onsdag 16 juli 2014

Frittata mitt i veckan

Plötsligt händer det.* En spontan matbloggsträff. Yay! Älskar att träffa mina medbloggare i verkliga livet. Längtar redan till nästa gång vi delar med oss och får smaka på varandras mat!
Jag hade både tidsbris och hjärnsläpp och lider dessutom allmänt stor brist på inspiration nu för tiden. Tur att kylen i alla fall var hyfsat välfylld.

Förmodligen saknas en och annan cell där inne i skallen men då jag ska på matbloggsträffar och när andra ska få äta min mat gör jag ofta saker jag aldrig tidigare gjort. Så även denna gång. I sista minuten blev det en frittata. Då jag inte har någon stekpanna som går att ställa i ugnen fick jag göra en abrovink och skuffa över frittatan på en plåt och grädda klart de sista 10 min i ugnen.
Slutet gott, allting gott.
Frittata med spenat och bondbönor
6 pers

1 schalottenlök
100-150 g färsk spenat
ca 1 1/2 dl kokta (och skalade) bondbönor
4 medelstora potatisar, kokta
ca 2 dl riven ost (Präst+Herrgård)
6 ägg
2 dl havregrädde
olivolja
salt
italienska salladskryddor
chili
paprika
svartpeppar
örtsalt
1-2 msk torkad ramslök

Har du inte redan kokat bondbönor och potatis så börja med det. Det går naturligtvis att använda oskalade bondbönor men det är den innersta illgröna bönan som är allra godast.

Riv osten.
Mosa den kokta potatisen lätt med en gaffel och krydda med örtsalt och torkad ramslök. Blanda med den rivna osten.
Vispa ägg och havregrädde lätt med en gaffel och krydda med salt, salladskryddor, chili, paprika och svartpeppar. Ställ åt sidan.
Skala och hacka löken. Skölj den färska spenaten och skär/riv i bitar (om den är av den större sorten). Hetta upp olja i en stor stekpanna (företrädesvis en som kan stå i ugnen)och fräs löken tills den blir genomskinlig. Lägg i spenaten och låt den "smälta".
Fördela potatis- och ostblandningen i stekpannan och stek någon minut innan äggblandningen hälles över.
Stek frittatan 5-10 minuter på medelvärme.
Eftersom det är en frittata modell större kan det vara bra att vicka lite på stekpannan då och då och liksom få äggsmeten ner i botten. Börjar den bli klar i botten men fortfarande blöt i mitten så avsluta det hela med 5-10 minuter i ugnen på 180-200 grader.

Låt den svalna lite och "sätta sig". Servera sedan ljummen tillsammans med en grönsallad. Går lika bra, om inte bättre, att spara i kylen till dagen efter. Perfekt att skära i portionsbitar och ta med till en av sommarens alla picknickar.

Smaklig spis!

* * *

* plötsligt och plötsligt, sanningen är den att det nu hunnit gå en månad sedan detta hände.  

2 kommentarer:

ilva sa...

Låter jättegott, jag måste pröva din version!

Åsa sa...

ilva - ska erkänna att jag själv blev överraskad av hur jättegod den var. Inte lagat tidigare med potatis i. Meningen var att den skulle vara både gluten- och mjölkfri (därav havregrädden) men så goffade i ost!!?? Hjärnsläpp av stora mått ;-)

Related Posts with Thumbnails