måndag 2 april 2007

Cyberkocksbidraget

Jag måste väl erkänna att jag inte riktigt lagt ner lika mycket tid på denna Cyberkocken som förra. Då en av de fyra ingredienserna var bröd hade jag innan helgen intentionen att så baka ett sådant. Men solen har lyst från en klarblå himmel och helgen har jag främst spenderat utomhus i mitt lilla land. Men äta bör man... så visst blev det mat lagad i alla fall. De tre resterande ingredienserna var citron, chorizo och kronärtskocka.



Åsa's bjudgiffel
Jo, visst blev det ett bröd bakat men inte av det avancerade slaget. Gjorde istället min bjudgiffel som alltid funkar men bytte ut en del av mjölet från Vetemjöl till Rågsikt. Brödet är enkelt att baka och det blir en stor limpa/giffel som räcker till många. Kanske i största laget för en middag på 4 personer men då är det bara att lägga i frysen eller spara till frukost dagen efter.

50 g jäst
1 msk olivolja
1/2 liter vatten
2 tsk salt
13 dl mjöl, hälften vetemjöl special och hälften rågsikt


Värm vattnet till 37 grader och häll sedan i bunke över den smulade jästen. Tillsätt oljan och saltet. Använd inte alla 13 dl mjöl på en gång. Spara en till två dl av vetemjöl special för att använda till utbakning och/eller om degen är för lös.

Jäs i degen i 30-40 minuter. Knåda en stund och blanda eventuellt i mer mjöl. Kavla sedan ut degen till en stor trekant (eller gör två lipmor) och rulla från en sida och forma en stor giffel. Man behöver inte böja in ändarna som på en liten söt giffel fast det kan förstås bli lite trångt på plåten. Lägg brödet lite på diagonalen på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda på nedre falsen i en 250 grader varm ugn i 12 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ca 20 minuter till. Servera brödet redan till förrätten och låt stå kvar på bordet under hela middagen. Gärna på en skärbräda och med en fin handduk virad runt sig. Med citrontemat som följer skulle jag även tipsa om att blanda ihop en enkel gremolata på citron, persilja och vitlök och servera med brödet och resten av maten.



Kronärtskocka med rört citronsmör
Då jag varit runt i ett par affärer beslöt jag mig faktiskt för att fantisera ihop en förrätt. Eller ja, inte direkt fantasi kanske. Jag har ju faktiskt ätit denna rätt flera gånger men kronärtskockorna var bara för tråkiga. Hängiga, ruttna och såg inte det minsta smakliga ut. Jag hade ju annars planerat koka kronärtskockan och servera med enkelt hemmagjort kryddsmör. Till fyra personer behövs fyra inte allt för stora kronärtskockor som kokas 30-60. Till kryddsmöret går det åt 75-100 gram som får stå en stund i rumstemeperatur innan det röres och kryddas med citronpeppar och lite citroncest. Låt kryddsmöret stå kallt igen och stelna lite. Eventuellt kan man göra en rulle av smöret men jag föredrar servera på fat eller i en lite skål. Om man vill ha lite lösare "rört smör" går det bra att röra i några teskedar färskpressad citron i smöret. Klart för servering!



Pastasås med Boccochini och cocktailtomater
Nä, jag äter inte kött i någon form och testade detta recept med sojakorv. Med tanke på sältan och kryddigheten i den italienska korven boccochini skulle jag dock tipsa er att använda den istället. I övrigt är receptet detsamma.

4 port
2 medelstora gula lökar
2 schalottenlökar
2 färska vitlöksklyftor
4 st boccochini
1 burk plommon- eller cocktailtomater, skalade
ev 1 burk passerad tomat
1/2 - 1 tsk rosmarin
1/2 - 1 tsk timjan
1/2 - 1 tsk oregano
1/2 - 1 tsk basilika
1/2 tsk salvia
1/2 tsk dragon
1-2 pressade citroner
Några färska cocktailtomater
Olivolja
Havssalt och svartpeppar efter smak

Skala och hacka den gula löken och schalottenlöken. Vitlöken skärs i tunna fina skivor. Fräs en stund i pannan i olivolja. Dra under tiden av skinnet på Boccochinikorvarna och nyp dem sedan, i ganska små bitar, ner i den glansiga löken. Låt fräsa lite till innan tomaterna tillsätts. De passerade tomaterna kan eventuellt tillsättas beroende på hur torr såsen är och hur blöt man nu vill ha den. Tillsätt kryddorna. Utanför har mina kryddor inte riktigt kommit igång så jag använde främst torkade kryddor. Färska går ju naturligtvis alldeles utmärkt. Bara öka mängden lite och spara lite att toppa med vid servering. Och säkert har du ditt eget tomatsåsrecept med annan örtblandning, så använd de sorter som faller dig i smaken. Kläm med hjälp av fingrarna några färska cocktailtomater och blanda i pannan. Låt såsen puttra på medelvärme några minuter och tillsätt färskpressad citron. Även där kan mängden variera lite beroende på citronerna och det kan räcka med bara en citron. Strö över havssalt och nymalen svartpeppar efter smak. Servera med färsk pasta och riven parmesanost. Själv river jag istället en fantastisk hård getost, vars namn jag inte kommer ihåg, som passar utmärkt som alternativ till koostparmesanen. Kläm eventuellt ett par färska coktailtomater till serveringen och stör lite grovt hackade färska örter.



Indränkt citronkaka
Kan ju inte låta bli att lämna ett litet sött och gott bidrad också. Denna citronkaka kan verka ganska tråkig och anspråkslös vid en första anblick men efter en liten tugga var i alla fall jag fast redan första gången.

150 g smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 kryddmått salt
rivet skal av en citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Till indränkningen
2 dl florsocker
saften av en citron

Smält smöret och låt det svalna. Smörja och "kokosa" (jag använder riven kokos istället för ströbröd) under tiden en hålform på ca 1 1/2 liter. Vispa ägg, socker, salt och citronskal några minuter tills det blir riktigt pösigt. Rör ner smöret i smeten och blanda bakpulver och mjöl innan det också rörs ner i smeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ungen i ca 45 minuter. Medan kakan svalnar, sikta florsocker och blanda i den pressade citronen. Om den blir för fast, späd ut med mer citronsaft eller någon msk vatten. Kakan som nu ligger på ett fat gör du hål i med t ex ett smalt träskaft. Dessa hål ska sedan fyllas - indränkas - med citronlösningen. Låt kaka stå en stund och dra åt sig saften. Serveras kall. Om man vill garnera och liksom piffa till kakan kan man glasera den och pynta med marsipanägg eller annat som passar för tillfället.


Så var det ju det här med kamera. Jag är som bäst uppe i kamerashoppande men vet inte riktigt vilken jag ska välja. Det finns såååå många olika varianter ju. Priset styr ju tyvärr mer än teknik och form men påsken räknar jag med att ägna mig åt en splirrans ny kamera och fotohantering i datorn och allt det där som kommer till... tills nästa gång...


Smaklig spis!

5 kommentarer:

rymdninja sa...

Mumsfilibabba :)

Mia sa...

Smaskens! Citronkakan låter som en perfekt fräsch vårefterrätt, kanske med hallon till... Bara man kommer över påskfrossandet alltså.

Lycka till med kameraköpet! Själv borde jag satsa på ett nytt objektiv men det är inte så lätt det heller.

Kinna Jonsson sa...

Den här citronkakan låter som något som min mormor gjorde och de är kanongoda.

Nässelblom och choklad sa...

Vilket ambitiöst bidrag. Allt låter jättegott!

Kristina Eriksson sa...

Jag föll för kronärtskockorna, det är ju så gott!

Related Posts with Thumbnails