måndag 16 april 2007

Nästan Dinkelscones


Det händer inte ofta nu för tiden, men när andan - och suget - faller på bakar jag en sconesbulle. Använder ett gammalt recept jag har kvar från högstadiet tro jag då vi hade Hemkunskap på schemat. Finns det någon som har det nu för tiden? I alla fall, har just börjat bekanta mig med dinkelmjölet på riktig och bakade för ett tag sedan samma scones som jag alltid gjort fast bytte då ut vete- och grahamsmjölet mot siktat respektive fullkornsdinkelmjöl. Smaken var god men tycker brödet blev lite väl porös och fluffig för att riktigt falla mig i smaken vad gäller scones. Prövade på nytt igår kväll men bytte bara ut grahamsmjölet mot fullkornsdinkel. Mmmm...en lyckad kombination och en mycket god kvällsmat! Och visst blev brödet ändå mycket fluffigare än vanligt men inte lika poröst så att säga. Receptet räcker till en brödkaka.
För ca 15 år sedan då jag skulle resa bort under en längre tid gjorde jag ett litet recepthäfte att ta med. Recepten visar sig visst vara av det slaget på bakverk man bara inte kan klara sig utan en allt för lång tid. I häftet finns recept på bland annat drömmar, kladdkaka, scones, kanelbullar, semlor, paj, muffins, kola och pannkakor. Ni förstår :) Även då jag skrev i häftet var flera av recepten lite till åren. De flesta var också från min mamma och mormor. I receptet för scones har jag där även skrivit att man ska "finfördela margarinet med fingrarna eller en gaffel". Kanske är det idag en överflödig information för mig och med många andra bakintresserade. Men det finns alltid de som ska göra scones för första gången så var inte rädd för att sätta fingrarna i degen! Lycka till!


Nästan Dinkelscones

1 1/2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 tsk bakpulver
1 krm salt
30 g margarin
1 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt och margarin i en bunke. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop degen. Är den för kletig kan man tillsätta lite mer mjöl. Platta ut degen på plåt till en ca 1 cm tjock kaka. Snitta kakan i fyra delar och nagga den. Grädda i ugnen på 250 grader tills den fått en ljusbrun färg. Det tar ca 8-12 minuter. Servera med ost och marmelad och en kanna te!


Smaklig spis!

1 kommentar:

Christina W sa...

Själv har jag många gånger bytt ut vanligt vetemjöl mot dinkel med lyckat resultat. Men smaken är ju som baken....:-)
Pajdegar mår väldigt bra av just dinkel är min personliga åsikt. Prova det...

Related Posts with Thumbnails