torsdag 16 oktober 2014

Majssoppa med tequila

Majssoppa med svart thairis
Man tager om man så hafva kan, sa Cajsa Warg. Och har en tequila hemma så ta en skvätt dito i soppan. En kombo långt från punschen och ärtsoppan och faller kanske inte alla i smaken men den är ju ändå som bekant delad. 
Steget från majs till tequila kanske inte är helt otippat men mina associationskedjor rusar ofta iväg fortare än jag hinner blinka. För att bespara er alla steg och kurvor den tar, ibland mer logiska och ibland helt uppåt väggarna konstiga, kan jag i alla fall säga att det räcker med att jag ser en majskolv och vips dyker tequila upp i skallen.

Precis som med så många andra nyskördade grönsaker är majsen supergod att äta kokt med smör och salt till. Även stuvad majs i nygräddade (majs)tortillas och majsmuffins funkar bra att göra av den färska majsen. Då jag tyvärr aldrig fick tillfälle att åka till Bärby självplock i år köpte jag istället ett par sockermajskolvar i mataffären. En torsdag blev det enkel soppa av kalaset.

Glömde tyvärr ta bild på den majsgula soppan båda gångerna och då jag andra gången blandade i en deciliter kokt thairis som blivit över fick soppan till synes en helt annan dimension.

Majssoppa med tequila
2 port

2 fäska majskolvar, ca 5 dl färsk majs
ca 5 dl vatten
1 puck grönsaksfond
1-2 lime
1/2-1 citron
3 cl tequila
ett par stänk Hot Sauce Chili Habanero
ev rökt salt el. en droppe rökarom
hackad färsk koriander

Skala de färska majskolvarna och skär av majskornen (blir ca 5 dl) och koka ca 5-10 min i grönsaksbuljong. Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. Tillsätt ev mer vatten/grönsaksbuljong om soppan blir för tjock.
Pressa i citron och lime, tillsätt ett par lätta stänk Hot Sauce Chili Habanero och häll i tequila. Mixa.
Beroende på hur salt buljongen är behövs troligtvis inget extra salt men smaka av och krydda efter eget behag. Tillsätt ev röksmaken. 
Avsluta med en stor näve finhackad färsk koriander.
Servera med knäckebröd med skivad avokado på.

Smaklig spis!

* * *

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails