onsdag 19 november 2008

Nytt försök


Då gör jag ett nytt försök att aktivera mitt matbloggande igen. Jag har visst 18 påbörjade inlägg här i bloggen. Och jag kan säga att det finns minst lika många på gång inne i huvudet! Vet egentligen inte vad det är som gör det så svårt att få ihop dom ordentligt sen trycka "publish post". Kanske är det helt enkelt så att jag är allt annat än en matskribent och har långt ifrån ett tillfredsställande matochsmakbeskrivningsvokabulär. Jag har heller inga större matlagningskunskaper vad gäller det kemiska som händer när man blandar olika ingredienser, hettar upp eller kyler ner mat etc. Jag har bara lagat mat till mig själv i ca femton år, vilka de senaste tio varit mer eller mindre helt vegetariskt. Inte har det heller varit några större kulinariska äventyr i mitt kök. Många matlådor har fyllts och fortsätter att fyllas.


Läste nyligen artikeln Orden som smakarTaffel.se och håller förstås med. Det är inte kul att varken läsa eller skriva "det är jättegott" eller "är riktigt smaskens". Och det är väl precis där skon klämmer! Det är därför det är svårt att få ihop det ordentligt.
Jag upptäckte för några år sedan att jag gillade dragon väldigt mycket och senare slog det mig att det var lakrissmaken som tilltalade mig. Gillar ju anis och fänkål också. Men vad är det i lakrissmaken som tilltalar mig har jag inte den blekaste aning om. Hittar inga som helst ord eller förklaringar till det. Är fullkomligt tokig i färsk koriander och kan slänga ner det i stort sätt vad som helst jag lagar. Många tycker illa om just koriander och liknar den vid diskmedel - liksom jag gör till rosenvatten. Blääh! Smakar tvåligt och parfymerat med rosenvatten i godis och mat. Så vad är det då som gör att jag kan tugga i mig koriander och bara njuter och "mmmmmar"?
I våras smakfilosoferade jag lite kring det men nu handlar det ju om att hitta orden som beskriver de smaker jag gillar (och ogillar).

En annan sak Lisa tar upp i artikeln är att ta reda på saker om maten. Gör en liten miniforskning. Och det är nog en annan fälla jag fallit i. Mina små eftersökningar tenderar att växa sig allt större och större. Och eftersom jag har fokuserat på samhället och mänskliga rättigheter hamnar jag lätt där istället för i själva smaken, doften och tillagningen av maten. Inget jag varken vill eller tycker passar sig här i detta formatet.
Så, det är väl bara så att jag måste inse att jag inte är någon hejare på att skriva om mat helt enkelt. Hoppas ändå kunna vara inspirerande och bidra till en grönare matlagning.

3 kommentarer:

Ilva sa...

Åsa, för mig räcker det att du är du, att du fortsätter med det och att du bloggar om precis vad du vill här, mat eller annat! kram

Nässelblom och choklad sa...

Håller med Ilva. Det är det som är så kul med bloggar, att de är personliga och att man är fri att skriva om det man vill med de ord som passar en själv. Ditt perspektiv är i allra högsta grad intressant. Kram från mig också.

Åsa sa...

Ilva - Tack! Det värmer :)

Nässelblom & choklad - Tack du med! Kul att du tycker det är intressant :)

Kramar på er båda!
Ibland kommer det över mig, bara sådär, och jag blir alldeles rörd över er och era snälla fina ord. Känns som den naturligaste saken i världen att ni finns här, i min datorn ;) eller ska jag säga "där ute". Och egentligen kan rubbet försvinna i ett enda knapptryck...

Tack, tack tack för att ni finns!

Related Posts with Thumbnails