torsdag 25 december 2014

Stekt majrova och linser

Första gången jag åt majrova var under en resa till Frankrike för snart 14 år sedan. Då kokt. Idag stekt. Nåja, idag är väl att ta i med tanke på att jag tillagade denna rätt den 4 oktober i år. Alltså för långt över två månader sedan.

Enligt Runåbergs fröer hade majrovan sin storhetstid för flera hundra år sedan och har under hela 1900-talet minskat i populäritet. Säg är det inte dags för ett återupplivande av majrovans storhetstid nu då?
I takt med ett allt mer ökat intresse för vegetarisk matlagning (tack och lov för det!) tycker jag mig i alla fall se allt fler sorter och varianter av både grönsaker och rotsaker ute på grönsakshyllorna i butikerna.

Majrovan är ganska mild i smaken och gör sig både rå som kokt eller stekt. Då den ibland kan dra lite åt det beska hållet tycker jag den trots allt är godast tillagad. Gärna då med en smakskjuts av något slag. Antingen med hjälp av pumpafrösaltet jag mixat eller ett gäng rostade och mortlade kryddor som t ex kumminfrön, fänkålsfrön, svartpepparkorn och korianderfrön.  

Stekt majrova med berglinser
1 port

2 medelstora majrovor, eko
ett par msk rapsolja, eko
nån msk
pumpafrösalt
svartpeppar, eko
ev ytterligare salt (smaka av först!)

ca 80 g kokta berglinser, eko

Skala och skär majrovorna tunt. Hetta upp en stekpanna och häll i rapsolja. Stek majrovsbitarna på medelvärme ett par minuter. Se till att vända skivorna/bitarna då och då. Tillsätt pumpafrösaltet och fortsätt steka tills allt får en gyllenbrun färg. Vänd i de kokta berglinserna och låt allt bli varmt. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite mer salt.
Servera med en bit bröd eller lite kokt fullkornspasta.


Smaklig spis!

* * *

4 kommentarer:

em sa...

Det låter gott!
Margaretha

Åsa sa...

Margaretha - Tack! Har gjort i omgångar med lite olika kryddningar. Gott när majrovan nästan blev lite knaperstekt också.

Elina sa...

Berglinser, det har jag aldrig hört talas om. Har de något annat namn också? Receptet låter jättespännande.

Åsa sa...

Elina - Det går lika bra med belugalinser eller annan lite fastare sort. Berglinser har säkert något annat namn men vet tyvärr inte vilket. Skrev av vad som stod på påsen - Berglinsen - från tyska Davert (köpt på Ekostore i Gbg).

Related Posts with Thumbnails