onsdag 10 december 2008

60 år med FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna


Klicka på bilden för att se en större bild

Idag är det 60-årsdagen för FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna! Hur mycket känner du till om våra mänskliga rättigheter? FN:s regionala informationscenter har satt ihop en trevlig sida där vi kan pröva vår kunskap - Know Your Rights 2008. Vill du läsa på lite innan skulle jag rekommendera dig att titta in på regeringens webbplats om mänskliga rättigheter.

Sextio år kan tyckas vara en lång tid men i ett perspektiv av gamla dokument och skrifter som t ex den persiska Kyros cylinder från 500-talet f.k., inskiptioner på 33 pelare i nuvarande Pakistan och Indien, de så kallade Edicts of Ashoka från 200-talet fK. Magna Carta från 1215, är ju 60 år bara barnet!
Dagligen sker kränkningar av de mänskliga rättigheter världen över. Ett av alla exempel är att det idag lever 963 miljoner undernärda människor i världen. Enligt FAO är en ökning med 40 miljoner från förra året.
Jag önskar mig i julklapp att fler människor förstår innebörden av de mänskliga rättigheterna och också använder de i sin vardag. Först då kan de bli levande och på riktigt och inte bara fina ord på ett papper.


För er som befinner sig i Göteborg vill jag tipsa om seminariet 60 år med mänskliga rättigheter - vad har hänst och vart är vi påväg? om deklarationen för de mänskliga rättigheterna ikväll i hörsalen Dragonen på Sprängkullsgatan 19.

Utrikespolitiska föreningen i Göteborg har bjudit in gäster som:

Elisabeth Abiri, ordförande Delegationen för mänskliga rättigheter (läs hennes debattartikel i G-P från igår, den 9 dec)
Katarina Bergehed, Amnesty
Henrik Bergquist, Enheten för mänskliga rättigheter vid Utrikesdepartementet
Moderator: Ulrica Lysén, Göteborgs universitet

Seminariet börjar klockan 18:30. Är du inte medlem i Utrikespolitiska föreningen får du bidra med endast en tjuga för att lyssna.


Vill du veta mer om mänskliga rättigheter och vad det forskas om så titta in till Institutet för studiet av mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet som håller till på Institutionen för globala studier.

2 kommentarer:

Elina Jonsson sa...

åh tack för quiz-tipset..!

men tråkigt att man inte fick poängen efteråt. kanske beror på att jag har mac..? fick du resultat..?

Åsa sa...

Elina - Varsågod!
Nä, inte på slutet. Jag blev så snopen. Det kom ju meddelande direkt efter varje fråga om man svarat rätt eller fel, Jag svarade fel på ett par och blev såklart nyfiken på det rätta svaret! Men icke då. Får väl göra om testet tills jag får ihop det ;-)

Kanske skulle det bli annorlunda om man använder flashvarianten (vilket jag inte gjorde)?

Related Posts with Thumbnails