onsdag 9 oktober 2013

Malabar - en slags spenat?

Tidigare i somras var jag förbi Fram som utanför dörren hade lagt fram små påsar med en för mig helt okända bladgrönsak. Genast drabbades jag av ett slags tvångsmässigt testbehov. Eftersom jag redan glömt namnet på dem innan jag ens hunnit över tröskeln hemma blev det aldrig av att jag bloggade om dem. Så var jag för ett par veckor sedan på Bondens egen marknad i Haga där jag på nytt fick syn på dessa små godbitar. Denna gången lade jag namnet - Malabar - på minnet.
Vad är det då? I storlek som bladspenat men av tjocklek mer som kål.
Malabarspenat; Basella alba (tack och lov för google). Röd sådan. Verkar vara vanligare som prydnadsklängväxt snarare än mat och är, trots namnet, inte alls släkt med spenat.
Så vad göra med dem? Jag körde på ett säkert kort vad gäller mangold och fräste enkelt med schalottenlök och vitlök.

Malabarspenat med glasnudlar
1 port

100-150 g malabarspenat (eller en liten påse från Fram)
1 schalottenlök

1-2 vitlöksklyftor
neutral olja (t ex jordsnötolja eller solrosolja
soja
svartpeppar
färsk dragon

ev chili
1 bunt glasnudlar


Skala och finhacka löken. Fräs genomskinlig i oljan. Skölj och skär malabarspenaten i ganska breda strimlor. Fräs med löken. Smaksätt med svartpeppar, soja och ev lite chili.
Tillred glasnudlarna enligt förpackningen. Själv brukar jag lägga dem torra i en skål och slå på hett vatten. Efter ett par minuter, då de mjuknat, häller jag av vattnet över ett durkslag. Klart.
Hacka en näve färsk dragon och vänd i malabarspenaten precis innan servering. Blanda ev glasnudlarna direkt i stekpannan eller lägg i botten av djup tallrik och toppa med den frästa malabarspenaten och lökhacket.
Basella alba - Malabar

Smaklig spis!

***

8 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Har aldrig hört om det namnet, men nog sett något liknande i affären. Kram

Millas Hälsoblogg sa...

Känner inte igen namnet, men bladen har jag sett:)

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja de var helt nya för mig på alla sätt. Såg dem första gången runt midsommar någon gång, i år. Inte så särskilt smakrika men köttiga (=tuggmotstånd) och goda.

Milla - Både namn och blad var för mig helt okända fram till i somras. Har googlat en del och de verkar vara mer vanliga som krukväxter än som mat här.

Nässelblom och choklad sa...

Jag har sett dem i odling, men aldrig att köpa i grönsaksdisken. Skulle möjligen kunna vara på Bondens marknad som det finns. Jag gillar både mangold och spenat väldigt mycket och skulle säkert kunna gilla malabarspenaten.

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - ja det är nog bara Bondens marknad som säljer dem. Eller någon välsorterad ekoprofil (känner dock ej till ngn i Sthlmstrakten). Du får hålla ögonen öpppna framöver :)

Kim sa...

Alltid kul med nya råvaror! Jag kan inte heller låta bli...

Fröken Dill sa...

Vilka vackra blad! Jag har funderat på att odla malabarspenat, men tror man behöver växthus...

Åsa sa...

Kim - Tror det är precis det som är en del i att matintresset är ett ständigt pågående "tillstånd" och att vi hamnat bland just matbloggar

Fröken Dill - Visst är de! Önskar bara jag var bättre fotograf (hade en bättre kamera). Ah, de kanske de behöver. Fast kanske inte då de tydligen är vanliga krukväxter och finns t ex på blomsterlandet. Värt att testa? :)

Related Posts with Thumbnails