lite fortare såhär. Tycker också det ser trevligare ut på tallriken att servera. Fast jag skulle göra i ugnen om jag samtidigt fixar lunchlådor till mig själv :)

Related Posts with Thumbnails