torsdag 7 november 2013

Pumpasoppa (#712) med äpple och ingefära

Josåatte, det finns trots allt en och annan bloggare som fortfarande varken är hobby- eller proffsfotograf och inte heller äger kamera(or) av bra kvalisort.
I dessa blöta hösttider är det stört omöjligt att undvika pumpasopporna. Finns knappt någon mer solgul och uppiggande mat att koka ihop i mörkret. Däremot går det alldeles utmärkt att undvika förevigandet av dito soppa. Eller i alla fall trixa lite med de avbilder som blir.
För en som aldrig varit särskilt förtjust i de tunna buljongsopporna (är förmodligen skadad sedan bambatiden) älskar jag stavmixern! För att inte tala om då jag inte förrän i början av mitt bloggliv förstod att det var så mycket godare att baka rotsakerna i ugnen först, istället för att koka i vatten, och sen mixa med vätskan. Potatis, pumpa, sötpotatis och andra rotfrukter är utmärkta att göra soppa på. Även stora vita bönor eller mjuk tofu kan få soppan att bli sådär tjock och krämig.
Kanske var det suget efter indisk mat som fick mig att krydda soppan som jag gjorde. Eller inte. God blev den i alla fall.

Pumpasoppa med äpple och ingefära
2 port

ca 700-800 g pumpa (oskalad)
1 stort rött äpple (t ex Gloster)
2 dl grönsaksbuljong
saften av en citron
en bit ingefära (som en stor tumme)
1/3-1/2 tsk bockhornsklöver (malen)
1 tsk Herbaria Mapuche Fire*
ev salt/örtsalt
2-3 dl kokosmjölk

Gröp ur kärnorna från pumpan och lägg åt sidan så länge. Skär bort skalet och tärna pumpan grovt (glömde tyvärr att väga själva pumpaköttet men gissar det rörde sig om ca 500-600 g). Lägg i ugnsfast form och ställ i ugnen på 200 grader i ca 30 eller tills pumpatärningarna är mjuka.

Skölj nu pumpakärnorna och ta bort ev trådar från pumpaköttet. Lägg på handduk och torka av det värsta vattnet. Rosta i het stekpanna och låt svalna
Skala äpplet och skär även det i tärningar och koka i buljong, medan pumpatärningarna är i ugnen.
Skala och riv en ganska stor bit färsk ingefära, ungefär 1 1/2-2 msk färdigriven och lägg i de puttrade äppelbitarna. Det gör inget om de blir mos i kastrullen. Allt ska ändå mixas ihop.


När pumpan är klar så ta kastrullen av spisplattan och lägg i pumpabitarna. Börja försiktigt mixa ihop allting.Tillsätt mer eller mindre kokosmjölk beroende på hur tjock eller tunn du vill ha soppan. Späd eventuellt med mer vatten/grönsaksbuljong.
Buljong är vanligtvis ganska salt så ta det lite varligt med extra salt/örtsalt.

Servera soppan toppad med färsk koriander och de rostade pumpakärnorna tillsammans med en stor skål olivoljemasserad grönkål.
Smaklig spis!

***


*Har du inte Herbaria Mapuche Fire så krydda lätt med paprika, hickory, koriander, spiskummin och cayennepeppar. Den innehåller även salt och buffelgräs (vilket jag iaf aldrig hittills stött på i något recept)

3 kommentarer:

Kristiina sa...

Pumpasoppa är gott !!! Gjorde min första pumpasoppa och hade med äpple som du...gav god smak...
har lite svårt med ingefära.. magen reagerar på den...

Nässelblom och choklad sa...

Verkar supergott. Mixade soppor är suveränt, tycker jag. De blir så krämiga och fina. Tror att det blir fräscht med äpple och ingefära.

Åsa sa...

Kristiina - Gott! Gillar att det blir lite syrligt mot den ganska söta pumpan. Och ja, ingefäran är ju med för magen skull ;)

Nässleblom och choklad - Mycket. Ska pröva med riktigt syrligt äpple i också. Tror det skulle kunna bli en god kall soppa, till förrätt eller så.

Related Posts with Thumbnails