torsdag 8 januari 2015

Mole från Oaxaca

Äntligen har jag boken i min ägo! Kokboken jag suktat efter sedan 2007 är bland de största inspirationskällorna till min vegetariska matlagning. World food café, av paret Caldicott, utgiven första gången 1999.
Mina kokböcker är främst inspirationskällor snarare än rättesnöre. Jag bläddrar i dem, läser ingredienslistor och recept, tittar i skafferiet vad som finns och så börjar en middag form. Kanske saknas ett par kryddor, några råvaro, kanske går det bra att helt utesluta eller byta ut mot något annat. Ibland råkar jag blanda ihop två rätter i huvdet när jag väl står där bland grytorna och då blir det något mittemellan.

Men ibland följer jag recept slaviskt. Första gången jag lagade denna mexikanska mole var 2003. Ett försök att blogga om den påbörjades 2011, då jag vilken gång i ordningen åter lånat den svenska översättningen av World food café. Nu äntligen finns även en bild på maträtten (förvisso tagen på bilden i kokboken) och inlägget är härmed publicerat!
I kokboken skriver paret om sina resor och inleder flera recept med en liten historia. Till den mexikanska chokladsåsen skriver de såhär:
Den här verkligt originella rätten kombinerar mörk blockchoklad och kryddor till en tjock, mörk, smakrik så - mole. Vi lärde oss receptet av en kvinna som vi träffade på marknaden i Oaxaca. Hon lagade all mat över öppna eldar på sin gårdsplan, som hennes make och söner också använde som bilverkstad. Från plåtburkar och krukor på hyllor ovanför nedplockade motorer och hinkar med urtappad motorolja hämtade hon de torkade ingredienserna, som hon blandade med chokladen och det andra när hon gjorde sin mole. Vi tackade henne entusiastiskt för att hon hade gjort sig besväret att bjuda oss till lunch tillsammans med henne och de brett leende bilmekanikerna. Eftersom matlektionen hade ägt rum bredvid en illaluktande gryta med ett kokande grishuvud tackade vi artig nej.
Det är inte alltid det ploppar upp idéer till mat bara sådär utan såklart har jag influerats av kokböcker jag lånat på biblioteket eller kikat i hos vänner och bekanta när jag lagar min vardagsmat. Ibland måste jag till och med följa ett recept till punkt och pricka. Receptet nedan är hämtat från den svenska upplagan av World Food Café (2000) s 171.
Mole från Oaxaca 
4-6 personer

1/2 kg sötpotatis, skuren i 2 1/2 cm stora tärningar
2 majskolvar, skurna i 2 1/2 cm tjocka skivor
salt
4 msk solrosolja
2 skalade matbananer, skurna i 1 cm tjocka skivor
2 paprikor (röd och gul), urkärnade och skurna i 2 1/2 cm bitar
125 g gröna bönor

TILL MOLESÅSEN:


30 g skalade och rostade jordnötter
30 g sesamfrön
30 g pumpafrön
5 cm bit kanelstång
60 g malda sötmandlar
1 struken tsk kryddpeppar
½ tsk torkad timjan
1 struken tsk torkad oregano
1 grovt hackad gul lök
3 vitlöksklyftor
2 jalapeño-chili
60 g russin
1 medelstor skalad och grovt hackad vanlig banan
3 msk solrosolja
3 dl grönsaksbuljong
125 g mörk (block)choklad

Börja med molesåsen. Kör jordnötter, sesamfrön, pumpafrön och kanel i en mixer eller matberedare. Tillsätt den malda mandeln, kryddpeppar, kryddnejlikor, timjan och oregano, lök, vitlök, chili, russin och banan. Kör till en tjock pasta.

Hetta upp solrosoljan i en stor gryta, lägg i pastan och stek i 2 minuter under ständig omrörning. Häll i buljongen långsamt och rör väl. Bryt (block)chokladen i bitar och lägg dem i såsen. Rör väl tills chokladen har smält. Låt sjuda i 10 minuter. Såsen ska vara ganska tjock.

Förbered under tiden grönsakerna. Förväll sötpotatisen och majsen i kokande saltat vatten i ett par minuter. Häll bort vattnet och ånga av ordentligt. Hetta upp solrosoljan i en stor stekpanna och stek matbananerna tills de börjat få färg. Tillsätt sötpotatisen, majsen och paprikan och stek tills de börjar bli bruna.
Rör ned de stekta grönsakerna i molesåsen och tillsätt de gröna bönorna och 2 dl vatten.
Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt.
Smaklig spis!
 
 * * *


Ursprung: 12 oktober 2011

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails