söndag 22 april 2007

Kronärtskocka, sockerärter, paprika och bladspenat på pastabäddEfter sol kommer regn...eller nej, så brukar man väl inte säga direkt men det är just vad det är här nu. Precis när jag börjat rota i landet utanför (och trotsat den iskalla nordanvinden) kommer regnet. Just som jag börjat vänja mig vid tanken på att det goda livet äntligen är här; dofterna, smakerna och färgerna som odlingen bjuder på. För att inte tala om skörden :) man får efter allt jobb. Ja att odla för att skörda kräver förstås en stor portion omsorg och underhållning och den brister när regnet öser ner...
Då blir det till att stanna inne och laga lite mat istället. Cyberkocken börjar närma sig igen och det är visst 1-års jubileum som hägrar. Ilva på utflykt i det italienska köket är värd denna gång. Nu på onsdag ska ingredienserna finnas hos Ilva och bidragen ska vara henne tillhanda vid lunch måndagen efter nästa helg. För att spara er kreativitet till cyberkockandet får ni här ett recept på en hyfsat enkel lunch/middag att ta till i veckan.


Kronärtskocka, sockerärter, paprika och bladspenat på pastabädd

1 paprika, orange eller gul
10-15 cm purjolök (skär från båda ändarna!)
1 stor näve färska sockerärter
5-7 kronärtskockhjärtan, inlagda (finns att bl a att köpa på lösvikt från Ridderheim)
100-150 g färsk bladspenat
dragon
några stötta fänkålsfrön
olivolja
svartpeppar
havssalt

Skiva purjolöken både från den gröna och vita sidan och lägg i pannan med den redan upphettade olivoljan. Skär paprikan i bitar liksom de färska sockerärterna. Lägg i pannan när löken fräst en stund. Tillsätt de stötta fänkålsfröna och lite torkad dragon. För att spara tid (och pengar) använder jag oftast kronärtskockshjärtan på burk men ibland slår jag till och köper inlagda på lösvikt. Finns i de flesta större, välsorterade matbutikerna. Dela hjärtana i halvor eller mindre bitar och lägg i bland övriga ingredienser i stekpannan. Till sist lägger du i bladspenaten som liksom smälter ner i röran. Salta och peppra efter smak. Servera med pasta och riv lite ost över.


Smaklig spis!

2 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Gott och fräscht! Det behövs enkla rätter i vardagen. Och enkelt är ofta väldigt gott när det handlar om grönsaker.

Hans sa...

Ett fint recept!

Jag lade till en länk till det från vår huvudsida om kronärtskocka. Du hittar sidan i URL-fältet.

Lycka till med dina recept och din blogg!

Vänliga hälsningar
Hans

Related Posts with Thumbnails