söndag 16 maj 2010

Mirza Ghasemi - persisk mat



Visst kan man nästan tro det är ett par köttfiléer av någon sort som ligger där. Men näää, det är inget kött ni ser. Såklart ser ni att det är två rostade och skalade auberginer! Jag tyckte bara de såg så förvånansvärt likt ut som kycklingbröst i formen, fast kanske kanin i färg, eller njae, kanin är väl lite rödare förstås men i alla fall. Lite köttlikt var det väl ändå?


Ofta får jag idéer och inspiration från vänner på fb vad jag ska laga för mat. Någon skriver vad de just ätit, tänker laga till helgen eller helt enkelt om de bara är sugna på något speciellt. En dag hade E skrivit att han just lagat Mirza Ghasemi. Jag hade inte den blekaste aning om vad det var för mat och googlade genast! En persisk maträtt. Till synes verkar det inte vara något särskilt med den rätten. Liksom så många gånger jag har kokar ihop saker som inte ser mycket ut för världen, så vet jag bättre och smaken är det sällan något fel på. Här hos Turmeric & Saffron hittade jag ett recept. Det lät hur gott som helst och tur för mig att jag då råkade ha en äggplanta i kylen. Vad gäller ägget vet jag inte riktigt vad man ska göra med. Hittat några olika recept och även tittat på en liten hemmafilm på Youtube och här på Videojug hur rätten lagas. Det verkar vara en smaksak. En del rör i ägget. Andra steker det lite lätt först och blandar sedan i äggplanteröran. Hittade även ett recept där de råa äggen skulle hällas som i små hål i äggplanteröran och absolut inte röra om efter det. Som sagt. Det verkar vara en smaksak.

Doftar som choklad!

Vitlöken får ju en riktigt nötig och god doft (och smak) när man bryner den. Tillsammans med gurkmejan spreds en doft som inte var av denna värld! Det luktade ta mig tusan som choklad i hela köket! Jag lagade först en gång för några veckor sedan och gjorde sedan om den för jag tyckte det blev så gott och perfekt lunchmat att ta med. Tillvägagångssättet är detsamma men ändrade lite bland ingredienserna och mängden. Därav rubriken "andra gången" nedan i receptet.


Mirza Ghasemi
2 port

1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
2 tomater
rapsolja
svartpeppar
flingsalt
1 ägg


ANDRA GÅNGEN
3-4 port

2 auberginer
7 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
1 liten gul lök
4 tomater
1/2 dl rapsolja
svartpeppar
salt
150 g kokta kikärter


Rosta auberginen i ugnen (på samma sätt som med paprikor). Tar ca 40 min i runt 200 grader. Tiden varierar lite beroende på storlek. Har du gasspis kan du grilla äggplantan direkt på gaslågan. Det går säkert på en vanlig spisplatta också men jag valde att köra dom i ugnen.
Ta ut och skala/gröp ur aubergineköttet och mosa det med en gaffel.

Skala och hacka vitlök/gula löken fint. Hetta upp rapsolja och bryn löken ett par minuter. Se till att den inte bränner vid. Tillsätt gurkmejan. Vänd i en mosade auberginen. Rör om.
Hacka tomaterna fint och blanda i kastrullen/traktörpannan. Enligt de flesta recept jag hittat ska tomaterna skållas och skalas innan men det momentet hoppar jag över. Hackar däremot ganska smått. Dessutom innehåller flera recept jag hittat även tomatpuré, vilket jag inte har hemma. Om ni å andra sidan har det så släng i ett par matskedar. Salta och peppra efter smak.

Och så var det ägget. Jag kläckte ägget först och vispade det lätt med en gaffel innan jag rörde ner det i äggplanteröran. I en av filmerna jag såg så stekte de ägget lite lätt först, innan de rörde ner det i den aubergineröran. Andra gången hoppade jag faktiskt över ägget och blandade i kokta kikärter istället.
Servera med pitabröd. Tycker det smakade lika bra med en fullkornstortilla.



Smaklig spis!

2 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Tack för detta receptet med kikärtor istället för ägg. Ska jag göra i veckan eller helgen som kommer... och självklart länkar jag då till din blogg :)

Anonym sa...

Jag som är vegan har Silken Tofu istället för ägg. Blandar ner och rör om. Supergott.

Related Posts with Thumbnails