söndag 29 juli 2007

Färsk mangold och quinoa

Hörde på radion härom dagen att årets skörd kommer vara mindre än tidigare år. Främst på grund av allt regn som fått potatisen och andra rotsaker att ruttna. Fruktskörden verkar även den ha påverkas av vädret men då på grund av en kall vår som fick effekten mindre blommor och således färre äpplen och päron. Kanske kommer priserna höjas ännu mer men jag ser ändå fram mot allt gott som som redan så smått börjar fylla hyllorna i affären. Och för att inte tala om alla godsaker som redan säljs på diverse torg här i stan. Det är ofta jag med ett leende jag cyklar hem med någon ny, färsk grönsak att laga dagens middag på.

Färsk mangold ligger just nu högt på min ingredienslista. Här kommer ett enkelt recept, eller faktiskt två recept, på hur du kan tillaga färsk krispig mangold.


Mangold- och quinoasallad

quinoa
mangold
olivolja (eller smör)
salt
svartpeppar, nymalen
dragon, färsk
pressad citron


Skölj och samla en stor bunt mangold, gärna både vit och röd, rulla bladen till en tjock stubbe och skär sedan fina strimlor. Stek lätt i olivolja, eller smör för den som äter det, utan att låta mangolden ta färg. Salta och peppra efter smak och pressa eventuellt lite citron över. Hit är mangolden färdig som egen rätt.

För mangold-och quinoasalladen repar du dessutom en eller ett par kvistar färsk dragon och hackar den fint. Rör ner dragonen i mangolden och låt den riktigt smälta ihop. Blanda sen ihop mangolden med den redan färdigkokta quinoan. Klart!


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails