onsdag 6 juni 2007

Cyberkocksbidraget - juni

Två av mina favoritingredienser; Koriander och Ingefära, fanns med på listan för denna omgång av Cyberkocken. Haha, så hur kunde jag ens tro att jag skulle låta bli att delta då? I sista minuten fick det bli en thaiinspirerad rätt. Det är inte särskilt många kronor jag har att röra mig på nu för tiden så jag har inga större utsvävningar att bjuda på. Men det är en enkel rätt som går fort att laga ihop :) De två övriga ingredienserna på listan till månadens Cyberkock var musslor och någonting rökt. Jag äter inte djur och har funderat på vad jag kan byta ut musslorna mot. Tofu skulle ju definitivt funka men den hade jag redan paxat till "någont rökt". Så, finns det rökta musslor (har för mig jag läst något om det någonstans) skulle det kunna vara två flugor i en smäll. Har försökt tänka på texturen och hitta alternativ till den lite sega och slemmiga, fast med lite tuggmotstånsmusslan. Inte helt lätt. Tänkte mig något i svampväg först men det landade till slut i valet av glasnudlar. Glasnudlar som för övrigt framställs av stärkelse från mungbönor. Så här i efterhand skulle jag nog välja en tjockare variant av risnudlar till rätten. De är lite slajmigare så att säga jämfört med glasnudlarna.


Grönsaksstavar i kokosmjölk med rökt tofu och glasnudlar
2 pers

3 morötter
3 stjälkar bladselleri
10-15 cm purjolök
ingefära
citron, pressad
1 liten burk kokosmjölk
koriander, färsk
chilipeppar
200g rökt tofu
glasnudlar (tjocka risnudlar)

Tvätta och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna och bladsellerin i stavar. Låt fräsa i stekpanna på medel/hög värme. Skala och riv en tjock fingerlång bit av ingefära. Blanda i övriga ingredienser i stekpannan. Salta och krydda och pressa också över saften från 1-1/2 citron. Låt fräsa ytterligare en stund. Häll i innehållet i den lilla burken med kokosmjölk. Låt puttra ytterligare en stund. Lägg under tiden glasnudlarna i ljummet vatten och låt ligga en stund. Hacka sedan en stor knippe koriander (enligt Lisa Förare Winbladh borde jag vara en koriandernörd för länge sedan :) fast glömde visst sötman i denna rätt:/ Kanske borde vi förena oss, koriandernördar, för att tillsammans möta hotet...) och blanda i stekpannan. Skär tofun i önskad storlek och form och fräs snabbt upp den i en separat stekpanna. Rör sedan ihop nudlarna med grönsaksröran och om du vill även tofun. Servera med grönt te.


Se sammanställningen av alla bidrag till Cyberkocken hos Annes Mat och se också till att där rösta i Folkets val!


Smaklig Spis!


3 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Bravo! Du löste ekvationen. Jag lyckades inte lösa detta med både musslor och något rökt (inte mina ingredienser riktigt) och jag har alldeles för mycket att göra denna vecka. Det här ser gott ut. Det blir spännande att se övriga bidrag också.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Tack! Musslor är inte direkt min ingrediens heller ;) Rökt tofu däremot tycker jag är den godaste tofuvarianten. Annars använder jag ofta mesquitekrydda för att få en rökig smak på exempelvis ugnsrostade grönsaker.

Anne sa...

Så, nu finns sammanställningen uppe! :)

http://annesmat.blogspot.com/2007/06/cyberkocken-nationaldagsversion.html

Related Posts with Thumbnails