torsdag 5 juli 2007

Kryddiga kokostoppar


Regn, regn, regn... Egentligen tycker jag det är lite skönt när det regnar och man liksom f å r vara inne. Men då jag gått (och är ff) arbetslös under en längre tid såg jag verkligen fram mot solsken, värme och framförallt bad. Jag älskar att bada i havet. Kan ligga i hur länge som helst. Jag simmar och simmar och mest av allt gillar jag att vara under vattnet. Tokigt nog kan jag inte hålla andan så väldigt länge vilket är så frustrerande. Tänk om man bara kunde vara där under en stund. Det är så tyst och bara det kluckande vattenljudet från simtagen hörs. Och kanske en och annan motor förstås. Jo, visst, man kan ju alltid snorkla eller på med full dykarmundering - men det är inte samma sak. Att bara slinka ner i vattnet sådär, ta en sväng liksom för att sen klättra upp på klipporna för att torka och värma sig i solen medan man äter av den medhavda matsäcken. Jo jag längtar faktiskt efter sol och värme för att få vara ute och bara slappa. Haha, låter kanske tokigt när jag i princip bara kan slappa här hemma. Men att läsa en bok under solhatten, klura och lösa lite korsord mellan varven och när det blir för varm kan man bara resa sig, ta ett par steg, och så ett dyk ner i det svalkande havet...det är lite skillnad mot soffan...

Inte blir det nu något påtande i landet direkt. Inget strosande på stan, ingen picknick i parken, inga sena vinkvällar vid kajen.
Vad ska man då ta sig till i regnet egentligen? Har varken lust eller inspiration att röja på vinden, rensa i garderoben, sortera gamla foto... Baka kan man alltid göra förstås :) När min granne gick på semester bjöd jag på hennes favoritkakor; kokostoppar eller kokoskakor som de också heter i flera recept. Jag har, just vad gäller bakning, en förkärlek till anis och ingefära (som jag för övrigt använder nästan lika ofta i köket som lök salt och peppar) funkar också som extra krydda i diverse bakverk. Ett exempel är således i kokostopparna. Följ ditt vanliga recept (finns oftast på själva kokospåsen) och blanda även i ca 1/2-1 tsk mald anis och en halv tsk ingefära. Smaken blir ganska mild och anas bara så ta i mer om du verkligen vill ha sting från ingefäran eller känna det som du äter lakristoppar. Receptet jag använder mig av är från Sju sorters kakor plus min kryddning.


En kryddig variant på kokostoppar

ca 35 st, 175 grader

50 g margarin eller smör

2 ägg
1 1/2 dl socker
200 g riven kokos
1/2-1 tsk malen a
nis
1/2 tsk malen ingefära

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt (jag vispar bara ihop med en gaffel). Tillsätt kryddorna och smöret. Vispa lite till. Häll i kokosen, blanda väl och låt svälla en stund (ca 30 min). Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter. Då jag visst var utan bakplåtspapper använde jag istället små kakformar vilket inte är att rekommendera. Kokostopparna är ju lite av det kladdiga eller snarare sega slaget fastnade ganska rejält i formarna och man fick liksom dra med tänderna... ja, ni fattar va. Men smaken var det inget fel på ;)


Baka på i regnet!


4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Åh, vad tråkigt med så mycket regn. Några regndagar kan ha en viss mysfaktor, men när regnet bara fortsätter är det svårt att hålla humöret uppe. Vår sommar är så kort, så vi behöver verkligen få njuta av bad och värme. Jag gillar också att bada - det är suveränt!

Nässelblom och choklad sa...

Glömde att säga att kokostopparna ser väldigt goda ut!

Åsa sa...

eva - :) dom inte bara ser goda ut - dom är, eh..var, goda ;)

Bakrecept kakor bullar recept scones bakverk sa...

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet! Kokostoppar är nämligen bland de bästa bakverk jag vet. :)
Fin blogg du har förresten, Kram!
Kokostoppar cocostoppar recept

Related Posts with Thumbnails