tisdag 22 maj 2007

Schackrutor

Det har varit en regnig och blåsig tid här ett tag. Jag har spenderat allt för mycket tid inomhus. Har ju sett fram mot våren. Av flera skäl. Bland annat för att synen av knoppar som brister, blommor och sköra löv som bara våren bjuder på är så lockande. Njuter fortfarande nyhetens behag av min kamera och har varit riktigt sugen på att lära mig mer om den uti solen. Men tyvärr har det varit dåligt med det. Viner inte snålblåsten runt knuten så har det varit mulet och regnigt. Därför har det istället blivit en del bakning av på senaste tiden. Och att det blivit just bakning har inte bara med vädret att göra. Skulle ju in princip kunnat ägna mig åt mer kvalificerad matlagning men sinnet har varit lika tungt och gråmulet som majvädret hittills. I det tillståndet faller jag fortare än kvickt in i bakningens värd.

Denna bakomgång resulterade bland annat i klassiska gamla schackrutor. Har inte bakat sådana på år och dagar så det var lite som att börja om igen. Kakorna blev helt ok och jag tog dem med till vår lilla odlarträff i helgen. Nu hade jag tur och kakorna blev där uppskattade. Det är annars inte alltid lätt att veta vad man ska bjuda på i dag. Trots att jag själv gillar nyheter och gladeligen, på stående fot, smuttar espresso vid något av stans alla små slink-in-caféer så har jag lite svårt för allehanda trender ändå. Alltså att det blir så kategoriskt på något sätt. Vem dricker ens bryggkaffe idag? Och skulle nån våga bjuda på annat än en biscotti (ve o fasa för den som äter mer än en)? Men visst - less is more - så en lite chokladbit till kaffet är helt ok jämfört med alla JÄTTEbullar, JÄTTEmuffinsaroch JÄTTEkakor som finns överallt. Kanske är den italienska kafétrenden snarare ett ställningstagande mot JÄTTARNA ... och då är jag den första att skriva under på "fram med småkakorna igen"!

Jag letade fram receptet i ICA Förlaget Sju sorters kakor (1994) och här följer det:


Schackrutor ca 50 st

4 ½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör

smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao. Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i 2 lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 10 minuter.


Smaklig fika!

Missa inte att se Leila Lindström i hennes nya bakprogram på onsdagarna framöver!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

"Mer schackrutor år folket", nu täcker vi upp på bred front. Jag kan inte annat än skratta. Vi måste haft tanken samtidigt eftersom vi också bjudit på våra kakor samtidigt. Men visst är de snygga!

Åsa sa...

Ja, de ser verkligen inbjudande ut att smaka på. Och det var lite kul att baka kakor så det blir mer av den varan framöver tror jag.

K sa...

Jag blir yr av att titta på dina schackrutor. Är det verkligen meningen att man ska bli yr av att titta på din blogg!? Och när de ligger så där rörigt så går det ju inte alls att spela på dem.

Åsa sa...

k - haha, det är verkligen inte min mening att orsaka yrsel och andra eventuella åkommor med min blogg! Måste dock erkänna att jag tänkte samma sak, vilken röra, men av ren lättja struntade jag i att ordna till, och rätta dom i ledet så att säga, innan fotosessionen.

Related Posts with Thumbnails