fredag 15 januari 2016

Ekostore, snart ett minne blott.

En lysande stjärna på Göteborgshimlen har slocknat.
Kanske var det bara en ren och skär tillfällighet men mat, eko och vego låg rätt i tiden då och Miss Meisters mat och Ekostore föddes nästan precis samtidigt. För snart 9 år sedan, den 26 februari 2007, postade jag första inlägget i bloggen. Tre dagar senare slog Ekostore för första gången upp sin port.
Det är med stort vemod jag förra veckan läste nyheten om att Ekostore nu kommer att stänga igen sin dörr. För gott.
Den 6 januari 2016 skriver ägaren Hanna på Ekostores facebook-sida:

"Bästa kund,
I mars 2007 öppnade jag Ekostore med ambitionen att bidra till en utveckling av det ekologiska Göteborg. Min målsättning har varit att inspirera fler människor till att välja den ekologiska maten.
Ekostores resa har varit kämpig på många sätt och först efter flera år nådde vi punkten då butiken kunde bära sig. Det senaste året har dock omsättningen sjunkit drastiskt och detta tillsammans med en kommande chockhöjning av hyran gör att vi inte längre kan fortsätta. Det är med mycket sorg i hjärtat jag nu meddelar att Ekostore stänger i slutet av januari.
Jag kommer att sakna denna plats där min kära personal och underbara kunder förgyllt tillvaron. Tack så mycket för all uppmuntran och värme ni gett mig under dessa nio år!
/Hanna"


Så sorgligt.
Tack för allt, Hanna! Sjukt bra jobbat! Jag är så glad att jag känt till butiken från start. Bästaste mataffären, som den grönaste oas mitt i stan! Visserligen har det ekologiska, närodlade och veganska utbudet bland "vanliga" butiker ökat på senare år, vilket såklart är toppen, men det slår samtidigt ut andra fantastiska butiker som har ett helt igenom ekologiskt sortiment.

Ett par dagar senare skriver hon igen:

"Tack för alla fina och stöttande kommentarer och samtal vi fått på fb, Instagram och i butiken. Att ni så gärna vill hjälpa och visar uppskattning betyder så otroligt mycket för oss alla på Ekostore!
Som svar på era frågor så är beslutet definitivt för min del. Att flytta en livsmedelsbutik till nya lokaler kräver medel som Ekostore inte har. Personligen har jag inte heller möjlighet att börja om. Att starta Ekostore har varit en sådan resa där man i efterhand säger att hade jag vetat vad det innebar hade jag nog inte gjort det... Jag ångrar ingenting av dessa nio år. Ekostore har gett mig så många fantastiska möten, och så mycket värme från främlingar som nu känns som vänner. Men jag klarar inte att göra resan igen, numera med tre barn.
Jag har även försökt hitta någon som vill ta över Ekostore och pratat med aktörer som har både resurser och planer på att starta i Göteborg, men inte lyckats.
Jag är mer än gärna behjälplig om det finns någon/några därute som har möjlighet att ta över butiken och försöka vända utvecklingen. Det skulle glädja mig mycket (inte minst som kund) om allt detta goda fick finnas kvar.
/Hanna"

Tänk, den som ändå hade kapital nog att hjälpa Ekostore.
Någon som känner någon som känner någon som skulle kunna föra Ekostore-facklan vidare?
Än lyser stjärnan dock. Ekostore har öppet januari ut så passa på nu, alla matglada, att handla där för sista gången. Någonsin.

* * *

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-ekonomaten-varken-nyttigare-eller-miljovanligare

Klart det går i putten när det är fake?

Åsa sa...

Skulle uppskatta om du anonyma ynkrygg tar och läser på lite mer innan du sprider dynga på min blogg. Här t ex. Eller varför inte läs hela rapporten (du hittar den här) själv först!

Related Posts with Thumbnails