tisdag 20 januari 2015

Ugnsrostad blomkål och rödbeta med pepparrot- och bönmos

Rödbetor är näst efter morötter närapå stapelvara i Miss Meisters kök. Hittar jag inte på någon ny maträtt att använda dem i, efter att jag kokat dem, slinker de ner rakt upp och ner. Eller som förra veckan för snart fem åtta månader sedan, då det blev lite av en restrensning i kylskåpet, så fick några skedar vita bönor, en bit blomkål och ett par kokta rödbetor tillsammans uppdraget att agera middagsmat.
 
Ugnsrostad rödbeta och blomkål med pepparrot- och bönmos
1 port

100-150g blomkål
2 medelstora rödbetor, kokta
1-1 1/2 dl vita bönor, kokta
olivolja
salt
svartpeppar
pepparrot, färsk

Putsa blomkålen och skär i buketter. Lägg dem i ugnsfast form, salta och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 180 grader i 20-30 min eller till dess blomkålen är lite mjukare än den är rå. Lägg i de kokta rödbetorna, skurna i klyftor, efter halva tiden.
Skulle blomkålen börja bränna vid på topparna innan den är tillräckligt mjuk så lägg en bit folie över formen. Rör gärna om blomkålen en gång eller två under rostningen.

Mosa under tiden de kokta bönorna med en gaffel. Riv över rikligt med färsk pepparrot och blanda om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja om bönröran (lite beroende på bönorna) är för torr.

Servera de ungsrostade grönsakerna varma, tillsammans med det rumsvarma bönmoset.

Smaklig spis!

* * *

Ursprung: 11 maj 2014

2 kommentarer:

karin - trattoria sa...

Vi har fått lite pippi här hemma på allt mos som inte har med potatis att göra, har t.ex lagat ofantliga mängder kikärtsmos med broccoli...men bönmos med pepparrot låter jättegott, det ska jag testa till fiskbiffar!

Åsa sa...

Karin - Visst är bönor så himla bra bas till mos! Blandat med kokta grönsaker (blomkål/rotselleri/kålrot m.m.) behövs inte så mycket olja i heller.

Related Posts with Thumbnails