tisdag 18 maj 2010

Möglig mat i min kyl!


Nä, det var väl ingen kanonrubrik på ett inlägg förstås. Men det är sant! Jag har t o m fler saker i kylen som möglat! Det hör verkligen inte till vanligheterna för mig. Jag fick t o m slänga ett gäng redan kokta och skalade rödbetor!!! KRAV-märkta dessutom. Åh, jag skäms verkligen nu. Och nä, jag brukar inte vara så himla pjoskig med datummärkningar osv utan använder näsan och tungan till att avgöra om det ska ätas eller slängas. Inte sällan slänger jag bort allt som fått små (och ibland stora) gröna eller vita "öar" istället för att bara skära bort det synligt dåliga. Bara tanken på mögelsporerna får mig att rysa. I alla fall gäller det när det är mat som jag tillagat och sedan bara har i kylen i hop om att hinna äta upp allt och helt enkelt struntat i att frysa in. Att jag aldrig lär mig...
De kokta rödbetorna stod var och en som på en kritvit ö :(

Runt påsk och veckan efter där var jag extremt stressad. Inte för att jag hade mycket att göra utan för att jag väntade på besked. Besked om ett jobb. Dessutom fick jag ett riktigt otrevligt meddelande på min telefonsvarare (från en arbetsgivare där jag sökt jobb, praktik, föreslagit projekt för mm under ca 5 år nu) och fick höra svart på vitt hur okompetent jag är och inte kan få jobb hos dom. Helgen efter påsk liksom tappade jag lusten igen. Och som vanligt tröstäter jag när jag inte mår bra. Oftast är det annat än godis och består snarare i mycket mat, goda ostar, bröd, vin, choklad och kakor. Jag tyckte alltså ovanligt synd om mig själv och handlade en hel del mat.

Tanken var förstås att laga mycket mat och frysa in till lunchlådor. Nu när jag praktiserar är jag ju borta hela långa dagar i veckan vilket är en enorm omställning för mig. Senast jag lagade lunchlådor på löpande band var när jag pluggade, vilket tyvärr är några år sedan nu. Vanligtvis lagar jag alltså nuförtiden mat hemma varje dag och har gjort så i flera år och nu plötsligt måste jag alltså förbereda flera lunchlådor för en vecka. Tränar en del och hinner inte göra så mycket mat på em/kvällar heller nu. Den här gången har jag tydligen slarvat väldigt mycket med just infrysningen. Och då går det som det nu gjort.

Ca 10 månaders matkvitton....

Usch. Jag blir så arg på mig själv. Det är ju inte så att pengar växer på träd och jag har inte råd med någonting annat än mina räkningar för hemmet och mat. Skärpning pågår! Ingen mer bortkastad mat (utan att för den skull få fler kg i kroppen... :/ )! Nu ska här packas mat!

Hur har ni det? Glöms mat bort i kylen? Blir över och sen transformerar sig till något helt oanvändbart?

5 kommentarer:

em sa...

Visst händer det, och jag blir liksom du, SÅ sur på mig själv. Men jag är rätt bra på att stoppa in ALLT i frysen. Även små konstiga rester, som jag se'n plockar fram till märkliga restmåltider.
Margaretha

Fröken Dill sa...

Inte alltför ofta, men visst händer det och precis som du blir jag så ARG på mig själv! Jag ska måste absolut bli bättre på att frysa och snabbare göra resträtter, inte vänta!
Hälsar fröken Dill (och funderar på hur det står till med den där skvätten tomatsås som stått sedan förra veckan...)

Åsa sa...

Margaretha - Konstigt att jag aldrig lär mig ;-) Fast när jag är hemma varje dag är det mycket sällan något hinner bli dåligt. Det är nu som när jag ruckat på mina rutiner och inte är hemma så tickar dagarna bara iväg! Får helt enkelt bli bättre på att göra färdiga rätter igen då det är storkkok på gång :-)

Nässelblom och choklad sa...

Hos mig är det väldigt ovanligt att mat hinner bli dålig. Tycker snarare att allt försvinner alldeles för fort hela tiden. Någon gång kan det förstås hända, tråkigt nog just med vackra polkarödbetor - ett ovanligt inköp som just därför glömdes bort. Det är verkligen trist och onödigt att kasta mat. Ändrar man vanor som du just gjort är det lätt att handla enligt vanan. Tror dock att du är väldigt bra på att ta vara på vad du har! Ha det bra!

Åsa sa...

Fröken Dill - Hoppas tomatsåsen ff var bra! Det bästa med att vara hemma är just det att man alltid kan koka ihop något av lite slattar här och en skvätt där. För lunchlådor till jobbet måste det liksom vara färdigt och ha alla ingredienser/tillbehör klara.

Nässelblom och choklad - ja, det kan ju också vara lite problematiskt, att maten försvinner för fort ;-) För det mesta tar jag vara på allt men det märks att jag har lite ändrade rutiner nu för det har blivit lite väl mycket som åkt i soporna.

Related Posts with Thumbnails