fredag 8 juni 2007

Sommarpaj med rabarber och hallon


Till alla er som är sugna på något extra gott och onyttigt i helgen ska ni här få mitt bästa pajrecept! Originalreceptet innehåller endast rabarber i stor mängd men det går alldeles utmärkt att byta ut eller blanda upp med andra bär och frukter. Ingen förgräddning behövs utan hela pajen görs och gräddas på en och samma gång. För enkelhetens skull (vilket även spar disk!) blandar jag alla ingredienser direkt i kastrullen. Se bara till att ta den av plattan först och låt det smälta smöret (margarinet) svalna lite. När jag bakar paj med färska rabarber kokar jag dem aldrig utan skär dem bara i 3-5 cm långa stavar och lägger dem sedan direkt på pajdegen. Om jag däremot använder frysta bär och frukter strör jag kokos, gryn och andra flingor och socker över hellre än en klassisk potatismjöl- och sockerblandning.


Åsa's rabarber- och hallonpaj

175 g smör/margarin
1 dl socker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

rabarber
hallon


kokosflingorfiberhavregryn1-2 msk farinsocker/muscavadosocker
ev lite vaniljsocker


Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen av plattan och låt svalna en kort stund. Blanda sedan i socker och salt. Blanda i bakpulver i två deciliter vetemjöl och vänd i smör- och sockerblandningen. Tillsätt resten av mjölet. Tryck ut pajdegen, vilken är mjuk och lättarbetad, i en pajform. Själv använder jag en form med diametern 24 cm. Fyll den sedan med tvättade skurna rabarber och hallon.
Strö till sist över lite fiberhavregryn, kokosflingor och 1-2 msk brun farin/mörkt muskavadosocker. Vill man kan man även här pudra över lite vaniljsocker. Själv spar jag vaniljsmaken för tillberhöret. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter i 225 grader. Servera ljummen med god vaniljglass, vaniljvisp eller marsansås.

Ett hett tips är att spara en påse färska rabarber i frysen som ni sen plockar fram mitt i mörkaste vintern. Släng ihop världens enklaste pajrecept och vips så blir dagen genast mycket soligare och gladare :)Smaklig Spis!

5 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Pajen ser jättegod ut! Det blir nog väldigt bra att blanda med hallon. Mums! Hade också tänkt lägga ut en rabarberpaj, men det har jag inte hunnit (men konstigt nog har jag hunnit äta den). Hann inte heller med almfröna som jag sa...

Hannele sa...

Mums, hallon har vi inte än, men rabarber får det bli.

Åsa sa...

Hrm - bilderna har försvunnit...bara små pytterutor kvar...Någon som vet varför?

nässelblom & choklad - Den är jättegod :) Tur är väl det att du hunnit äta och njuta snarare än skriva poster till bloggen som tar sån t i d!

hannele - Enbart rabarber räcker gott och väl! Jag slängde på lite frysta hallon då jag visst snålat lite med rabarberna.

Anonym sa...

varkar super god! ska snart köra in min paj i ugnen, fast det finns inga rabarber nu så det fick bli hallon och björnbär istället :) yummie

Åsa sa...

anonym - välkommen till min blogg! Hallon och björnbär är ju inte fy skam. Är övertygad om att din paj blev riktigt yummie.

Related Posts with Thumbnails