tisdag 6 mars 2007

Werner Vögeli är död


Werner Vögeli är död. En mästerkock och stor inspirationskälla för många med mig har gått ur tiden. Jag skulle egentligen göra ett helt annat inlägg nu men fick precis syn på nyheten. Werner Vögeli hann visserligen bli 77 år men det är på tok för tidigt för denna folkets kock. Senast i augusti förra året lyssnade jag med glädje och stort intresse på Vögelis sommarprat i Sveriges Radios Sommar i P1. Och kan ni tänka er - mannen har lagat mat till 42 Nobelmiddagar! Vem kan mäta sig med det egentligen?
För mig stod Werner Vögeli för bra kvalitet hela köket igenom. Framförallt vad det gäller råvaror men även matens väg till munnen via tallriken såklart. Han utgick ofta från kanske ibland lite enkla och inte alltid så flashiga råvaror men däremot av superb kvalitet. Själv försöker jag i min matlagning välja ekologiska rot- och grönsaker så gott det går. Naturligtvis också så färskt det går att få tag på och så lite hel- och halvfabrikat som möjligt. Något som Vögeli verkligen kunde bemästra var menyer. Särskilt de av det festligare slaget. Lyckans ostar är ni som har boken Hovtraktören Werner Vögeli Festmat från Stockholms slott. Tja, kanske är det inte målet i livet att fixa käk för kungafamiljen men boken bjuder på en hel del smarrigt och mycket inspirerande för ens egna kulinariska resor. Att konstruera och sätta ihom menyer är för mig ett område där jag har mycket mer att lära. Men varför krångla till det mer än nödvändigt - det går lika bra med selleri!


Här följer ett recept av Vögeli själv som även finns på SR:s sida Sommar i P1 som jag länkat ovan. Bilden på Werner Wögeli är även den hämtad därifrån.

Werner Vögelis recept på
frukostbrödet Emmentaler-fläta:

Ett kilo vetemjöl
150 gram osaltat smör
2 ägg
1 matsked salt

2 teskedar socker
40 gram jäst
en halv liter standardmjölk och
uppvispad äggula att pensla med

Värm mjölken så den blir ljummen. Smula jästen i en bunke och häll mjölken över. Tillsätt smör, socker, salt, ägg och bland allt väl. Häll i mjölet, och bland till en deg. Låt degen jäsa under en duk cirka en timme.

Dela degen i tre delar. Rulla sedan ut var och en till cirka 70 centimeter långa rullar. Fläta samman dem och lägg på en ugnsplåt, täckt med ugnspapper och låt jäsa under duk en timme.

Pensla med uppvispad äggula och grädda cirka 35-40 minuter, i varmluftsugn i 190 grader eller i vanlig ugn i 220 grader.

5 kommentarer:

rymdninja sa...

Snyggt :)
När får man komma o provsmaka då?

Åsa sa...

Rymdninja - Any time ;)

rymdninja sa...

varför är det stenålderstema då? och vad innebär det?

Nässelblom & choklad sa...

Jag har utmanat dig på min blogg, hoppas att du antar utmaningen. Du ska skriva 6 egendomliga saker om dig själv och sedan skicka vidare till 6 andra bloggare. Läs mer hos mig.

Titti sa...

Hejsan, ska man smälta smöret?

Related Posts with Thumbnails