onsdag 13 november 2013

Grönkålssås och fullkornspasta


Matsvinnet är på tok för stort. Det slängs ohyggligt mycket mat här i världen. Samtidigt som ohyggligt många inte har mat nog för dagen. Vattnet sinar och miljön förstör på grund av den enorma matproduktionen som pågår världen över. Jag har ingen quick fix på det så här mitt i veckan, mitt i livet, mitt i utanförskapet men av mina samlade kunskaper vågar jag ändå påstå det är helt *** galet. Vi kan bara inte fortsätta hantera mat på det sätt vi idag gör.
Brittiska Institution of Mechanical Engineees gav tidigt i år ut rapporten Global Food - Waste not, want not (pdf) och skriver i den att orsakerna till att så mycket som 30-50 %, det vill säga 1.2 - 2 miljarder ton, av all producerad mat slängs varje år. Dels på grund av dålig kunskap om skörd, förvaring och transport samt matsvinn i handeln och av konsumenter.
"...unnecessarily strict sell-by dates, buy-one-get-one free and Western consumer demand for cosmetically perfect food, along with "poor engineering and agricultural practices", inadequate infrastructure and poor storage facilities." (ur nämnda rapport)
Jag har varken vuxit upp i eller fostras in i något särskilt miljömedvetet eko-reko-tänk och vet inte riktigt när och hur jag började intressera mig för det. Det var iaf jag som ville ha bruna kaffefilter, bruna näsdukar, Svanen-märkta kuvert och ja, ni minns såklart hur det första miljövänliga pappret såg ut. Minns också en grådassig mapp jag hade i skolan som ut att vara av tuggat tidningspapper. Länge hade vi bara vita och gröna glasigloon på ön och en container för tidningspapper. Senare fick vi även en grön komposttunna bredvid den gamla soptunnan plåt.

Kanske trodde mina föräldrar då att det bara var en tillfällig "grej", som skulle gå över med åren. Så här i efterhand är det bara att konstatera att intresset och medvetenheten snarare blivit än mycket starkare med åren. Om det beror på att jag är grym på att hushålla eller för att jag är tvungen att hushålla pga usel ekonomi ska jag vara osagt men jag skäms när jag tvingas slänga en dålig avokado eller då bönorna hunnit mögla i kylen. Jag skäms för att jag längtar efter att handla nya skor och kläder, gå till frissan, resa till solen, måla om väggarna, slipa golvet, köpa takeaway-mat och vill ha fler storlekar och form på allehanda köksattiraljer. Trots att jag har mer än tillräcklig, inte behöver frysa och fortfarande går i samma vinterkängor sen 1997 (om det blir riktigt kallt vill säga, annars funkar gummidojorna året om). Det gör mig extra ledsam då jag är mindre än en droppe i havet och problemen med detta oerhört stora matsvinn är strukturellt och till största delen skapat av oss i västvärlden.

Det enda jag kan göra är att fortsätta cykla, laga mina kläder, ha det ganska svalt inomhus, sopsorterar och inte minst att ta vara på och använda all mat jag handlar, i så stor utsträckning det bara går.
I dessa grönkålstider är det sannolikt många lätt träiga stammar som åker i komposten (eller rent av i soporna om en nu inte har någon kompost). Själv tar jag naturligtvis vara på dem. Bland annat har jag gjort grönkålsmos av dem och idag kommer tips på en tunnare röra, mer åt det såsiga slaget att göra av de lite hårda grönkålsstammarna.

Grönkålssås med tofu och pepparrot
ca 4-5 dl

ca 200 g grönkålsstammar
200 g mjuk tofu (naturell)
salt/örtsalt
svartpeppar
1 msk riven pepparrot
ev en slatt kokosmjölk

Ansa och skär grönkålsstammarna i bitar. Koka i 5-10 minuter eller tills de är ganska mjuka. Häll av kokvattnet och låt svalan en liten stund. Lägg i mixer tillsammans med tofu, salt, svartpeppar och riven pepparrot. Blir det för tjockt så späd ev med kokosmjölk eller havregrädde.
Håller ett par dagar i kylen.

Koka fullkornspasta. Häll av vattnet och blanda sedan pastan med ca 1 dl av grönkålsröran. Klart.

Vill du ha mer så servera pastan och grönkålssåsen tillsammans med en enkel tomatsås.
Tips på en snabb sådan att göra i stekpannan:
1 finhackad schalottenlök/1 riven vitlöksklyfta/2 hackade tomater/pressad citron/en klick dijonsenap/en klick tomatpuré/timjan/oregano/salt/svartpeppar/ev paprikapulver.

Smaklig spis!

***

4 kommentarer:

Kristiina sa...

Grönkål är gott med stammar !!!

Åsa sa...

Kristiina - Ja, fast jag blandar sällan stammarna och blad i samma rätt. Eller i alla fall tillagar jag dem olika. Bladen är ju t.o.m. goda helt råa men stammarna kokar jag alltid och gör soppa/röra/sås eller nån slags fyllning av.

Millas Hälsoblogg sa...

Vilken spännande pasta rätt:)
Vilket bra inlägg:)

Åsa sa...

Millas Hälsoblogg - Tack snälla! Vad glad jag blir. Tänker det är både billigare och vad vet jag, kanske tom mer miljövänligt än pesto av pinjenötter, basilika (persilja?) och pecorio.

Det finns så mycket att resonera och skriva om vad gäller mat, matproduktion, matkonsumtion och miljöpåverkan att jag nästan blir tokig. Svårt att avvara all tid det tar men ska försöka beta av alla gamla inlägg som tar upp allehanda mat- och miljöfrågor.

Related Posts with Thumbnails