fredag 11 maj 2007

Müsli

Det har varit ett par regniga, blåsiga och kalla dagar och jag har helst velat stanna under täcket. Visserligen är det inte bara vädret som tynger sinnet. Ibland är livet tungt ändå. Matlusten och kreativiteten har inte riktigt infunnit sig så jag har passat på att göra min egen müsli. Det är ett fasligt massa hackande av nötter och det tar en stund. Men på något sätt tycker jag det kan vara lite av en meditation att stå vi köksbänken och låta händerna jobba. Kanske därför jag bakar så mycket… ;)


I den ganska nyöppnade Ekostore här i Göteborg består sortimentet i affären till stor del av tyska varor. Det är kul och en liten utmaning att läsa på paketen och försöka lista ut vad allt är. Nu kanske man inte tänker på tyska språket som en kul och underhållande grej i första hand men som på den påsen gryn/flingor av märket Spielberger (ja, inte visste jag att han hade eget matmärke ;) ) jag nyligen inhandlade står det: 4-Korn-Flocken Hafer-, Gersten-, Weizen- und Roggenflocken på framsidan. Någon som kan tyska? Vad kan Gersten vara tro? Innehållet i påsen ingår i alla fall i denna omgångens blandning av min müsli.


Det är inte alltid jag har exakt samma ingredienser och exakt samma mått. Den här blandningen blev i runda slängar hela 5 liter! (jo, jag blandade allt i min glöggsättarspann) Det är snarare delar som avgör blandningen. I grundreceptet (hämtat från Kirsten Hartvigs Maten som stärker ditt immunförsvar som just nu finns på aktion hos tradera) ska det vara vetekli som jag för tillfället bytt ut mot kruskakli. Det är en grövre variant på vetekli. Har även använt havrekli tidigare. Men det är väl så det är att man trixar lite här och där med de flesta recepten. Man lägger till, drar ifrån, byter ut och så vidare. Kanske har man inte alla ingredienserna hemma och gör utan eller tar vad man har istället. Denna müsli har havregryn som bas vilken jag helt byter ut eller blandar upp med fiberhavregryn och dinkelflingor eller andra grynsorter. Det samma gäller nötsorterna och beroende på mängden sparar jag det nöthacket som blir över för att använda till exempel på efterrätter eller i gröten.


Müsli


9 dl (3 delar) havregryn
6 dl (2 delar) fiberhavregryn
6 dl (2 delar) blandade gryn/flingor

2 dl vetegroddar
2 dl kli
2 dl linfrön
2 1/2 -3 dl solrosfrön
2 1/2 - 3 dl hackade nötter (t ex hasselnötter, paranötter, valnötter, cashewnötter och mandel)

Hacka först alla nötter och blanda sedan allt i ett stort kärl av något slag. Tillsätt gärna lite hackad torkad frukt efter smak eller russin om man nu gillar sådana. Naturligtvis har jag även gjort denna müsli i betydligt mindre mängd. Men den håller ju länge. Och det är dessutom smidigt att bara ta ett par matskedar av den till skuren färsk frukt och sojayoghurt till frukosten. Det går även utmärkt att använda en matsked eller två av blandningen tillsammans med havregrynen som kokas till gröt. Riv ett sött äpple i och en klick honung så har du ännu en frukost (eller kvällsmat) klar!


Smaklig Spis!

1 kommentar:

Anonym sa...

hej,

sitter nere i Schweiz och försökte just ta reda på vad "Gersten" egentligen är för "gryn". när jag först bara slarvigt googlade hamnade jag på din trevliga blogg , men nu när jag hittat svaret tänkte jag dela med mig, utifall att du fortfarande inte vet =)

först slog jag upp tyska > engelska och fick fram "barley" och på lexin fick jag så följande översättning:

Engelskt uppslagsord:
barley

Svensk översättning:
korn, sädesslaget Hordeum

varav det sistnämnda "Hordeum" ju inte gjorde mig så mycket klokare, men ... wikki vet ju nästan allt så ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Korn

den korta förklaringen får väl bli att det handlar om det vi i folkmun idag helt enkelt kallar "korn" (förr fanns det fler kornsorter, har jag för mig att jag hörde på ett avsnitt av vetenskapsradion historia, där en arkeolog bakade olika sorters stenåldersbröd, med idag ovanliga sädesslag.)

alltså innehåller din fyrkornsmix:
havre, korn, vete och råg-"flingor", medan min femkornsmix innehåller dinkel och hirs istället för råg =)

sist men inte minst, undrar jag dock nu när jag läst på lite om använding av de olika sädesslagen varför vi egentligen säger "havregryn" på svenska, om det som uppenbarligen inte har "gryn"-form, utan plattats ut till "flingor", det vill säga tyskans "flocken" ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4deskorn

jag la in en brasklapp om det här ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Havregryn#Havregryn

för den som inte orkar läsa mer så finns iaf här en bild på havreGRYN, vilket uppenbarligen inte är samma som våra havreFLINGOR! 8)
http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/133173_Goodness_Oatmeal__Pinhead__3kg.html

Related Posts with Thumbnails