Jag är ingen vidare svampfan och har inget eget svampställe eller så men det verkar visst vara svampplockning på gång. I alla fall i vissa delar av landet. Någon som verkar hittat värsta svampstället är K som på sin "Mat och politik" visar upp en tvåkilos svamskörd! Smörstekt svamp, svampstuvning, svampsås, tokad svamp... jag det finns säkert en hel massa man kan laga till av svamp. Att jag inte gillar svamp så mycket beror inte på smaken utan snarare den "svampiga" och gummiaktiga konsistensen. Har på senare år i alla fall lärt mig äta champinjoner. Måste dock vara färska sådana. Burkchampinjoner går helt bort. Champinjoner är visserligen inte så värst smakrika och räcker sällan för sig själv som rätt utan ingår för det mesta i diverse ihopkok. Här är en variant på svamp- och purjolöksröra som går att variera med flera tillbehör. Servera exempelvis på en skiva surdegsbröd. Den kan vara en del av en större buffé. Eller koka lite pasta, potatis, bulgur eller andra kolhydrater av något slag som tillbehör. Eller varför inte bara koka en sojakorv till. Varianterna är många och receptet snabbt och enkelt.
Svamp- och purjolöksröra
Purjolök
Olivolja
Salt och peppar
Soja- eller havregrädde
Putsa och ansa svampen innan du skär upp den i tunna skivor. Jag brukar först dela champinjonerna på två, lägga snittytorna mot skärbrädan och sen är det bara att skiva på. Skölj och skär purjolöken. Häll i oljan i en stekpanna och värm på medel till hög värme. Lägg i champinjonerna och stek en stund. Salta. Stek en stund till. Lägg i purjolöken och låt det hela liksom smält ihop i stekpannan innan du pepprar och eventuellt slår över ett par matskedar havre- eller sojagrädde. Du kan variera mängden av svamp och lök beroende på hur många som ska äta. Men tänk på att det ska vara ganska mycket purjolök. Till ca 200 g svamp använder jag en hel liten tunn purjolök. Halva om det är en stor. Och glöm inte skära från både den gröna och vita sidan av purjon!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar