torsdag 24 oktober 2013

Tortillas

Majsmjöl. Jag har två påsar majsmjöl hemma. Fråga mig inte varför men det händer att jag får för mig (oftast i affären) att göra något med majsmjöl i. Väl hemma igen har jag tappat sugen eller helt enkelt glömt av vad det var jag ville göra.
Men plötsligt händer det.
En dag blev det till att göra egna tortillas. Den perfekta produkten som får spela pizzabotten, Varför inte göra egna? Företrädesvis majstortillas. Då jag har lite erfarenhet av att använda enbart majsmjöl (och i övrigt inte är särskilt haj på alla möjliga sorters mjöl som kikärtsmjöl, sojamjöl osv) bestämde jag mig för att mixa både majs- och vetemjöl.
Traktörpannan har inget med inlägget att göra,
där står bara den godaste tomatsåsen och gottar sig

Majs- och vetetortillas
12 st

150 g majsmjöl
150 g vetemjöl (manitoba cream)
1 tsk salt
ev 1-2 tsk paprikapulver
3 dl vatten
ganska mycket mjöl till utbakningnen

Blanda ingredienserna och knåda till en smidig deg. Att jag använde just Manitoba cream beror på att det var enda sorten vetemjöl jag hade hemma. Blir degen för blöt så knåda i lite mer mjöl eller använd helt enkelt mer mjöl vid kavlingen.

Dela degen i 12 bitar (ca 50 g/st). Kavla ut till riktigt tunna rundlar, ca 20-30 cm i diameter. Lägg på bakplåtspapper. Se till att ha papper mellan rundlarna då de lätt fastnar i varandra.
Enligt de recept jag hittat ska man ha en stekpanna av gjutjärn. Eftersom jag inte har någon sådan fick det helt enkelt duga med en i teflon.

Stek på ganska hög värme i ca 30-60 sek. Den ska få bubblor och liksom lätta i kanterna. Vänd och stek andra sidan i 15-30. Tiden kan variera något beroende på värmen i stekpannan (jag höjde och sänkte om vartannat mellan 4:an och 5:an).
Lägg en ren handduk på ett galler och lägg sedan på den nystekta tortillan. Täck med en annan ren handduk. När de svalnat så lägg dem i plastpåse och förvara i kylen. Håller flera dagar. Går även att frysa.

Fyll tortillan med t ex just den där godaste tomatsåsen och kokt röd quinoa.
Att kavla ut perfekta rundlar är inte min starka sida...
Smaklig spis!

***

5 kommentarer:

Kristiina sa...

Smaskens...

Kim sa...

Men... hur gjorde du dem till världens godaste majschips?!

Åsa sa...

Kristiina - Verkligen

Kim - Svar kommer på fredag ;)

Nässelblom och choklad sa...

Vad ambitiöst och smarrigt med egna tortillas. Kan tänka mig att det blir väldigt gott!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - haha, ja det hade ju varit enklare att köpa en påse majschips.
Fast jag tror dessa blev snäppet godare trots allt. Inga konstiga ingredienser heller.

Related Posts with Thumbnails