måndag 29 december 2014

Ugnsrostad blomkål med kryddad dijondressing

Om jag skulle välja en råvara som fått större uppmärksamhet i Miss Meisters kök än andra under hösten så är det blomkålen. Kokt, stekt, ugnsrostad, mosad, kryddad och ja, den funkar till det mesta. Särskilt saffranskryddad tillsammans med zucchini och bönor av olika slag vilket för övrigt passar utmärkt att packa i lunchlådorna.
Här kommer dock en annan variant på tillagad blomkål och en rätt som kom till i oktober tidigare i år. Dressingen är i grunden densamma som den fantastiskt goda de vita bönorna och purjolöken jag äter med jämna mellanrum.

Ugnsrostad blomkål med kryddad dijondressing
1-2 port

1 (litet) blomkålshuvud, ca 200 g
1 tsk dragondijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
rapsolja
salt
1/3 tsk spiskumminfrön
1/3 tsk korianderfrön
3 svartpepparkorn
1 krm gurkmeja
ev chili explosion, efter smak
paprikapulver

Putsa och skär blomkålen i buketter. Lägg i ugnsfast form och rosta i ugnen på 170-180 grader tills blomkålen är mjuk och fått lite färg. 
Rosta under tiden spiskumminfrön, korianderfrön och svartpepparkorn i torr stekpanna. Mortla. Blanda till dressingen av dijonsenap, vitvinsvinäger och rapsoljan.
Smaksätt med de mortlade kryddorna, salt, gurkmeja och ev chili efter smak.

Tag ut blomkålen ur ugnen och låt svalna någon minut. Blanda om blomkålen med dressingen och pudra över lite paprikapulver precis innan servering. Går bra att blanda i kokta bönor eller linser eller ät vid sidan av. Gärna med fullkornspasta, en brödskiva eller kokta bovetenudlar.

Smaklig spis!
 
* * * 

Ursprung: 27 oktober, 2014

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails