fredag 18 april 2008

Baklavas!


Fråga mig inte varför men jag trodde väl ett tag i mitt liv att jag skulle bli konditor. För si så där åtta-tio år sedan sökte jag, mest för skoj skull, till bagare/konditor utbildning. Jag blev antagen men tyvärr var jag vid tillfället som allra sämst i leder så bara tanke på att knåda en deg, rulla småkakor och så vidare gjorde ont i kroppen. Någonstans långt bak i huvudet gömmer sig nog tanken på ett eget bageri/konditori/kafé.
Nu skulle man då kunna tro att jag bakar en himla massa hemma ändå men så är inte fallet. Mest kanske för att jag inte bara gillar att baka utan även att ÄTA det jag bakar! Jag skulle vara stor som ett hus! Tur i oturen att värken i kroppen kräver en mer restriktiv och grönare diet än bröd, bullar och kakor.


Ibland får jag dock ett infall och ge mig in på lite mer avancerad bakning. För några veckor sedan (oups, det var visst för två månader sedan!) fick jag för mig att baka baklavas. Blev först lite besviken men som alla baklavaälskare vet smakar den bättre när den fått suga åt sig ordentligt. Den blev med andra ord bara godare och godare! Och för er som inte känner till baklavas så kolla in här och låt er lockas! Receptet jag använde är från Anna och Fanny Bergenströms Under valnötsträdet. Och för er som inte har den kokboken skriver jag ner receptet här till de ljuvligt goda baklavas - till punkt och pricka. Jag fick många fler bitar än tolv som receptet säger, men jag gjorde både tunnare rullar och mindre bitar.


Baklavas
ca 12 st

140 g smör
60 g finhackade pistagenötter
60 g finhackade valnötter
70 g = ca 12 finhackade torkade aprikoser
1 dl socker
1/4 tsk mald torkad ingefära
1/4 kanel
8 ark filodeg, tinad
1 1/4 dl honung + 1 dl vatten
1 msk pressad citronsaft
ca 3 msk hackade pistagenötter att strö över


Värm ugnen till 180 grader. Smält smöret över svag värme. Smörj en fyrkantig bakform, ungefär 20x20 cm med lite av smöret, ställ resten åt sidan. Förbered fyllningen genom att blanda pistagenötter, valnötter, aprikoser, socker och kryddor. Ställ åt sidan.
Bred försiktigt ut ett ark filodeg med långsidan mot dig, pensla degen med smält smör och lätt ett andra ark filodeg ovanp. Täck resten av degen med en fuktig, väl urvriden handduk (filodeg torkar annars och går lätt sönder).
Lägg på ca 1/4 av fyllningen och fördela fyllningen nästan ända ut i kanten av det dubbla smörade degsjoket. Rulla ihop det hela som en smal rulltårta men pensla hela vägen generöst med smör allteftersom du rullar. När rullen är klar skärs den i 3 delar med vass kniv. Lägg bitarna i den smörade formen. fortsätt på samma sätt tills all deg och all fyllning använts.
Sätt in formen och grädda kakorna i ugnen i 30-40 minuter tills de fått fin gyllene färg. Värm under tiden honung och vatten i en tjock kastrull. Koka utan lock tills det blir en tjock lag. Smaksätt då med citronsaft.
Lyft över de färdiga bakelserna i en porslinsform, skeda över den tjocka honungssåsen och låt allt kallna helt. Strö över lite hackade pistagenötter. Servera till gott kaffe eller te.


Trevlig fika!


6 kommentarer:

tina sa...

det här ska jag göra någongång! gillar under valnötsträdet, har provat en hel del recept, men inte baklavas, det ska det bli ändring på. roligt att ha hittat till din din sida, jag bokmärker och kommer tillbaka.

Åsa sa...

tina - Välkommen hit! Ja den kokboken skulle man säkert klara sig länge på att laga sig igenom :)
Lite pilligt var det att baka baklavas och fyllningen ville liksom smita ut hela tiden. Goda blev de ju ändå till slut. Och dessutom bara bättre och bättre för var dag som gick efter bakdagen.

Helena/Bildbloggerian sa...

Jag har knappt smakat på baklava, men eftersom jag älskar nötter blir jag ju sugen på en smakbit nu när jag läser din text och ser bilderna!

Åsa sa...

helena/bildbloggerian - Åh, de är supergoda! Väldigt, väldigt söta och passar i mindre format tycker jag.
Har du aldrig prövat skulle jag köpa mig en bit eller par och smaka på direkten! :)

Nässelblom & choklad sa...

Vilken bra idé med baklavas. Håller med om att de är lagom i det mindre formatet, men då är de väldigt goda som något litet tilltugg till kaffe eller te. Jag har aldrig själv gjort baklavas, men det skulle vara kul att pröva. Det ser väldigt lockande ut.

Åsa sa...

nässellblom & choklad - De var lite pilliga att göra och fyllningen ville liksom ut ur rullarna hela tiden. Men det var absolut värt mödan!!! :)

Related Posts with Thumbnails