torsdag 18 juni 2015

Långbönor med gula tomater från Bua

I slutet av april var första gången jag såg dem i verkligheten. Långbönorna. Bara sett dem i mattidningar och diverse matsajter på nätet tidigare. Tror jag i alla fall.
Hur som helst, utan att riktigt veta hur de smakar eller vad göra med dem köpte jag hem en knippe. Antog de är lite som vanliga gröna bönor/haricot verts men ack vad jag bedrog mig. Eller ja, kanske inte riktigt. Visst påminner de väldigt mycket om gröna bönor i smaken. Men konsistensen! Konsistensen var mycket...eh, "krispig" eller "pigg". Om en konsistens nu ens kan vara pigg så är det precis vad långbönor är.
De mjuknar inte så som gröna bönor lätt gör utan behåller sin stuns och tuggmotstånd även i tillagad form. De kan vara lite bångstyriga och ta plats i stekpannan i sin fulla längd.
Långbönor med gula tomater
1 port

en knippe långbönor
olivolja
1-2 vitlöksklyfta (valfritt)
2-3 plommontomater (går naturligtvis bra med andra än från just Bua)
salt
svartpeppar
balsamicovinäger
god olivolja

Stek på medelvärme i stekpanna tills bönorna verkar genomstekta, sisådär 5-10 min.
Valfritt - Skala och skiva en vitlöksklyfta och stek med bönorna. Lägg gärna i mot slutet då vitlöken har en tendens att bli bränd ganska fort.
Skär upp de färska  tomaterna och lägg sedan allt på tallriken. Salta, peppra och ringla lätt över balsamico och god olivolja, förslagsvis en från Olivoljebutiken.

Smaklig spis!

* * *

2 kommentarer:

Kristiina sa...

Ser och låter spännande...hoppas allt är bra o hör gärna av dig...

Elin sa...

Ja dem känner jag igen! Köpte dem i Vietnam i hopp om att det skulle vara just haricot verts men skillnaden är precis som du beskriver den :)

Related Posts with Thumbnails