onsdag 9 april 2008

Carob - Johannesbröd


Under dagen idag har jag spenderat en hel del tid med bloggkedjan Ordlös onsdag och hade med en bild på denna underliga sak. Nu skulle man nästan kunna tro att jag snott en ingrediens från Matälskaren Lisa som brukar fråga vem veckans matnörd är. En parentes i det hela är att jag minsann, förra veckan, snodde hem titeln veckans matnörd då jag listade ut vad det här var förnågonting. Trodde med all säkerhet jag skulle hitta något hos Lisa om denna hårda läderaktiga sak jag hittade bland grönsakshyllorna i affären härom dagen. Men icke då.


Carob, Ceratonia siliqua, eller Johannesbröd som den också kallas är - ja, vad är det egentligen? Det ser ut som en torkad bönskida. Dock lite större och tjockare i storleken än vanliga sockerärtor och gröna bönor. Enligt Grön Gastronomi* är det en frukt. Den tillhör fabaceae-leguminosae - ärtväxter helt enkelt. Söt är den i alla fall och innehåller mycket kolhydrater och protein. Den ska visst ligga i vatten innan man gör någonting med den eller så river man ner den och använder som kakaosubstitut. Kan tydligen ätas som godis och tuggummi. Jag är skeptisk.


Trots mycket googlande om denna ätbara växt har jag inte hittat några svenska recept eller ingredienslistor där johannesbröd ingår. Verkar mest vara djurfoder... Jag hittade bland annat en tillverkare som gjorde carobhonung. Har också hittar en del kopplingar till allergimat där johannesbröd kan ersätta choklad. Kan man vara allergisk mot kakao? Och är då carob ett bra alternativ? Frågorna blir bara fler och fler och för mig in i Linnés värld. Nu följer alltså en lite tur i biologins tecken. Jag blir så nyfiken och kan inte hjälpa att jag fastnade i detta sökande, så håll till godo.


Carob liksom kakao tillhör stora divisionen fröväxter som i sin tur tillhör växtriket. För zoologiskt system delas riken in i stammar istället för divisioner. Linnés systematiska indelning av levande organismer är för mig både fascinerande och urtråkigt. Så enkelt och tydligt men ändå så krångligt. Kanske kommer jag någon dag, långt i framtiden, på allvar sätta mig in i systemet. Än så länge skrapar jag bara på ytan.
Så om man nu är allergisk mot kakao kan det nog inte gälla för resten av underdivisionen gömfröväxter då det i runda slängar slängar 250 000 olika växtarter inom den divisionen. Dessutom hittar man ju johannesbrödet i samma division. Båda familjerna fabaceae och malvaceae finns inom klassen trikolpater som är gömfröväxterna största grupp av tvåhjärtbladiga växter....

Äh, nu börjar det bli riktigt krångligt. Jag blir inte klok på den där von Linné och indelningen från domän ända ner till arten, via divisioner, klasser, familjer och släkten. För att inte tala om ordning och undergrupper. Detta är ju dessutom en matblogg och inte en biologiblogg! Jag får helt enkelt nöja mig med att bara äta växterna. Läs istället här hos Chiliguiden hur benämningen kan se ut för t ex habaneron och där finns bra och enkla förklaringarna till de olika delarna inom den systematiska grupperingen av levande organismer.
Hoppas ni blivit lite klokare idag :) Det har i alla fall jag!


Är det förresten någon av er som prövat carob i eget bak eller matlagning? Skriv gärna och tipsa om hur ni använder denna till synes osmakliga växt.



På återseende!


Uppdatering 2011-01-20
* Som numera heter Ewerman. En frukt- och grönsaksleverantör

21 kommentarer:

nina sa...

Vilken rolig frukt! Har du smakat på den än? Och jag är lite nyfiken på hur stor den är.

Den påminner lite om en frukt vi har här i Costa Rica, guaba, som brukar bli ungefär en halvmeter lång:

http://ninaincostarica.blogspot.com/2007/05/bildgta.html

http://ninaincostarica.blogspot.com/2007/05/bildgta-svaret.html

görel sa...

Spännande! Jag har ju hört talas om carob och sett den skymta förbi i ingredienslistor men aldrig sett en i verkligheten. När jag själv hittar nya grönsaker och livsmedel som jag blir nyfiken på brukar jag antingen fråga i butiken eller passa på när någon plockar till sig varan så att jag kan hoppa på vederbörande och fråga.

Eftersom nya grejer ofta har kommit till butiken på grund av efterfrågan från invandrare brukar jag också slå mig i slang med utlandsfödda damer som ser ut att ha koll på sina matvaror. Det blir ofta väldigt roliga samtal!

Nässelblom och choklad sa...

Jag brukar använda den i torkad och malen form ibland i bakning. När mina barn var mindre fick de dricka carobmjölk som jag ofta gjorde i stället för varm choklad. Ha faktiskt tänkt skriva om det någon gång, men det har fallit undan. Nu har ju du gjort det så bra! Men jag hakar på och ska göra något inlägg längre fram. Det var verkligen en engagerande bild!

Viktoria sa...

Skrev just en kommentar hos Lisa om min ringa erfarenhet av karob och varför man ska välja karob i stället för kakao.

zelca sa...

Min systerson har precis visat sig vara allergisk mot bl.a. jordnötter och soja. Just dessa två produkter är förståss väldigt farliga för honom men han bör även unvika alla typer av baljväxter, mao även Carob och guarkärnmjöl och annat jox som förekommer som förtjockningsmedel i de mest märkliga sammanhang. Nog har jag ett paket Carob dammandes i skafferiet men använt det har jag aldrig och nu åker det nog ut när jag hittar det ...

Åsa sa...

nina - den stora är 20 cm och den lite mindre 12-13 cm. Har inte smakat än, vet inte om man ska riva hela frukten eller bara de små ärtorna inuti. Och tydligen ska den ligga i blöt först för den är ju stenhård. Har dock ätit müslibars med "chokladtäcke" som visst varit av carob. Väldigt sött och inte så chokladigt egentligen.
Vet inte om jag avundas dig som kan äta "kanintassar" ;-) Kanske smakar johannesbröd bättre att tugga på när godissuget blir för starkt...

görel - Det satt en skylt som mest beskrev var den kom ifrån, lite om namnet och att den är söt men inget om själva användningsområdet eller tillagning/hantering. Jag kan liksom inte låta bli att pröva nya frukter och grönsaker som dyker upp i affären. En del överraskar positivt och andra kommer aldrig med i korgen något mer.

nässelblom & choklad - Jag har förstått att man kan riva/mala den men vet inte om det gäller hela skidan eller bara fröna inuti. Såg på något ställe att den skulle ligga i blöt innan användning men då kan man nog inte riva skalet i alla fall. Ska bli intressant att testa. Söt verkar den vara i alla fall :)

viktoria schiöler - Jag hittade faktiskt ditt inlägg om det igår och det verkar helt absurt om du frågar mig. Visst kan man väl använda karob om man vill, men att kakao skulle bränna hjärnceller....
Så mycket riktigt som Lisa skrev är det väl snarare fettet och chokladen så verkar "beroendeframkallande" för alla gottegrisar än själva kakaon.

Åsa sa...

zelca - Oj, vad tråkigt med den typen av allergi. Det blir mycket masjbaserad mat då kan jag tänka mig.
Ja, man får vara riktigt nog och läsa den finstilta innehållsförteckningen. Har sett att en del teer, t ex i flera Yogi te, även innehåller carob.

Ann-Louise sa...

Intressant inlägg! För mig är carob något helt nytt som jag definitivt vill undersöka vidare! Vart i Göteborg kan man hitta denna ovanliga frukt?

Åsa sa...

ann-lou - Jag hittade dom på Hemköp Stigbergstorget bland svampen, paprikorna, äggplantorna, sparrisen, sockerärtor och andra gröna bönor. Den såg inte riktigt ut att höra dit måste jag erkänna ;-) Men man måste ju testa i alla fall :)

Anonym sa...

Johannesbröd är supergott att bara tugga på! Det är gott som snacks liksom.

Annars brukar jag använda carob i pulverform för bakning istället för kakao i vissa mjuka kakor. En av mina favoriter är en kaka med carob, banan och valnötter. Jag har också carob droppar hemma som ser ut som runda choklad droppar för bakning. De är goda som de är eller i kakor till exempel. Jag brukar göra carob chip cookies som är riktigt mumsiga.

Det liknar kakao i smaken lite, men är mer karamelligt och inte lika fylligt i smaken. Jag tycker det är fantastiskt gott.

Och så har jag carob sirap hemma som är gott att använda som sötning i bakverk eller i kaffe. Om han har det i kaffet får det smak av caroben och blir väldigt gott. Kaffelatte m carob är super.

Åsa sa...

emmie - Oj, där ser man. Var hittar du alla de olika varianterna på johannesbröd?? Ska lägga en skida i blöt idag och tugga lite på den sen. Eller ska man tugga på den direkt? Den är ju stenhård och inte alls "tuggvänlig".
En sak förstår jag bara inte - alltså hur man ena stunden byter ut kakao med den och andra stunden använder den som sötningsmedel? Kakao är ju inte sött. Och socker smakar inte choklad. Vad är poängen?

Anonym sa...

Mycket intressant med ditt inlägg och alla kommentarer. Man lär sig hela tiden.

Daniel Roos sa...

Det här var intressant tycke rsynd om folk som inte kan äta kakao det är ju så mycket gott man har det i. HA det så bra och må så gott mvh Daniel

Åsa sa...

mariannlostinline - Tackar! Jag kan ju inte låta bli att kika vidare när det dyker upp frågor i huvudet. Och när jag väl börjat leta dyker det bara upp nya frågor :)

daniel roos - Åh, det skulle vara helt fruktansvärt att inte tåla kakao!
Men finns det verkligen folk som är allergiska mot kakao? Jag har aldrig hört om det och förstår då än mindre varför Johannesbröd används som ersättning till kakao. Den är bara sötsliskig och smakar nästan lite banan.

millis sa...

interessant! jag har faktiskt smakat på den här frukten men det var ingen hit! den hade någon konstig eftersmak tyckte jag...
fast därimot så planterade jag kärnorna och nu har dem växt ca 10 cm på 7 månader!!

Åsa sa...

millis - jag håller med - eftersmaken var inte alls angenäm. Men vad kul med fröna. Jag har sparat och nu blev jag sugen på att plantera jag med :) Hrm, och det är ju ett träd, så det tar väl lite tid för det att växa till sig.

Anonym sa...

Abdos AB in malmö has johannesbröd sirap. I bought some to try. I tried the fruit in Tunisia. It's, well, special. I haven't made my mind yet.

Just tried mixing it in liquid yoghurt. It's special too. it feel like drinking thicker cofee.

I hope this helps some of you try it.

Nadim.

Anonym sa...

Tack för informationen. Jag har köpt choklad med 40 procent carobpulver - jättegott. Men har inte vetat vad carob är.

Anonym sa...

vilken spännade historia!
har endast hört talas om johannesbröd under namnet carob som äts med citron under högtiden tu b'shvat i synagogan.

har du provat än?

ska genast införskaffa lite av denna spännande växt.

Johanna sa...

Ja det är gott att byta ut carob mot kakao i lite olika recept. Och så ska det vara bra för magen, bra mot diarre och så.

Anonym sa...

Jag har bara använt carobpulver. Tycker att detta är jätte gott och varierande. Brukar göra såhär: ca 1,5dl carobpulver
+ lite vatten = mousse/ matigt mellanmål.
+ Lite mer vatten = tjock stark a´chokladdryck/ att dricka.
+ ännu mer vatten = tunn svagare söt á chokladdryck.
+ vatten så att pulvret är helt utspätt = á god kaffe ersättning.

ex carobdryck. valfri mängd carobpulver, vatten till något tjockare á kakaodryck konsistens, lite kryddor; kanel, kardemumma, lite kakao.
Byt ut vatten mot ris/soja,MANDELmjölk; jättegood krämigare dryck.

Lika gott om man använder kallt eller varmt vatten. Tycker att carobpulveret i sig har en varm egenskap som gör mousse/drycke känns "varm" oavsett temp, på vattnet.

Related Posts with Thumbnails