söndag 29 juli 2007

Färsk mangold och quinoa

Hörde på radion härom dagen att årets skörd kommer vara mindre än tidigare år. Främst på grund av allt regn som fått potatisen och andra rotsaker att ruttna. Fruktskörden verkar även den ha påverkas av vädret men då på grund av en kall vår som fick effekten mindre blommor och således färre äpplen och päron. Kanske kommer priserna höjas ännu mer men jag ser ändå fram mot allt gott som som redan så smått börjar fylla hyllorna i affären. Och för att inte tala om alla godsaker som redan säljs på diverse torg här i stan. Det är ofta jag med ett leende jag cyklar hem med någon ny, färsk grönsak att laga dagens middag på.

Färsk mangold ligger just nu högt på min ingredienslista. Här kommer ett enkelt recept, eller faktiskt två recept, på hur du kan tillaga färsk krispig mangold.


Mangold- och quinoasallad

quinoa
mangold
olivolja (eller smör)
salt
svartpeppar, nymalen
dragon, färsk
pressad citron


Skölj och samla en stor bunt mangold, gärna både vit och röd, rulla bladen till en tjock stubbe och skär sedan fina strimlor. Stek lätt i olivolja, eller smör för den som äter det, utan att låta mangolden ta färg. Salta och peppra efter smak och pressa eventuellt lite citron över. Hit är mangolden färdig som egen rätt.

För mangold-och quinoasalladen repar du dessutom en eller ett par kvistar färsk dragon och hackar den fint. Rör ner dragonen i mangolden och låt den riktigt smälta ihop. Blanda sen ihop mangolden med den redan färdigkokta quinoan. Klart!


Smaklig spis!

fredag 27 juli 2007

Röd fruktfrestelse

Idag har min första insändare publicerats i Göteborgs-Posten :) Tyvärr kan man inte läsa Fria Ord på nätet så jag kan inte länka den. Därför citerar jag mig själv och under rubriken "Kort sagt" står det såhär:

Har du tänkt på att varje sedel du använder är en valsedel? Inte? Då tycker jag du ska börja tänka på det. Varje gång du handlar någonting gör du ett val. Genom dina val visar du, medvetet eller ej, hur du tycker världen ska se ut. Varje sedel du använder är en valsedel för en rättvisare värld eller inte.

Upptäckte för övrigt idag när jag letat igenom mina bilder att jag har en himla massa mat som jag inte skrivit klart recept till och postat här. Oj, oj, oj, att det skulle vara så svårt att få ihop trodde jag inte. Eller snarare att det tar sån tid. Men bilderna finns så det är väl bara att gräva djupt i matlagningsminnet och försöka komma ihåg ingredienser, smaker och tillagningen och sen skriva ner allt ;) Så länge kan jag bjuda på en god sommarsallad gjord på frukt.


Röd fruktfrestelse

1 blodgrape, filéead
en stor bit söt vattenmelon, skuren i bitar
en klase kärnfria röda vindruvor, delade i halvor

Skär och blanda frukten i en skål. Servera sedan med en liten klick turkisk yoghurt och ringlad lönnsirap över. Gillar du kokos kan du rosta lite riven kokos i en torr stekpanna och strö över.


Smaklig spis!

söndag 22 juli 2007

Ett fall att följa.

Vi översköljs varje dag i media om oroligheter, krig och konflikter, vare sig de är i terrorismens namn eller inte. Latinamerika är i en del av välden som inte verkar vara inkluderad i den svenska omvärldsbevakningen. Erik Halkjaer, redaktör för tidskriften Latinamerika, skriver i artikeln När en världsdel prioriterades bort att bevakningen av Latinamerika i svenska medier är undermålig. Även Patrik Svensson, medarbetare på kulturredaktionen för Sydsvenskan, poängterar den bristfälliga rapporteringen från Latinamerika och skriver i sin artikel Bananer i uniform följande:

Det som finns i mediearkiven motsvarar väl ungefär en tusendel av vad som skrivits om diskussionerna kring förnyandet av ett sändningstillstånd för en tv-station i Venezuela. Vad det gäller omvärldsbevakning är Sverige verkligen en bananrepublik ibland.

Jag är långt ifrån journalist, utrikeskorrespondent eller annan mediearbetare men erkänner att jag bidrar till den världsledande positionen Sverige har som bananätande nation. Jo, som ickeproducerande land av bananer äter vi hela 1 procent av världsexporten vilket motsvarar nästan 20 kilo bananer per person och år. Tänker därför ägna en annars mulen och ganska trist söndag till ett längre, och mer annorlunda inlägg än vad jag brukar, om terrorism, mord, korruption, rättegångar och bananer.


Är vi då en bananrepublik som Svensson påstår för att det är märkligt tyst här i Sverige om finansieringen och upprätthållandet av högermilisens paramilitära grupp AUC i Colombia? Kanske kan jag hålla med honom i det.

Tidigare i år läste jag detta inlägg och skickade genast ett protestbrev via Labour Start till Chiquita. Omedelbart kom ett standardsvar jag inte är ensam om att ha fått från Mr Rodrigez som där hävdar sig ha den "rätta" fakta angående fallet. Vad däremot inte alla fått är arga mail från en PR-byrå i Sverige vilket bland andra Syrran och Matälskaren fått. Det får mig att undra över det omskrivna bananföretagets egna så kallade "Core Values" i vilka de bland annat påstår:

  • We Conduct business ethically and lawfully
  • We treat people fairly and respectfully
  • We foster individual expressons, open dialogue and a sense of belonging
  • We act responsibly in the communities and environments in which we live and work
Även Patrik Svensson har fått brev från samma PR-firma som Syrran och Matälskaren fått från och menar därefter på att något är ruttet. Mån tro har denna PR-byrå andra värderingar än sin arbetsgivare?


I dagens G-P kan man läsa att Chiquita än en gång anklagats för att betala paramilitära grupper för att "skydda" företaget. I mars tidigare i år erkände Chiquita i domstol att de betalt 1,7 miljoner dollar till AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), en av Colombias största paramilitära grupper, och blev dömda till böter på 25 miljoner dollar. I juni i år blev Chiquita stämda för 173 mord. Vad som nu är intressant är rättegången som den 9 juli i år startades mot kolföretaget Drummond vilka anklagats för bland annat tortyr, kidnappning och mord. Detta naturligtvis med hjälp av AUC som är en terroriststämplad organisation enligt amerikanska myndigheter. Det är den första i detta slag av rättegång mot ett amerikanskt jättebolag. I en artikel hos Bloomberg.com kan man läsa:

The trial is the first of a U.S. company under the act, airing evidence of corruption, payoffs, and torture. Drummond denies the allegations, saying in a statement that the company and its executives didn't have ``any involvement with the murder of the three labor union leaders."

Rättegången för fallet Drummond, vars stämningsansökan lämnades i mars 2002, kommer bland annat pröva samma lag som används för stämningen av Chiquita. Det gemensamma i dessa fall är främst brott begångna mot fackligt engagerade arbetare. Enligt reporten David Voreacos på Bloomberg.com säger advokaten Terry Collingsworth från International Rights Advocates (IRAdvocates) att detta är:

"...the very first trial of any corporation on the merits for human rights violations under the Alien Tort Claims Act/.../It would have a tremendous deterrent effect on other companies to be able to show they will be brought to justice if they commit egregious human rights violations.''

Terry Collingsworth och hans kollegor inom IRAdvocates, ett projekt av International Labor Rights Fund (ILRF), arbetar med att få multinationella företag att följa internationell lag om mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter. De verkar för och skapar verktyg för att genom så kallad "rule of law" få storföretagen att upprätthålla deras annars ganska tomma påståenden kring företagens sociala ansvar (CSR). Alien Tort Claims Act (ATCA) gör det möjligt för ickeamerikanska medborgare att inom U S A's rättsväsende ställa amerikanskaner till svars för brott mot internationell rätt. Budskapet till storföretagen är helt enkelt att det inte är acceptabelt att profitera genom brott mot mänskliga rättigheter. IRAdvocates vill med deras egna ord:

...challenge platitudes about social responsiblity and contribute to eliminating the corporate practice of imposing human rights violations on others.

Informationen om IRAdvocates är hämtad här, där du också hittar mer om liknande fall de är involverade i. De flesta av fallen är ännu inte avklarade. En del är långt ifrån rättegångsdags. Andra är under förhandling eller väntar på beslut.

Så vad blir då svaret på frågan om Sverige ibland är en bananrepublik eller inte? Jag har inget enkelt svar. Kanske är en av anledningen till att bevakningen känns torftig, och med all rätt kritiserad, att det tar så lång tid. Processerna menar jag. I fallet med kolföretaget har det till exempel tagit över 5 år att komma till rättegång. Vi som vill att allt ska gå fort, fort, fort. Servera mig genast! Kör fortare! Resultat ska komma på studs. Prestera prestera å det snaraste, annars är du inget att ha. Hur ser vårat samhälle ut egentligen? Har vi ingen uthållighet längre? Kan vi inte se längre än näsan räcker? Kan vi inte tänka större än vårat ego? Kan vi inte se bortom i morgon?

Trots allt så återstår ändå frågan om varför det är så tyst kring finansieringen av paramilitära grupper vars verksamhet upprätthålls av multinationella företag? Hur är det möjligt? Är det vad som menas med globalisering? Ekonomisk globalisering? På vilka grunder tar sig företagen rätt agera utifrån något som liknar en egen världsuppfattning - liksom separerad från människor och våra liv. Skulle man kunna tänka sig se globaliseringen som något annat än exploatering och utnyttjande av resurser i form av människa och natur världen över? Kanske beter sig Sverige oftare än vi tror som en bananrepublik. Men vem är jag ens tycka och tänka och än värre skriva kring dessa frågor...

Konstigt. Nu är jag nog lite sugen och tror det är dags att äta en banan - KRAVmärkt såklart!



söndag 15 juli 2007

Snuvad på konfekten

Äntligen en solig dag :) Har sett en blå himmel och inte en enda droppe regn har fallit på hela dagen. Blåsten har förstås legat på som in i bänken. Inte riktigt badväder. Höll ju nästan på att blåsa bort själv när jag i förmiddags tagit mig till vattnet. Vände hem igen och spenderade i stället flera timmar ute i min odlingslott. Det växer det ganska ojämnt därute. En del blommor växer och verkar trivas riktigt bra i den "välvattnade" jorden medan andra verkligen skulle behöva mer solljus. Konstigt nog växer det mest av det som inte behöver sprida ut sig mer och minst av det som har plats och som skulle vara kul om det tog sig. Av de tre sorters fröer jag satte för ca 5-6 veckor sedan sticker bara en av sorterna upp ca 2-3 cm. De andra två verkar helt ha dränkts...
Det verkar inte bara vara den tänkta dillen, rödbetorna och mangolden som behöver sol utan även smultronen och jordgubbarna. De sistnämnda är av någon blandsort tror jag. Har ingen aning om vilken. Kanske är det smulgubbar ;) de är mindre och ljusare än grannarnas stora mörkröda som får det att vattnas i munnen.


Och snacka om att jag blev besviken när de få stackars jordgubbar jag hittade såg ut som på bilderna! De var helt tomma inuti! Skenet bedrar i allra högsta grad vill jag mena. Nu var det inget överflöd direkt, en handfull bara, av röda fläckar i landet som jag vid en närmare titt upptäckte att de var som urgröpta med endast "skalet" kvar. Ja, ja, det är väl fler än mig som de söta små jordgubbarna får det att vattnas i munnen på. Ska köpa jordgubbar i affären i morgon tror jag.

lördag 14 juli 2007

Stekta gröna tomater

Är nyss hemkommen igen från ett besök på landet. Eller snarare från skogen som hon själv påstår hon bor i. Själv tycker jag det kändes som ladet i alla fall. Det var tyst och luften frisk med en doft som sällan tränger igenom dammet inne i stan. En doft av gräs, träd, jord och ja, en doft av liv och grönska liksom. Och vad fick mina ögon skåda när jag klev in i köket - värsta salladsfesten låg uppfläkt på köksbänken! Jag kände hur snålvattnet rann till och till min stora glädje festade vi loss på en hel del den kvällen. Färska rödbetor, smörstekt mangold av både grön och röd sort, plocksallat, huvudsallat, färska morötter och gurka blandad till en sallad, värsta goda curryn med kidneybönor... behöver jag säga mer? Oj, vad vi somnade gott!


Som om detta nu inte var nog bjöds det nästa morgon på stekta gröna tomater till frukost. Säkert är det många av er som sätt filmen med samma namn men har ni verkligen smakat på stekta gröna tomater? Gör det! Godast blir de stekta i smör med svartpeppar och örtsalt på. Ät bara som de är till grovt mjukt bröd. Med en start på dagen som detta kan inget gå fel :)


Smaklig frukost!

onsdag 11 juli 2007

Svamp- och purjolöksröra

Jag är ingen vidare svampfan och har inget eget svampställe eller så men det verkar visst vara svampplockning på gång. I alla fall i vissa delar av landet. Någon som verkar hittat värsta svampstället är K som på sin "Mat och politik" visar upp en tvåkilos svamskörd! Smörstekt svamp, svampstuvning, svampsås, tokad svamp... jag det finns säkert en hel massa man kan laga till av svamp. Att jag inte gillar svamp så mycket beror inte på smaken utan snarare den "svampiga" och gummiaktiga konsistensen. Har på senare år i alla fall lärt mig äta champinjoner. Måste dock vara färska sådana. Burkchampinjoner går helt bort. Champinjoner är visserligen inte så värst smakrika och räcker sällan för sig själv som rätt utan ingår för det mesta i diverse ihopkok. Här är en variant på svamp- och purjolöksröra som går att variera med flera tillbehör. Servera exempelvis på en skiva surdegsbröd. Den kan vara en del av en större buffé. Eller koka lite pasta, potatis, bulgur eller andra kolhydrater av något slag som tillbehör. Eller varför inte bara koka en sojakorv till. Varianterna är många och receptet snabbt och enkelt.



Svamp- och purjolöksröra

Champinjoner (eller annan svamp som passar dig)
Purjolök
Olivolja
Salt och peppar
Soja- eller havregrädde


Putsa och ansa svampen innan du skär upp den i tunna skivor. Jag brukar först dela champinjonerna på två, lägga snittytorna mot skärbrädan och sen är det bara att skiva på. Skölj och skär purjolöken. Häll i oljan i en stekpanna och värm på medel till hög värme. Lägg i champinjonerna och stek en stund. Salta. Stek en stund till. Lägg i purjolöken och låt det hela liksom smält ihop i stekpannan innan du pepprar och eventuellt slår över ett par matskedar havre- eller sojagrädde. Du kan variera mängden av svamp och lök beroende på hur många som ska äta. Men tänk på att det ska vara ganska mycket purjolök. Till ca 200 g svamp använder jag en hel liten tunn purjolök. Halva om det är en stor. Och glöm inte skära från både den gröna och vita sidan av purjon!


Smaklig spis!

söndag 8 juli 2007

Lemon curd

Citroner, citroner, citroner!!!! Från midsommar och framåt har det varit fullt med citroner i affären. Nu börjar de dock bli lite väl tjocka i skalet och inte riktigt lika saftiga som tidigare men passa på att frossa i citroner nu. Citroner tillhör en av mina få "finnsalltidhemmaiköketingredienser. Jag använder pressad citron i maten, på salladen, i teet och river lite zest (endast det gula av skalet) i både mat och bakning. Ja, citronen går att använda till mycket. För ett tag sedan (eller öh, i slutet av maj...oj vad fort tiden går...) lade Aglio e olio-Ilva ut ett recept på lemon curd i vilken hon blandade i färsk rosmarin. Själv prövade detta jag enligt samma recept fast hackade och blandade i av min dragon istället för rosmarin. Tyvärr misslyckades första försöket då äggvitan koagulerade på tok för fort. Eller ja, den ska inte stelna alls ju men jag hade slarvat och inte vispat ordentligt. Så ställde jag dessutom bunken över redan kokande vatten och hann nog inte med alla ingredienser tillräckligt fort. Men jag smakade ju naturligtvis på curden som bortsett från alla sina vita små klumpar var riktigt riktigt god.

Och nån sa en gång att man tydligen lär sig av sina misstag så det var bara att göra ett nytt försök. Tyvärr finns ingen dragon kvar ute så jag stötte ca två matskedar av en annan favvis ingrediens och blandade i. Mums :) Då lemoncurden är len och slät av sig i sin struktur tycker jag dock de små flisorna från fröna var lite i vägen så i fortsättningen använder jag helt enkelt den färdigmalda varianten. I vissa omgångar blir det säkert upp till en matsked eller lite till. Citronsmaken är väldigt framträdande och curden är väldigt syrlig. Inte alls så söt och sliskig som ibland den köpta kan vara. Dock gäller samma sak med citronzesten, som med de stötta fröna, vilken det kan bli några lite för stora strimlor av. Så citronerna river jag numera försiktigt på den där konstiga stjärnliknande sidan av rivjärnet och hackar eventuellt zesten lite extra efteråt.


Lemoncurden är perfekt att ge bort som present eller bjuda på till frukost med nybakade nästan dinkelscones. Flera vänner och bekanta har smakat på denna lemon curd och har bara fått goda kommentarer tillbaka. Den är således gjord i många omgångar! Nu undrar ni förstås vad den där favvisingrediensen är. Eftersom jag använt mortel till den förstår ni att det handlar om en torkad krydda. Ingen som smakat på lemoncurden har hittills känt smaken av den. Har väl snålat lite med den kan jag tro. Ska hälla i mer nästa gång :) Bilden är tyvärr lite suddig men får duga som ledtråd så länge.


Lemon curd (med hemlig smaksättning)

2 ägg
1 ½ dl socker
100g smält smör
2 citroner

1 tsk-1 msk mald än så länge hemlig krydda


Tvätta citronerna noga innan du river skalet av båda och pressar ut dess saft. Sila bort eventuella kärnor. Vispa ägg och socker i en bunke som funkar i vattenbad. Låt lite vatten bubbla och puttra i kastrullen men ha inte för hög värme. Sätt över bunken och rör om i stort sett hela tiden. Lägg i smöret och låt smälta. Häll i den malda hemliga kryddan och rör om ordentligt. Tillsätt citronzest och citronsaft. Den är ganska lös men misstörsta inte!
När den börjar tjockna lite i kanten så fortsätter du bara att röra ett tag till ;) När det inte verkar hända så mycket mer tar du av bunken och häller över curden i annan form, skål, burk eller vad du nu vill förvara den i. Den tjocknar lite till när den svalnat och om du sedan förvarar den i kylskåpet stelnar den ännu mer. Min har aldrig blivit ens i närheten av den tjocka man kan köpa i affären. Vet inte om jag kokat för kort men efter ca en halvtimmas rörande i bunken ger jag upp. Tjockare än såhär blir den inte för min del. Men vad gör väl det när den smakar näst intill gudomligt!

Lycka till!


lördag 7 juli 2007

Kryddigt Basmatiris

Hemma hos mig bakas och lagas det mat med de ena kryddorna efter varandra. Ingefära, anis, spiskummin, kardemumma och kanel med flera. Kanske är det mustiga kryddor (kan man förresten beskriva kryddor som mustiga?) och inte direkt förknippade med den svenska sommarmaten. Kan det vara så att frånvaron av solen, ruggigheten eller helt enkelt längtan till ett varmare land som får mig att tänka på Indien tro... Hur som helst kommer här ett recept på ett kryddigt ris. Servera till din favoritcurry och en klick yoghurt.


Kryddigt basmatiris
3-4 personer

2 dl ris
4 dl vatten
1 kanelstång
1 stjärnanis
1 svart kardemummakärna
2 gröna kardemummakärnor

Skölj riset noga och låt det stå i vatten ca 20 minuter innan kokning. Häll upp nytt vatten, lägg i kryddorna och koka sedan enligt anvisning på förpackningen. Om du som jag sen inte hittar alla kryddor i riset så säg till innan servering. Vi vill ju inte att någon får en otrevlig överraskning och kanske sätter i halsen eller så.

Smaklig spis!

torsdag 5 juli 2007

Kryddiga kokostoppar


Regn, regn, regn... Egentligen tycker jag det är lite skönt när det regnar och man liksom f å r vara inne. Men då jag gått (och är ff) arbetslös under en längre tid såg jag verkligen fram mot solsken, värme och framförallt bad. Jag älskar att bada i havet. Kan ligga i hur länge som helst. Jag simmar och simmar och mest av allt gillar jag att vara under vattnet. Tokigt nog kan jag inte hålla andan så väldigt länge vilket är så frustrerande. Tänk om man bara kunde vara där under en stund. Det är så tyst och bara det kluckande vattenljudet från simtagen hörs. Och kanske en och annan motor förstås. Jo, visst, man kan ju alltid snorkla eller på med full dykarmundering - men det är inte samma sak. Att bara slinka ner i vattnet sådär, ta en sväng liksom för att sen klättra upp på klipporna för att torka och värma sig i solen medan man äter av den medhavda matsäcken. Jo jag längtar faktiskt efter sol och värme för att få vara ute och bara slappa. Haha, låter kanske tokigt när jag i princip bara kan slappa här hemma. Men att läsa en bok under solhatten, klura och lösa lite korsord mellan varven och när det blir för varm kan man bara resa sig, ta ett par steg, och så ett dyk ner i det svalkande havet...det är lite skillnad mot soffan...

Inte blir det nu något påtande i landet direkt. Inget strosande på stan, ingen picknick i parken, inga sena vinkvällar vid kajen.
Vad ska man då ta sig till i regnet egentligen? Har varken lust eller inspiration att röja på vinden, rensa i garderoben, sortera gamla foto... Baka kan man alltid göra förstås :) När min granne gick på semester bjöd jag på hennes favoritkakor; kokostoppar eller kokoskakor som de också heter i flera recept. Jag har, just vad gäller bakning, en förkärlek till anis och ingefära (som jag för övrigt använder nästan lika ofta i köket som lök salt och peppar) funkar också som extra krydda i diverse bakverk. Ett exempel är således i kokostopparna. Följ ditt vanliga recept (finns oftast på själva kokospåsen) och blanda även i ca 1/2-1 tsk mald anis och en halv tsk ingefära. Smaken blir ganska mild och anas bara så ta i mer om du verkligen vill ha sting från ingefäran eller känna det som du äter lakristoppar. Receptet jag använder mig av är från Sju sorters kakor plus min kryddning.


En kryddig variant på kokostoppar

ca 35 st, 175 grader

50 g margarin eller smör

2 ägg
1 1/2 dl socker
200 g riven kokos
1/2-1 tsk malen a
nis
1/2 tsk malen ingefära

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt (jag vispar bara ihop med en gaffel). Tillsätt kryddorna och smöret. Vispa lite till. Häll i kokosen, blanda väl och låt svälla en stund (ca 30 min). Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter. Då jag visst var utan bakplåtspapper använde jag istället små kakformar vilket inte är att rekommendera. Kokostopparna är ju lite av det kladdiga eller snarare sega slaget fastnade ganska rejält i formarna och man fick liksom dra med tänderna... ja, ni fattar va. Men smaken var det inget fel på ;)


Baka på i regnet!


tisdag 3 juli 2007

Den röda maten



Hrm, en klurig en i dagens korsord..."det blöter ner"...hrm...sex bokstäver...vad kan det vara? Tja, om du bor här i Göteborgstrakten kan du naturligtvis svaret - regnet såklart! Idag är ännu en dag med regnet strilande. Termometern börjar sakta närma sig 15 grader men jag vill ändå inte påstå att det känns som ett härligt sommarregn... Jag kan inte hjälpa att jag tycker verkligen det är urtråkigt nu med detta väder. Det är å ena sidan skönt att slippa dra fram den tunga vattenslangen var och varannan kväll men å andra växer det uselt i frånvaro av solen i odlingslotten. För tre veckor sedan låg jag på klipporna vid havet och badad till och med flera gånger. Det känns som jag drömt det hela. Fräknarna har försvunnit och det har ju ända sedan dess om inte regnat så i alla fall varit mulet och grått.

Men härom dagen var humöret lite bättre och jag gjorde mig en röd måltid. Hade handlat två enormt stora färska rödbetor på Ekostore som jag när jag kom hem skalade, delade och kokade. De sista två minuterna av koktiden lade jag i en sojakorv i. Den tog lite färg av det röda vattnet. Om du äter kött skulle jag väl annars på detta röda tema föreslå röd pölse. Till rödbetorna och korven serverade jag rött ris och gjorde en kall dressing/sås baserad på turkisk yoghurt. Två stora matskedar yoghurt, en tesked dijonsenap och två till tre teskedar hallonvinäger. Salt och lite socker och du tycker den blir för besk. Har du inte hallonvinäger så ta rödvinsvinäger istället. Så till sist lite nymalen svartpeppar över det hela.


Smaklig spis!

söndag 1 juli 2007

Snabbaste sommarbakelsen



Såhär i semestertider får du säkert ett och annat oväntat besök. Och då blir det såklart fika av. Eller kanske vill du lika oväntat bjuda grannarna på fika. Hur som helst är väl stora frågan vad man då ska bjuda på? Långt ifrån alla har väl frysen full av bullar och ständigt fyllda kakburkar i skafferiet. Men lite smör, ägg och mjöl har du nog hemma. Säkert har du också några jordgubbar kvar i kylen från igår. Mosa dom ordentligt med en gaffel och låt stå i kylen. Släng ihop enklaste sockerkakan och spring undertiden den gräddas i ugnen (brukar ta ca 40 min) till affären och handla vaniljvisp (eller grädde om du nu tycker det är godare). Ta ut kakan och låt den svalna. Vispa nu vaniljvispen och förbered kaffet och kaffebrickan. När sockerkakan svalnat tillräckligt skär du upp lagom tjocka bitar och lägger dom på ett fat. Under tiden kokar kaffet. Försök att skära bitarna lite jämntjockare än de annars lite trekantsformade bitar en rund sockerkaka brukar få. Lägg på någon matsked eller två av de mosade jordgubbarna på varje bit och klicka sedan över vaniljvisp. Voilà!




Glöm nu inte att ta med dig brickan och ring på hos grannarna :)

Related Posts with Thumbnails