fredag 25 april 2014

Linssås à la Miss Meister

Jag inser att min torftighet varken är spännande eller särdeles intressant att ta del av och maten jag äter är mest bara mat rakt upp och ner. Inga krusiduller över huvudtaget. Men å andra sidan är jag inte mycket för krusiduller. Varken på cykeln, kläder eller när det kommer till mat. Visst, ögat ska ha sitt brukar det heta, men för mig är det allra viktigast att maten smakar bra snarare än hur den ser ut.
Viss mat är dessutom oundvikligt svår att fota på ett någorlunda rättvist sätt, exempelvis denna linssås. Den var rackarns god i alla fall. 
Linssås à la Miss Meister
3-4 port

2-3 dl mots, kokta (eller andra små linser)
2 medelstora morötter
1/2 medelstor rödlök
2-3 vitlöksklyftor (eller 1/2-1 solo-vitlök)
rapsolja
1 burk krossade tomater (400g)
1/2-1 dl rött vin
1-1 1/2 dl vatten
1 tsk dijonsenap
1/3 chili, torkad
1-2 tsk oregano, torkad
salt
svartpeppar

Skala och hacka löken. Skala och tärna moroten i små bitar. Finhacka eller riv vitlöken. Börja fräs löken i oljan, på medel- till hög värme i en traktörpanna. När den blivit glansig så tillsätt morotstärningarna och låt fräsa någon minut eller två.
Tillsätt krossade tomater och vatten. Puttra någon minut. Rör i dijonsenap och krydda med torkad chili och oregano. Jag har färsk torkad chilifrukt som jag smular/hackar och blandar i. Går också bra med chilikrydda på burk.
Rör i redan kokta mots (eller andra små linser) och vinet och låt småputtra på låg- medelvärme. Sätt gärna ett lock på traktörpannan om du har.
Även om vätskan ska reduceras så se till att inte koka helt torrt. Tillsätt eventuellt mer vatten och/eller vin allt eftersom.
Smaka av med salt och svartpeppar och servera med kokt fullkornsspaghetti.

Smaklig spis!

Trevlig helg!

* * *

4 kommentarer:

Hovkonditorn sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hovkonditorn sa...

Linssås gör jag också nu och då, mycket gott! Och senap ger en god smak.

Kim sa...

Äsch. Vem behöver krusiduller till en riktigt vällagad linssås?

Åsa sa...

Hovkonditorn - Håller med, mycket gott. Glömmer ofta av att använda senap men när jag gör ångrar jag mig aldrig. Trots den ringa mängd gör det mycket för smaken av tomatsåsen.

Kim - Sant. Fast är riktigt usel på krusiduller över lag och kan inte göra fina serveringar. Jag skulle behöva gå på kurs hos dig för det :)

Related Posts with Thumbnails