lördag 29 november 2008

Köpfri dag - Buy Nothing Day

Är det inte ironiskt? I dag är det En köpfri dag - Buy Nothing Day - som sedan 1998 firats en dag i november. Och vad är det för ironiskt med det undrar ni såklart? Jo, det är att det idag är vad vi i Sverige kallar lönehelg, långlördag, shoppinglördag, eller kalla det vad du vill. Att det dessutom drar ihop sig till jul minskar ju inte inköpen. Dagens G-P är så proppfull av reklam från div affärer. Främst kläder, elektronik och en och annan köks- och heminredningsannons syns.
Att en och annan skulle hålla igen i plånboken p.g.a. finanserna verkar inte spela någon större roll på det stora hela. Vi förväntas, liksom alltid, spendera tusentals kronor på konsumtion i december. Då handlar det inte bara om julklappar utan också all mat vi stoppar i oss. Det dricks glögg och äts pepparkakor i var stuga ute i landet, lussekatter förberedes, knäcken ska kokas och korven stoppas, fisken ska läggas i blöt, småkakor och bröd bakas för fulla hus. För att inte tala om allt pynt också! Alla ljus, all mossa, glitter och julgranskulor... jag blir alldeles matt.
Enligt Svensk Handel, som är lite försiktiga med prognosen i år, väntas julhandeln (vad gäller detaljhandeln) öka med 2,5 % d v s att vi kommer handla för 1,4 miljarder mer i december i år än förra årets julmånad. Smaka på det ett tag. Finanskris up my ...! I "Svensk Handels "Julrapport 2008" finns det fina tabeller och staplar på vart vi lägger våra pengar nu i juletid.
Så, kan vi inte då låta bli att handla en endaste ynka dag? Det finns ju de som satt prestige i att inte handla alls, eller i alla fall inget annat än absolut nödvändigt. Och sen vad som är absolut nödvändigt kan ju diskuteras. Ligger det inte för dig alls att tänka över dina konsumtionsvaror - kanske är det då dags att göra det. Använd denna köpfria dag till det! Vill du veta mer så läs t ex i Göteborgs fria om hur vårt sätt att konsumera inte är proportionerligt med vårt behov, eller om hur mycket mat livsmedelsbutiker slänger eller kolla pressklippen på En köpfri dags hemsida.

En köpfri dag 29 november 2008

Lycka till!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails