fredag 1 november 2013

Knyter ihop säcken för veckan och bjuder på munsbitar med grönkål och kronärtskockröra

Kärt barn har många namn sägs det men men tilltugg, snittar, plockmat, munsbitar, aptitretare och vad det nu kan heta är inte min tekopp direkt. Jag är i princip aldrig på tillställningar med just sådan mat. När det händer är det dessutom inte helt otippat rätt så köttstinna små tilltugg som bjuds. Eller fullt av ost. Vegetariska dito lyser med sin frånvaro.
Så vad bättre att göra än att utmana sig själv och försöka hitta på bra kombinationer för just vegetariska munsbitar till aperitif. Idag knyter jag alltså ihop säcken från veckans inlägg och bjuder på en faktiskt inte så tokig liten munsbit om jag får säga det själv.

Ricottaröra med kronärtskocka och rostad paprika
ca 4-5 dl

1 burk kronärtskockshjärtan
1 burk kronärtskocksbottnar
2 röda paprikor
ca 220-230 g ricotta
salt
svartpeppar
oregano
italienska salladskryddor
ev soltorkad tomat, finhackad

Rosta paprikorna enligt konstens alla regler. Häll av vattnet från både kronärtskockshjärtan- och bottnar och kör i mixer. Lägg över mixet i bunke och rör i ricottan.
Strimla och hacka den rostade paprikan och rör i även den.
Salta och krydda efter smak. Finhacka ev en eller ett par bitar soltorkad tomat.

Personligen tycker jag kronärtskockan kan ge en lätt bitter eftersmak och vet inte riktigt vad jag ska blanda i för att mildra den. Någon särskild krydda? Citron? Mer eller mindre av någonting annat? Ville inte pressa i citronsaft för att förhindra att röran blev för blöt och slabbig. Någon som har bra förslag?

Enklaste grönkålssalladen
en stor bakbunke full

en knippe färsk grönkål
olivolja av god kvalité
flingsalt
rikligt med citronzest

Skölj och torka grönkålen. Saknar du som jag en salladsslunga funkar i en ren handduk lika bra. Bara en är stark i armen och viftar på ordentligt. Varning dock över att det kan bli blött i köket och görs lämpligen utomhus.  Riv bort stammarna (vilka du naturligtvis sparar och kokar till vid senare tillfälle, t ex i en soppa eller röra) och riv grönkålen grovt. Ringla över oljan och massera in den ordentligt. Det behövs inte så mycket olja. Till en stor bakbunke (5 l) med riven färsk grönkål räckte ca 1 1/2 msk olja.
Salta och krama i rikligt med citronzest.
Nu går det inte åt så mycket grönkål till munsbitarna (såvida du inte ska göra till ett helt kompani) men grönkålen är god som den är och om en inte mumsat i sig den under kvällen, går det alldeles utmärkt att äta den dagen efter, som rå sallad eller steka den lätt med lök/vitlök/chili. 

Montera nu dessa små tilltugg på chipsen du naturligtvis redan gjort. Lägg upp på serveringsfat/bricka.
Servera med bubbel.

Nu är de inte helt vegan så vill du ha det tror jag även blomkål- och tomatröran eller den råa böngroddsröran kan funka bra till grönkålen och chipsen.

Trevlig helg!

***

7 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Sicka små gudingar! Var det inte dem som var med på MBT:en? Jag saknar mitt lilla matgäng men jag har haft så sjukt mycket att göra på sistone. Hoppas våra vägar sammanstrålar snart. Angående bitterhet på jordärtsskockor så skulle jag testa med en minignutta honung och kanske en nypa chili?

Kristiina sa...

ser riktigt gott ut...

Åsa sa...

Ann-Louise - Stämmer bra. Och bubbel :) Ja nu var det längesen vi sågs. Hoppas det går bra för dig med skola och matkurser i alla fall. Så satsar vi på en stor julträff innan året är slut :)

Kristiina - Tack!

Johan sa...

Hej Miss Meister. Du är bäst, men nog menar du kronärtskockor och inte jordärtskockor?

Åsa sa...

Johan - Äntligen! Väntade på när någon skulle ta bladet ur mun :) Tack!
Tänk ändå om det fanns både hjärtan och bottnar av jordärtskocka. På burk.

Kim sa...

Härmed kan det intygas att dessa små munsbitar var sjuuuukt goda!

Anonym sa...

Supermumsiga tilltugg det där! Ett kanonrecept som absolut kommer lagas här hemma :)

Related Posts with Thumbnails