torsdag 8 januari 2009

Den gröna mellandagsmixen

Har ni hört - bukbakfylla! Vilket underbart ord. Eller egentligen är det ju helt äckligt. När man tänker på innebörden alltså. Uppkörd, svullen, gasig, halsbränna och ja, de flesta av oss har säkert någon gång varit just bukbakfull. Visst är vi väl alla mer eller mindre bukbakfulla nu efter jul- och nyårshelgen och de dignande julborden lockar inte lika mycket längre. Kanske råder det till och med massbukbakfylla uti landet. Nu behövs lättare mat och framför allt lite mindre portioner. Jag är ingen fan av diverse dieter, viktminskningspreparat och pulvershakes utan tror på en välbalanserad kostsammansättning, innehållande proteiner, vitaminer och alla näringsämnen vi behöver OCH såklart både fett och kolhydrater.

Säkert är det många som gjort nya fåniga nyårslöften som att börja träna, sluta röka, rensa i röran och allt det vanliga var och varannan hasplar ur sig mellan nyårsnattens alla champangeskålar. Men hur blir det egentligen sen då? Vem kollar kontraktet? Vem kvalitetssäkrar dina nyårslöften? Och visst får man väl nästan hålla i sig när tanken på hur mycket pengar alla gym tjänar på alla årslånga bindningar av autogiroinbetalningar från människor som utnyttjar sitt kort till fullo i januari, hyfsat ofta i februari, kommer igång i mars för att sedan mer eller mindre gå upp i rök. På samma sätt som hundra tusentals kronor...

Det är ju väl känt att vi inte bara äter med munnen utan även ögonen. Färgsprakande mat lockar oftast mer än brun och grådassig gör. Särskilt nu under vintertid tycker jag det är viktigt att tänka på färgen i maten. Och tur har väl jag att datorn är full av gamla bilder, och i bästa fall även recept, som liksom aldrig blev av då som jag istället kan använda nu :) Här en ljummen sallad daterad 28 dec 2007. Den är både av det lättare slaget och en färgklick för ögonen. God till lunch eller som en lättare middag.


Den gröna mellandagsmixen

en bit strimlad purjolök
4 blad av ett kinakålshuvud, strimlade
1/2 gurka, i tunna skivor
ett par nävar mungbönor
några gula cocktailtomater KRAV, i halvor
olivolja KRAV
flingsalt
svartpeppar KRAV
chili, gärna chipotle för att få lite rökig smak

Börja att fräsa purjolöken och när den blivit lite mjuk så i med kinakålen. Krydda. Stek en stund. Skär gurkan i tunna skivor eller hyvla lite längre skivor på snedden. Vänd i de resterande ingredienserna, ta av plattan och servera.

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

God fortsättning på det nya året! Tankeväckande inlägg - det är verkligen ett typiskt scenario du målar upp. Fördelen när man mest äter grönt, är att man sällan drabbas av den där totala övermättnaden. Just julbordsdagar äter jag snarare mindre än vanligt. Så jag mår riktigt bra. Men visst känner jag igen tankarna på att börja träna mer osv...men det får bli långa promenader i stället för gymkort som är alldeles för dyrt för mig. Då blir jag bara stressad när jag inte hinner med att utnyttja det så mycket. Har inte kommit igång med bloggandet ännu. När barnen är lediga, försöker jag att vara närvarande för dem och inte fastna vi datorn. Men nu är vardagen igång igen, så snart är det dags att blogga. Ett lyckosamt år till dig!

Related Posts with Thumbnails