söndag 8 juli 2007

Lemon curd

Citroner, citroner, citroner!!!! Från midsommar och framåt har det varit fullt med citroner i affären. Nu börjar de dock bli lite väl tjocka i skalet och inte riktigt lika saftiga som tidigare men passa på att frossa i citroner nu. Citroner tillhör en av mina få "finnsalltidhemmaiköketingredienser. Jag använder pressad citron i maten, på salladen, i teet och river lite zest (endast det gula av skalet) i både mat och bakning. Ja, citronen går att använda till mycket. För ett tag sedan (eller öh, i slutet av maj...oj vad fort tiden går...) lade Aglio e olio-Ilva ut ett recept på lemon curd i vilken hon blandade i färsk rosmarin. Själv prövade detta jag enligt samma recept fast hackade och blandade i av min dragon istället för rosmarin. Tyvärr misslyckades första försöket då äggvitan koagulerade på tok för fort. Eller ja, den ska inte stelna alls ju men jag hade slarvat och inte vispat ordentligt. Så ställde jag dessutom bunken över redan kokande vatten och hann nog inte med alla ingredienser tillräckligt fort. Men jag smakade ju naturligtvis på curden som bortsett från alla sina vita små klumpar var riktigt riktigt god.

Och nån sa en gång att man tydligen lär sig av sina misstag så det var bara att göra ett nytt försök. Tyvärr finns ingen dragon kvar ute så jag stötte ca två matskedar av en annan favvis ingrediens och blandade i. Mums :) Då lemoncurden är len och slät av sig i sin struktur tycker jag dock de små flisorna från fröna var lite i vägen så i fortsättningen använder jag helt enkelt den färdigmalda varianten. I vissa omgångar blir det säkert upp till en matsked eller lite till. Citronsmaken är väldigt framträdande och curden är väldigt syrlig. Inte alls så söt och sliskig som ibland den köpta kan vara. Dock gäller samma sak med citronzesten, som med de stötta fröna, vilken det kan bli några lite för stora strimlor av. Så citronerna river jag numera försiktigt på den där konstiga stjärnliknande sidan av rivjärnet och hackar eventuellt zesten lite extra efteråt.


Lemoncurden är perfekt att ge bort som present eller bjuda på till frukost med nybakade nästan dinkelscones. Flera vänner och bekanta har smakat på denna lemon curd och har bara fått goda kommentarer tillbaka. Den är således gjord i många omgångar! Nu undrar ni förstås vad den där favvisingrediensen är. Eftersom jag använt mortel till den förstår ni att det handlar om en torkad krydda. Ingen som smakat på lemoncurden har hittills känt smaken av den. Har väl snålat lite med den kan jag tro. Ska hälla i mer nästa gång :) Bilden är tyvärr lite suddig men får duga som ledtråd så länge.


Lemon curd (med hemlig smaksättning)

2 ägg
1 ½ dl socker
100g smält smör
2 citroner

1 tsk-1 msk mald än så länge hemlig krydda


Tvätta citronerna noga innan du river skalet av båda och pressar ut dess saft. Sila bort eventuella kärnor. Vispa ägg och socker i en bunke som funkar i vattenbad. Låt lite vatten bubbla och puttra i kastrullen men ha inte för hög värme. Sätt över bunken och rör om i stort sett hela tiden. Lägg i smöret och låt smälta. Häll i den malda hemliga kryddan och rör om ordentligt. Tillsätt citronzest och citronsaft. Den är ganska lös men misstörsta inte!
När den börjar tjockna lite i kanten så fortsätter du bara att röra ett tag till ;) När det inte verkar hända så mycket mer tar du av bunken och häller över curden i annan form, skål, burk eller vad du nu vill förvara den i. Den tjocknar lite till när den svalnat och om du sedan förvarar den i kylskåpet stelnar den ännu mer. Min har aldrig blivit ens i närheten av den tjocka man kan köpa i affären. Vet inte om jag kokat för kort men efter ca en halvtimmas rörande i bunken ger jag upp. Tjockare än såhär blir den inte för min del. Men vad gör väl det när den smakar näst intill gudomligt!

Lycka till!


3 kommentarer:

Ilva sa...

men varför hemlig? Kanske någon drog av något slag???
Och nu blev jag sugen på lemon curd...

görel sa...

Kan det vara anis? Det låter spännande i alla fall!

Åsa sa...

Ilva - Hehe, man skulle kunna tro det på minen av de som smakat och den nästan beroendeframkallande smak curden har men det är en helt vanlig krydda. Dock ff hemlig för min mamma har inte smakat än och jag tänkte hon ska få en chans nästa vecka att gissa. Utifall hon läser här vill jag inte riskera att hon ska veta.

Görel - hrm, vad ska jag säga - du är skarpsynt ;)

Related Posts with Thumbnails