söndag 4 januari 2015

Stekt rödkål med tranbär i

Förhoppningsvis har ingen undgått den allt större gröna matvågen som sköljer över oss. Köttfria dagar i skolorna och allt fler "gröna" recept i matbloggar, matmagasin och inte minst i butikernas egna tidningar och menyförslag. Inte en dag försent om du frågar mig. Synd bara att köttnormen fortfarande styr då allt mer "fuskkött" introduceras på matmarknaden. Ytterst osmakligt och inte sällan riktiga kaloribomber.

Hur som helst, tillbaka till väsentligheterna. Kål.
Kål kan en aldrig få för mycket av. Bortsett från julens traditionella rödkål äter jag även rå rödkål men allra helst snabbfräst i stekpannan. Lite beroende vad som finns i kyl och skafferi får rödkålen sällskap av lök och andra grönsaker och smaksätts lite efter humör. Här är en av alla varianter.

Stekt rödkål med tranbär
2-3 port

250-300 g rödkål
1/2 lök, röd eller gul (alt. 1 hel scharlottenlök)
ett par msk rapsolja
en stor skvätt rödvinsvinäger (alt. rödvin)
några nypor salt
svartpeppar
salvia, torkad
ev dragon, torkad

någon msk granatäppelsirap
1/2-1 rött äpple (t ex Ingrid Marie)
1/2 dl tranbär (färska/frusna)
torrostade valnötter, valfritt

Skala och finstrimla löken. Strimla även rödkålen. Är du inte tokflink med kniven så ta en mandolin till hjälp. Se bara till att inte göra allt för tunna strimlor. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar då kålen fått steka en stund.

Hetta upp rapsoljan i en rymlig stekpanna. Fräs löken först och pytsa sedan i rödkålen, lite i taget. Stek på medel- till hög värme. Tvätta och skär under tiden äpplet i stickor och vänd i när rödkålen blivit en aning mjuk. 

Tillsätt rödvinsvinäger, alternativt rött vin om du har kvar en skvätt från igår, granatäppelsirap och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Det kan bli något syrligt så bryt i så fall av det med en liten skvätt lönnsirap.Tillsätt även lite vatten och sänk värmen en aning om det börjar steka på för hårt.

Blanda i de frusna (färska) tranbären på slutet och låt det stå och gotta till sig en stund på eftervärmen.
Toppa med torrostade valnötter och servera förslagsvis med kokt potatis och råkost. Går även bra att blanda i belugalinser och äta tillsammans med bovetenudlar eller fullkornspasta.

Smaklig spis!

 * * *

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails