fredag 9 mars 2007

Rivna Rödbetor med pepparrot

Så här i gränslandet mellan vinter och vår kan det vara lite svårt att få till det ordentligt med frukt och grönt. Jo, jag håller med, det mesta finns att få tag på året runt i våra butiker. Till och med de mest exotiska varianterna. Jag så till och med färsk sparris (grön) i mitten av januari. Man kan lätt förvillas och luras av alla grönsakers glans och vackra färger, men smaken finns inte riktigt där. En del frukter är nästan omogna inuti. Värst är Papayan som utanpå verkar riktigt saftig och mogen men är rutten inuti och inte går att äta alls. Nästan likadant är det med en av mina favoritråvaror - Rödbetan. Den borde man väl bara äta på sensommaren och hösten då den är som allra godast. Men just för att rödbetor är så goda vill jag äta dom året om. Rödbeta (Beta vulgaris rubra) är antiinflammatorisk, avgiftande och immunstimulerande. Det sägs att rödbetan prisades högt i antikens Grekland och enligt legenden åt Afrodite rödbetor för att bevara sin skönhet. Vad mer behövs för att vilja äta rödbetor året om?

Tyvärr kan de vara lite träiga och tråkiga nu bara men det får man stå ut med. För att få en lite saftigare rödbetssallad går det bra att blanda upp den med rivet äpple. Pressa också i lite citron eller varför inte en apelsin. Jag brukar äta den på knäckebröd som mellanmål eller en lättare lunch. Som extra piff på salladen blandar jag oftast i lite malen kanel. Den håller några dagar i kylskåpet.


Rödbetssallad med pepparrot

3 medelstora rödbetor, grovrivna
3-5 syrliga äpplen, grovrivna
1-2 msk pepparrot, riven
pressad citron eller apelsin
ev lite salt efter smak

Skala och riv rödbetorna samt äpplena. Mängden på äpplena beror lite på rödbetornas storlek. Salladen blir riktigt saftig och god om det är ungefär lika mycket riven mängd av de båda råvarorna. Blanda samman i en bunke och tillsätt den rivna pepparroten. Det kan tyckas vara lite i överkant med 2 matskedar pepparrot. Den distinkta och ibland starka smaken roten har gör att den naturligtvis kan tillsättas efter smak. Pressa över lite färsk citron eller apelsin och salta ev, även det efter smak. Färdig att serveras!

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Ja, nu är det svårt att få tag på bra grönsaker och frukt. Dessutom är mycket som dyrast nu. rivna rödbetor är goda. Såg du att jag utmanat dig?

Related Posts with Thumbnails