tisdag 6 januari 2009

Uppiggande sallad med apelsin och granatäppelkärnor

Trots att solen lyser nästan varje dag nu är det ändå mörk större delen av min vakna tid. Därför gäller det att hitta på så mycket som möjligt för att pigga upp mig så att jag inte sover dygnet runt. Apelsin är just ett sådant uppiggningsmedel för mig. Inte bara för sin färggladhet utan också för att den är så saftig, söt, syrlig och uppfriskande. Allt på samma gång. Att den dessutom innehåller den C-vitaminer, eller askorbinsyra som det också heter, gör naturligtvis inte saken sämre. Dock är den kanske inte så full av vitaminer som man gärna vill tro. Ska vi få i oss ordentligt med C-vitamin kan vi istället äta bl a camu camu som innehåller 30 gånger så mycket c-vitamin som apelsiner, eller Australiens bäst bevarade hemlighet - kakaduplommon - som innehåller två gånger så mycket C-vitamin som camu camu och sist men inte minst har vi såklart våra härliga nypon.


Denna enkla apelsinsallad passar som kvällsmat, som förrätt eller efterrätt. Och nästan hade jag ätit upp allt innan jag kom ihåg att fota! Och granatäpple är inte fy skam heller vad gäller bra och uppiggande innehåll då den är en så kallad superfrukt och full med antioxidanter.


Apelsinsallad med granatäppelkärnor och getost

1 apelsin
ett par msk granatäppelkärnor
en liten bit getost

Skär bort skalet och allt det vita från en apelsin. Skär i tunna skivor. Lägg upp på fat och strö över ett par matskedar granatäppelkärnor. Smula över lite getost.

3 kommentarer:

görel sa...

Det låter och ser fräscht och jättegott ut! Roligt att läsa om de andra frukterna också, även om de kanske är svåra att få tag i här.

Åsa sa...

görel - Så sant, så sant. Inte helt lätta att få tag på. Men lika bra är väl det för om man äter för mycket c-vitamin kan man få gikt - och det vill vi ju inte!

Anonym sa...

Tisdag 10 mars 2009
C-vitamin kan förebygga gikt
En kost rik på C-vitamin kan hindra gikt från att utvecklas, enligt en ny studie från Kanada. Gikt uppstår vid höga halter av urinsyra i blodet, vilket kan ge inflammation i lederna.

Studien är gjord vid University of British Columbia. Gikt, som förr kallades för portvinstå, drabbar främst medelålders män och har kopplingar både till kost. Mycket kött och ost och alkohol kan öka risken att drabbas.

I studien ingick 47 000 män som följdes från 1986 till 2006. En ökning av intaget av C-vitamin med 500 mg innebar en 17 procentig minskning av risken för gikt.

De försökspersoner som åt 1 500 mg C-vitamin extra per dag löpte 45 procents lägre risk att få gikt än de som åt 250 mg eller mindre.

Referens:
Hyon K. Choi, Xiang Gao, Gary Curhan. Vitamin C Intake and the Risk of Gout in Men: A Prospective Study. Arch Intern Med, Mar 2009; 169: 502 - 507.

Läs en sammanfattning av studien (extern länk)


Viktigt med fakta.....hälsningar Ewa

Related Posts with Thumbnails